Quantib, AgroEnergy en Stef van den Elzen winnen Data Science Prijs

16 juni 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Afgelopen week zijn de Nederlandse Data Science Prijzen uitgereikt. Quantib, een start-up die data gebruikt om dementie sneller te diagnosticeren, won de Anthony Fokker Prijs voor start-ups. Datavisualisatie-expert Stef van den Elzen nam de Gerrit van Dijk Prijs voor wetenschap in ontvangst. AgroEnergy sleepte, samen met CQM, de Hendrik Lorentz Prijs voor bedrijven en overheden in de wacht met BiedOptimaal, dat het biedproces van de dagelijkse energiehandel bij glastuinders automatiseert en optimaliseert.

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA), een in 2015 opgericht samenwerkingsverband tussen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Tot de partners van de BDA behoren onder meer EY en ORTEC. 

Op 8 juni jongstleden vond in het Hodshon Huis, dat al sinds 1841 de zetel is van de KHMW, de uitreiking plaats. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de KHMW, en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de BDA, verzorgden de opening van de middag. Innovatie-expert Emmanuel Flores Elías gaf een lezing over datascienceproject The Next Rembrandt. Daarnaast gaven alle winnaars een korte presentatie, onder toeziend oog van vele prominente gasten uit het bedrijfsleven en de wetenschap.

Anthony Fokker Prijs voor start-ups: Quantib

Quantib helpt artsen dementie sneller en nauwkeuriger te diagnosticeren, door metingen van MRI-hersenbeelden op automatische wijze te vergelijken met referentiedata van scans van 5.000 deelnemers van de Rotterdam Scan Studie. Naast het in ontvangst nemen van de Anthony Fokker Prijs, werd de start-up ook beloond met een geldbedrag van €5.000. 

Winnaars Nederlandse Data Science PrijzenDe prijswinnaars samen met Alexander Rinnooy Kan en Louise Gunning-Schepers. 

Gerrit van Dijk Prijs voor wetenschap: Stef van den Elzen

Stef van den Elzen ontwikkelde voor zijn proefschrift voor de TU Eindhoven grensverleggende visualisatietechnieken, waarmee hij inzichten kan verkrijgen in extreem complexe en continu veranderende datasets met miljarden gegevens. Als VP Engineering bij Synerscope gebruikt Van den Elzen deze techniek nu onder meer om verzekeringsfraude op te sporen. Ook Van den Elzen kreeg een geldbedrag van €5.000 uitgekeerd. 

Hendrik Lorentz Prijs voor bedrijven en overheden: AgroEnergy en CQM

Voor glastuinders is het sturen op het gebied van de in- en verkoop van energie tijdrovend en complex. AgroEnergy, energiepartner voor de glastuinbouw, en data science specialist CQM ontwikkelden hiervoor samen de big data-oplossing BiedOptimaal, dat het dagelijkse biedproces van glastuinders automatiseert en optimaliseert. De optimale bieding houdt rekening met een enorme hoeveelheid externe factoren zoals weersomstandigheden, warmtebehoefte en CO2 behoefte. Met BiedOptimaal haalt de glastuinder een goed rendement en wordt kostbare energie zo duurzaam mogelijk ingezet.