Europese M&A-sector groeit, wereldwijde markt loopt terug

25 juli 2017 Consultancy.nl

Hoewel de wereldwijde fusie- en overnamemarkt in het tweede kwartaal van 2017 een dalende lijn laat zien, weet het Europese M&A landschap gemiddeld genomen goed te presteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Human Capital M&A praktijk van Willis Towers Watson.

Elk kwartaal doet Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultancyorganisatie, broker en solutions provider, in samenwerking met de Cass Business School in Londen onderzoek naar de belangrijkste ontwikkelingen in de fusie- en overnamemarkt. De analyse, getiteld ‘Quarterly Deal Performance Monitor’ (QDPM), kijkt ook naar het financiële rendement van transacties*. Alleen afgeronde fusies en overnames met een waarde van minimaal $100 miljoen zijn in het onderzoek meegenomen en de analyses zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de overnemende partij.

Uit de meest recente QDPM, die inzoomt op het tweede kwartaal van 2017, blijkt dat de wereldwijde M&A-markt een dalende trend laat zien, afgezet tegenover de MSCI World Index. Zo presteerden wereldwijde kopers 3,9 procentpunt (pp) onder de Index – volgens de onderzoekers het laagste resultaat dat is vastgelegd sinds het begin van de studie in 2008. Tot Q3 van vorig jaar zag het beeld er nog heel anders uit – voor 15 kwartalen op rij wisten overnemende partijen, tot Q3 van 2016, uitstekende financiële prestaties te behalen boven de index. De afgelopen kwartalen is die positieve trend op zijn retour.

Minder megadeals

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat het aantal afgeronde fusies en overnames boven de $100 miljoen wereldwijd is achtergebleven in het tweede kwartaal van 2017, met wereldwijd 183 afgeronde transacties**. Daarnaast is er, zoals Willis Towers Watson begin dit jaar reeds voorspelde, een duidelijke afname van het aantal megadeals met een waarde van meer dan $10 miljard. Slechts twee overnames van dit volume werden in het tweede kwartaal afgerond; in Q2 2016 waren dat er tien.

M&A Quarterly Analysis – global

Gabe Langerak, M&A Leader West-Europa bij Willis Towers Watson: “Na onvoorspelbare politieke ontwikkelingen en een recordaantal transacties in het laatste kwartaal van 2016, is het wellicht geen verrassing dat de groei in overnames recentelijk is afgevlakt. De Brexit-onderhandelingen blijven voorlopig nog een onzekere factor, toch zijn overnemende partijen optimistisch over de tweede helft van het jaar. Zij zien een overvloed aan kapitaal dat tegen historisch lage tarieven beschikbaar is.”

Europese M&A in de lift

Ondanks een tegenvallend kwartaal wisten Europese overnemende partijen betere prestaties dan het gemiddelde neer te zetten: zij behaalden een outperformance van 1,8 pp boven de index. Een verschil met Q1 van dit jaar; toen presteerden zij 4,2 pp onder de index. Wereldwijd blijft het driejarige gemiddelde van 5,6 pp boven de index in stand. In totaal werden 29 transacties afgerond; vijf meer dan in het vorige kwartaal.

Europese overnemende partijen scoren in Q2 van dit jaar een outperformance van 4,2, waarmee Europa stand lijkt te houden ten opzichte van de mondiale daling, terwijl de marktvolatiliteit en economische onzekerheid prestaties in Noord-Amerika en Azië drukken, concluderen de onderzoekers. Langerak: “Europese fusies en overnames lijken bestand tegen de wereldwijde trend van tegenvallende cijfers. Het is reden om optimistisch te zijn. Toch blijft de vraag bestaan of het enkel een korte termijn tendens is, of juist een aanzet voor een langdurig herstel van de wereldwijde markt.”

VS stijgt licht, recordlaagte Azië

De onderzoekers*** vergeleken de Europese resultaten ook met die in overige regio’s. Zo boekten bijvoorbeeld dit kwartaal kopers in Noord-Amerika een kleine stijging in de outperformance van 0,9 pp, met in totaal 96 afgeronde transacties. In de Azië-Pacific regio daalde het aantal afgeronde overnames en fusies van 80 in Q1 naar 51 afgeronde deals dit kwartaal, met een underperformance van -8,4 pp. Nooit eerder boekte Azië zo’n laag resultaat. Ondanks de sombere resultaten gaan Aziatische bedrijven wel nog altijd aan kop in het driejarige gemiddelde van de analyse, zo blijkt uit het onderzoek. Dat komt volgens de auteurs door een consistente overperformance van de afgelopen jaren, tot wel 24,2 pp boven de regionale index. Noord-Amerikaanse overnemende partijen boekten in dezelfde periode een outperformance van 1,2 pp boven de regionale index.

M&A Regional Analysis of Acquirers returns“De tegenvallende performance in andere regio’s, met name in Azië, is een weerspiegeling van markten die op weerstand stuiten, veroorzaakt door bijvoorbeeld strengere regelgeving van overheden. Denk hierbij aan de aangescherpte Chinese controle op uitgaande kapitaalstromen, maar ook de onzekerheid ontstaan rond de Brexit, de recente verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en het protectionistische beleid van Trump”, legt Langerak uit. Hij voegt ten slotte toe dat de tegenvallende resultaten in deze regio’s voor Europa juist hebben geleid tot nieuwe kansen: “Het kwam ons gunstig te staan. Als we verder kijken dan de daling in het vorige kwartaal, zien we dat de resultaten van overnemende partijen ver boven de index eindigen. Daarnaast wordt een sterk rendement op de afgeronde transacties gehandhaafd.”

* Het rendement wordt bepaald door de procentuele verandering in aandelenkoers gemeten van zes maanden vóór de aankondigingsdatum tot het einde van het kwartaal.

** Afgeronde transacties tussen 1 april 2017 en 13 juni 2017 zijn meegenomen in het QDPM onderzoek over het tweede kwartaal van 2017. Willis Towers Watson voorspelt dat het huidige aantal transacties van 183 voor het einde van het tweede kwartaal toeneemt met 15-20%. Alle deals waarbij de overnemende partij minder dan 50% van de aandelen van de over te nemen entiteit bezat na de overname zijn niet meegenomen. Alle deals waarbij de overnemende partij meer dan 50% van de over te nemen partij al in handen had voor de transactie plaatsvond, zijn verwijderd.

*** Het onderzoek werd uitgevoerd door de Human Capital M&A Practice van Willis Towers Watson. Deze praktijk adviseert klanten over menselijk kapitaal rondom deals, van elementen van een financiële due diligence tot de integratie van het personeel nadat de deal is gesloten.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup