Tips om toch in aanmerking te komen voor Europese LIFE-subsidie

21 juni 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nederlandse budget voor LIFE, een Europese subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van milieu en klimaat, voor de periode 2014-2017 is al vergeven. Toch zijn er voor vele ondernemers wellicht nog kansen om te kunnen profiteren van de regeling. PNO Consultants geeft twee tips om in aanmerking te komen voor een LIFE-subsidie. 

LIFE is een subsidieproject waarmee de Europese Unie wil bijdragen aan een snelle transitie richting een duurzamere samenleving. Via het initiatief kunnen ondernemers tot maximaal 60% subsidie ontvangen voor projecten op het gebied van natuur en biodiversiteit, milieu en efficiënt hulpbronnengebruik en klimaatverandering. In de afgelopen jaren kwamen er met behulp van de subsidieregeling al zeer diverse projecten van de grond zoals een efficiëntere brandertechnologie en innovatieve grondstoffenterugwinning uit verschillende afvalstromen. 

LIFE is een Europese regeling, maar ieder EU-land ontvangt een afzonderlijk deel van het budget. Ondanks dat het Nederlandse deel inmiddels vergeven is, zijn er volgens PNO Consultants toch nog manieren waarop duurzaamheidsprojecten in ons land in aanmerking kunnen komen voor een LIFE-subsidie. Het adviesbureau raadt geïnteresseerde ondernemers daarom aan om ‘gewoon’ een aanvraag in te dienen. Ter ondersteuning specificeert het bureau bovendien twee concrete stappen die genomen kunnen worden om de kans op honorering van de aanvraag aanzienlijk te vergroten.

Tips om toch in aanmerking te komen voor Europese LIFE-subsidie

Twee tips

1. De eerste stap die volgens PNO Consultants kan worden gezet, is het benaderen van internationale samenwerkingspartners. Samenwerking is op zichzelf geen voorwaarde voor het toegekend krijgen van een LIFE-subsidie, maar indien een samenwerkingsverband wordt aangegaan met een ondernemer uit een land waar nog wel iets is overgebleven van het onder de EU-landen verdeelde subsidiebudget, is het voor Nederlandse ondernemers toch nog mogelijk aanspraak te maken op LIFE-gelden.

2. Een ander stap die wordt aangeraden is om ‘simpelweg’ voor een excellente aanvraag te zorgen. Elk jaar ziet PNO Consultants hoe een aanzienlijke verzameling projecten die buiten de nationale budgetten vallen desondanks toch een LIFE-subsidie mogen verwelkomen. In de gevallen waarin dit gebeurt, gaat het volgens het adviesbureau zonder uitzondering om projecten die op Europees niveau het allerbeste beoordeeld worden.

PNO Consultants

PNO Consultants is een adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van financieringsoplossingen voor onder meer research en innovatie. Een belangrijk deel van de activiteiten van het bureau bestaat uit het begeleiden van organisaties en ondernemers bij het aanvragen en vinden van relevante subsidies. Recentelijk hielp PNO Consultants FinTech-bedrijf SynnoFin bij het ontwikkelen van een subsidiescan.