Interview met Lisa Vogelpoel, adviseur bij Gupta Strategists

28 april 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Na vier jaar te hebben gewerkt als onderzoeker voor het Academisch Medisch Centrum, maakte Lisa Vogelpoel in 2015 de overstap naar consulting. Ze sloot zich aan bij Gupta Strategists, een consultancybureau dat zich specialiseert in strategische en organisatievraagstukken in de zorg. In gesprek met Consultancy.nl vertelt ze over haar projecten, ervaringen en carrièrepad.

Je maakte de overstap naar consulting, terwijl je een achtergrond hebt in biomedische wetenschappen (master en PhD). Hoe heeft Gupta Strategists jou geholpen de benodigde vaardigheden te krijgen om in de strategy consulting succesvol te kunnen zijn?

Na mijn promotie was het voor mij duidelijk dat ik niet de rest van mijn leven in het onderzoek verder wilde. De vraag “maar wat dan wel?” was een lastige om te beantwoorden. Toen ik iemand sprak van Gupta, was gelukkig snel duidelijk dat dat precies was wat ik zocht: uitdagend werk met maatschappelijke impact en een geweldig team aan collega’s. 

Vanaf de eerste dag bij Gupta heb ik me snel ontwikkeld van wetenschapper naar consultant. Veel vaardigheden uit mijn promotietraject kwamen goed van pas, zoals het structureren van een probleem, presenteren van resultaten en het halen van deadlines.

Bij Gupta ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt voor consulting én bouw je kennis op over de zorg zowel in projecten als daarbuiten. Je gaat meteen, vanaf je eerste werkdag, aan de slag in een project. Je leert veel van je collega’s door samen te werken en je leert te vertrouwen op je eigen aanpak en ideeën. Daarnaast zijn er interne trainingen voor nieuwe collega’s, variërend van Excel-modellen maken tot interviewvaardigheden tot hoe de ziekenhuiszorg in elkaar zit. Bovendien zijn er geregeld externe cursussen en trainingen, bijvoorbeeld over verschillende rollen in een team, of over bedrijfseconomische principes.

Lisa Vogelpoel - Gupta Strategists

Als je werkt bij Gupta krijg je bovendien een mentor en een buddy. Je mentor is iemand met veel ervaring als consultant. Met deze persoon bespreek je elke paar weken hoe het gaat en hoe je ontwikkeling verloopt. Je buddy is juist iemand die net als jij nog niet zoveel ervaring heeft, maar inmiddels wel net iets meer weet van het reilen en zeilen binnen Gupta. Met deze persoon kun je laagdrempelig bespreken waar je tegenaan loopt bij je werk. Vaak een feest van herkenning!

Aan wat voor soort projecten heb je de afgelopen twee jaar mogen werken?

Ik heb in mijn tijd bij Gupta al veel verschillende projecten gedaan. Ik heb gewerkt binnen alle pijlers van de zorg: zorgaanbieders (zoals een ziekenhuis en een aanbieder van langdurige zorg), een zorgverzekeraar, de overheid en een leverancier van medische hulpmiddelen. 

Elk project is weer anders. Soms werk je in een groot team, met veel mensen van de klant, aan bijvoorbeeld het ontwikkelen én implementeren van een nieuwe meerjarenstrategie. Soms werk je juist voornamelijk met Gupta-collega’s, bijvoorbeeld aan het verkennen van toekomstmogelijkheden in een bepaalde zorgsector. Sommige projecten duren maar een paar weken, andere een half jaar of zelfs langer. Soms werk je op één plek, soms ga je het hele land door. Afwisseling genoeg! 

Op welk project en vooral resultaat ben je het meest trots, en waarom?

Samen met een team van een zorgverzekeraar heb ik de inkoop voor een bepaalde soort zorg onder de loep genomen. Wat is er de afgelopen jaren veranderd? Welke veranderingen verwachten we in de toekomst? Sluit het inkoopbeleid hierbij aan en zo nee, op welke manier kunnen we beter inkopen voor de verzekerden? Oftewel: betere zorg, voor een lagere prijs.

Een half jaar lang ben ik helemaal in dit onderwerp gedoken. Door een grondige analyse van de huidige situatie en het uitwerken van scenario’s voor de toekomst zijn we op een pakket aan maatregelen gekomen om de inkoop van deze zorg te verbeteren. In een aantal jaren wilden we daar stap voor stap naar toewerken. Omdat het een heel ambitieus pakket aan maatregelen was, was het heel spannend hoe de daadwerkelijke onderhandeling over de inkoop hiervan zou verlopen. Ik was dan ook heel trots toen onze analyses inderdaad leidden tot een grote verandering in de zorginkoop. De verzekerden gaan snel het effect van onze maatregelen ervaren!

Hoe ziet een werkdag eruit? Welke activiteiten doe je?

