Nieuwkomer SENATUS CONSULTUM richt zich op top van adviesmarkt

11 juli 2017 Consultancy.nl

Het topsegment van de Nederlandse adviesmarkt heeft er een nieuwe speler bij: SENATUS CONSULTUM (SC). Het genootschap stelt zich ten doel het bedrijfsleven, de (semi-)overheid, het onderwijs, de zorg, de politiek en de sportwereld te assisteren in het succesvol realiseren van complexe, impactvolle (transities) uitdagingen. Dit doet SC onder andere door middel van kennisoverdracht, ervaring, creativiteit, kwaliteit en hun innovatieve benadering van het geven van strategisch advies en de implementatie en aanpak hiervan.

De naam SENATUS CONSULTUM is geïnspireerd door het Romeinse recht en de senaat. SC oprichter Richard Wiss: "Ik ben een liefhebber van de Romeinse geschiedenis, dus de link was snel gelegd. Met SC wordt verwezen naar deze groep ervaren, kundige, intelligente, rechtvaardige mensen die in het belang van de maatschappij kennis delen en in staat zijn om tot innovatieve oplossingen/ideeën te komen.” 

Een van de opvallende facetten van de organisatie is dat de aangesloten ‘Senatoren’ vanuit diverse samenstellingen opereren (interim, loondienst elders, pensionado) – het overgrote deel van de Senatoren is naast hun rol bij SC nog altijd actief in een lijnrol of vervult een of meerdere bestuurs- of commissarisfuncties. En dat levert volgens Wiss enorme voordelen op ten opzichte van het traditionele consultancymodel. “Deze mensen zijn onafhankelijk en geen consultants; onafhankelijk omdat ze mogen gaan en staan waar ze zelf willen. Daarnaast zie je dat de meeste strategiebedrijven met mensen in dienst er belang bij hebben om een visie aan te dragen gebaseerd op het eigen verdienmodel en kostenstructuur. Meer uren, meer winst”, licht Wiss toe.

SENATUS CONSULTUM

Boardroomadviseurs

De rol van de Senatoren ligt volgens Wiss vooral in het terzijde staan van bestuurders in het realiseren van de voor Nederland noodzakelijke vernieuwingsopgaven. Zo fungeren zij veelal als boardroomadviseur op het gebied van bijvoorbeeld organisatiekunde, beleid, human capital en (cultuur) veranderingen. "Onze Senatoren worden regelmatig ingeschakeld voor een first of second opinion op het gebied van strategie door het inzetten van kennis, creativiteit, ervaring, intuitie en intelligentie."

Wiss voegt toe: “SENATUS CONSULTUM verbindt kennis, kunde en vaardigheden om meer mogelijk te maken en slimme(r) zaken te realiseren.” Een collaboratieve aanpak staat daarbij centraal, waarbij de klantautoriteit behouden blijft. “Onze Senatoren geven onafhankelijke adviezen om leiders verantwoorde strategische keuzes te laten maken. Leiders maken deze keuzes zelf op basis van persoonlijk vertrouwen, inzicht en gevoelsovertuiging."

Alle Senatoren van SC zijn onafhankelijk en hebben zich als zelfstandigen “verbonden” aan de organisatie, “op basis van een gezamenlijk gedachtegoed”, legt Wiss uit. Daarbij wordt een "Genootschap onderhouden in de vorm van een inspiratie- en ervaringscarroussel". Dat leidt volgens de oprichter tot “kruisbestuiving van vak- en kennisgebieden waardoor waarde gecreëerd en resultaten verankerd kunnen worden”. De groep wordt volgens Wiss bovendien ondersteund door een “solide infrastructuur”, die elementen omvat als: een besloten communicatieplatform, videoconference, exclusieve uitdagingen, een laagdrempelig netwerk van zwaar kaliber, kwaliteitstoetsing, kennis, interactie, samenhorigheid met een maatschappelijk doel en schaduwmanagement.