Bij Gupta is elke dag weer anders. Dat is ook wat ik zo leuk vind aan dit werk. Een greep uit mijn activiteiten: ziekenhuisdata analyseren, problemen structureren, brainstormen over beleidsaanpassingen, stakeholders interviewen, workshops begeleiden, presentaties maken en geven.

Veel consultants maken doorgaans de afweging tussen het zich aansluiten bij een specialist, zoals Gupta in de zorg, of juist bij een grotere organisatie die industriebreed opereert. Vanuit jouw eigen ervaring, welke voordelen heeft het werken bij een specialistisch adviesbureau volgens jou?

Voor mij is het echt een pre om te werken binnen de zorg. Samen met onze klanten maken we stapje voor stapje het Nederlandse zorgsysteem een beetje beter. Mij geeft dat veel voldoening.

Zorg lijkt misschien een vrij specifieke, homogene tak van sport. Niets is echter minder waar. Binnen de zorg is er nog een enorme variëteit aan onderwerpen (van verloskunde tot ouderenzorg), perspectieven (zorgaanbieder, verzekeraar, overheid) en daarmee ook aan uitdagingen. Omdat alles sterk met elkaar samenhangt en er vaak maatschappelijke en ethische aspecten zijn, zijn opdrachten in de zorg bij uitstek complex en uitdagend.

Het grappige is verder dat het type werk eigenlijk niet verschilt tussen een specialistisch of een breed consultancybureau. Collega’s die eerder bij andere kantoren hebben gewerkt geven aan dat het soort werk en de aanpak veel gelijkenissen vertoont. Wat ons echter onderscheidt van anderen, en waarom klanten voor ons kiezen, is onze brede kennis en ervaring binnen alle onderdelen van de zorg, waardoor we snel ‘up to speed’ zijn binnen een project. 

Hoe zou jij de cultuur bij Gupta Strategists omschrijven?

We zijn een relatief klein team van ruim 25 mensen. We zijn een platte organisatie waar je iedereen laagdrempelig kunt benaderen. We hebben geen ondersteunend personeel (secretaresses, recruiters etc.) maar we zorgen er gezamenlijk voor dat dit soort overkoepelende zaken geregeld zijn. Dat geeft een sterk teamgevoel. We hebben weinig regels en veel mogelijkheden: als je een goed plan hebt, kun je er zelf voor zorgen dat het gerealiseerd wordt.

Wat Gupta Strategists onderscheidt is onze brede kennis en ervaring

In ons werk is het ontwikkelen van jezelf en het leren van elkaar heel erg belangrijk. Iedereen staat er voor open om te leren en zich kwetsbaar op te stellen. Er is veel aandacht voor ieders leerdoelen en we kijken altijd hoe we sterke punten zo goed mogelijk kunnen benutten. Bovendien is er veel aandacht voor wat voor ‘type’ je bent (ben je introvert of extravert, een planner of juist niet) en voor hoe je dan binnen een team zo goed mogelijk kunt samenwerken. We streven niet naar eenheidsworst, maar juist naar een team waarin iedereen optimaal tot zijn recht komt. 

Bovendien hebben we als team veel lol samen. We gaan bijvoorbeeld samen borrelen, een keer per jaar een paar dagen op reis, of meedoen aan een hardloopwedstrijd.

Consultants zijn over het algemeen de meeste tijd bij de klant aan het werk. Gupta Strategists beschikt niet over een eigen vast kantoor. Hoe zorgt Gupta ervoor dat consultants een band met elkaar opbouwen en dat er een gevoel van solidariteit en teamwork heerst binnen het team?

Ik vind het een verademing dat we geen kantoor hebben waar je heen moet. Je hoeft nooit ergens te zijn ‘om er te zijn’; met je laptop en je telefoon kun je overal aan de slag. Je werkt daar waar het resultaat het beste is: vaak is dat bij de klant, maar soms werk je thuis of zoek je samen met collega’s een tijdelijke werkplek op een centraal punt. Daarvoor zijn mogelijkheden genoeg. Je bent meestal ook flexibel in je reistijden, waardoor ik bijna nooit in de file hoef aan te sluiten.

Elke vrijdag werken we met z’n allen op één plek. We hebben hiervoor een aantal favoriete locaties in onder andere Amsterdam en Utrecht. Op deze dag kun je gemakkelijk overleggen met collega’s die aan andere projecten werken. Ook is er veel gelegenheid om weer even bij te kletsen. 

Tot slot, als je je eigen project in de zorgsector zou mogen uitkiezen, welk project zou dat dan zijn en waarom?

Het lijkt me heel gaaf om een keer een zorgsysteem van de grond af op te bouwen. Een nieuw stelsel in Nederland, Europa, of ergens anders? Zo’n grote stelselwijziging gebeurt natuurlijk niet elke dag, maar Gupta is wel dé partij om daarbij een rol te spelen.