"SENATUS CONSULTUM verbindt kennis, kunde en vaardigheden om meer mogelijk te maken en slimme(r) zaken te realiseren."
– Richard Wiss, oprichter van SENATUS CONSULTUM

Onderscheidend vermogen

Gevraagd naar hoe SC zich in de adviesmarkt kan onderscheiden van andere adviesorganisaties wijst Wiss in het bijzonder op verschillende elementen: “SC bestaat uit een zeer ervaren team, allemaal allround pioniers met jarenlange ervaring op C-level/executive niveau. Verder bogen de Senatoren op een bewezen trackrecord en zijn zij aantoonbaar stressbestendig. Voorts, de aanpak van SC verweeft het onderdeel adviseren met andere vaardigheden ten einde succesvolle uitvoeringen te realiseren in een hecht teamverband. Bijzonder element als vierde punt is het feit dat SC geen ‘klanten’ kent maar wel Partners. De wijze waarop wij werken vraagt om volledig partnership, iets dat de term ‘klant’ onvoldoende uitdrukt. Tot slot is er geen druk van aandeelhouders en het financieel moeten presteren. We werken voor en met mensen met wie we een klik hebben.” 

Als ander belangrijk voordeel benadrukt de oprichter het lean and mean model van SC, waarmee de organisatie optreedt als een kostenbewuste partner. Wiss: “Ons economische model hoeft geen rekening te houden met dure kantoorpanden, grote aantallen stafmedewerkers of backoffice”, iets dat zowel onze Partners als SC ten goede komt. “Plus,” voegt de oprichter toe: “alles blijft puur, transparant, ethisch en verklaarbaar.” Verder geeft Wiss aan dat er binnen SC geen noodzaak is om zoveel mogelijk trajecten te doen. Daarbij wordt het bureau door opdrachtgevers gevraagd in plaats van dat het acquisitie moet doen. Bovendien benadrukt Wiss dat SC de executie van een advies zoveel mogelijk samen met de beschikbare medewerkers van een opdrachtgever uitvoert.

Tot slot wijst Wiss op de exclusieve samenwerking van SC met de VPPG (Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen). "Dit faciliteert de kennisoverdracht (sectorkennis) van de Captains of Industrie van SC richting raadsleden en zorgt voor een grotere stem richting Den Haag voor de VPPG en de lokale groeperingen en voor meer aansluiting bij de samenleving", legt Wiss uit, die nog aanvult: "Betere competenties van politici leidt tot betere keuzes waardoor het vertrouwen van burgers in instituties toeneemt."

We opereren als een exclusief label- nieuwe teamleden worden op invite only basis geselecteerd

Kwaliteit en Kwaliteit

In de visie, missie, en bedrijfsvoering van SENATUS CONSULTUM loopt kwaliteit als een rode draad door de organisatie. De oprichter benadrukt allereerst de hoge kwaliteit van het team. “We opereren als een exclusief label, dat wil zeggen: nieuwe teamleden worden op invite only basis geselecteerd. Bovendien beschikt SC over een Senaat met kopstukken uit diverse sectoren die streven naar een zo hoog mogelijk competentieniveau. Het Senaat van SENATUS CONSULTUM bestaat onder andere uit de leden: Ben Schuurman, Elly Hilgeman, Hans Egberts, Tiny Sanders, Cathy van Beek, Heino van Essen, Wiljan Vloet, Martin Schreurs en Robert Neeleman.

Samen ondernemen

Richting Partners past SC geen traditioneel verdienmodel toe. Wiss: “Voor ons zeker geen factuur met namen en uurtjes. Wat dan wel? Dat bepalen we samen met de Partner, afhankelijk van de waarde die we samen creëren.” De focus ligt juist veel meer op ‘samen ondernemen’. Wiss voegt toe: “Een ding is zeker: wij weten dat we er samen uit zullen komen.” Nog een onderscheidend element is het feit dat elk Partnerdossier een donatie oplevert aan een Goed Doel dat door het team in kwestie samen wordt gekozen aan de start van een traject.

Gevraagd naar de ambities voor de komende jaren, geeft Wiss aan dat de organisatie "een alternatief voor VNO-NCW en de SER wil neerzetten waarmee Bestuurlijk Nederland wordt voorzien van kwaliteitsimpulsen door met een open mind naar vraagstukken te kijken zonder politieke voorkeur en zonder eigen belang."

De SC oprichter besluit: "SC staat bestuurders terzijde in het realiseren van de voor Nederland noodzakelijke vernieuwingsopgaven.  SC realiseert dit middels een genootschap dat zich manifesteert in de top van de advieswereld en dat gekarakteriseerd wordt door een inspiratie- en ervaringscarrousel waarin kruislings vak-en kennisgebieden bestuift worden om (toegevoegde) waarde te realiseren en resultaten te verankeren."


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup