De 25 meest favoriete werkgevers van Nederland

13 maart 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

De Rijksoverheid, Shell en Rabobank zijn volgens meer dan 15.000 professionals de meest favoriete werkgevers van Nederland. De grootste stijgers in de top 25 zijn zuivelgigant FrieslandCampina, retailer Coolblue en sportmerk Nike.

Ieder jaar doet arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group onderzoek naar de populariteit van werkgevers onder werknemers. De organisaties die worden meegenomen in het onderzoek zijn zeer divers en variëren van overheidsinstanties en publieke instellingen tot corporates uit veel verschillende sectoren van het bedrijfsleven.

Voor de editie van 2017 heeft het onderzoeksbureau circa 15.000 respondenten ondervraagd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat Shell, de #1 werkgever van 2015 van zijn troon is gestoten en in 2016 genoegen moest nemen met de tweede plek. De eerste plek werd ingenomen door Het Rijk, dat in 2016 voor de veertiende keer werd meegenomen in het onderzoek en nu voor het eerst op de eerste plek staat. De Rijksoverheid, die bestaat uit de elf verschillende ministeries, uitvoerende diensten, inspecties en de Hoge Colleges van Staat, heeft volgens onderzoeker en directeur van Intelligence Group Geert-Jan Waasdorp zijn hoge notering te danken aan zijn positieve positionering op de arbeidsmarkt. Het Rijk heeft het afgelopen jaar een intensieve contentstrategie gevoerd, die volgens Waasdorp nu duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen.

Het Rijk - Shell - Rabobank - Philips - Google - KLM - ING - Belastingdienst - Politie - Unilever

Veranderde tijdsgeest

“De huidige ranking laat signalen van een veranderende tijdsgeest zien”, aldus Waasdorp. In 2016 stonden niet de massamediale campagnes die veel organisaties voeren centraal in arbeidsmarktpositionering, maar juist een gerichte impactvolle benadering. Zo is de Rijksoverheid zich in zijn contentstrategie op specifieke doelgroepen gaan richten, met onder meer het gebruik van relevante interviews met werknemers.

Naast Het Rijk en Shell staat ook Rabobank in de top drie van beste werkgevers. Dat is opvallend, aangezien de grootbank de afgelopen jaren vaak slecht in het nieuws was, onder meer vanwege grote ontslagrondes en de negatieve gevolgen van de door de bank verkochte rentederivaten. Rabobank is overigens niet de enige bank die hoog in de lijst staat, ook rivalen ING (#7) en ABN Amro (#14) hebben een plekje in de top van de lijst. De top vijf wordt gesloten door Philips en Google, die beide zijn gestegen in de lijst ten opzichte van 2015. Andere corporates in de top 10 zijn KLM – een van de vaste top-10 spelers – en Unilever die de tiende plek heeft bemachtigd – vijf plaatsen hoger dan in voorgaande editie.

Overheid populair

Overheidsinstanties doen het sowieso goed in de lijst met top 25 werkgevers. In de top tien staan niet alleen het Rijk, maar ook de Belastingdienst en de Politie op respectievelijk de 8e en 9e plek. Wel zijn beide instanties gedaald in de ranking, ten opzichte van 2015, toen zij respectievelijk op de zevende en zesde plek stonden. In de rest van de top 25 staan op #11 Defensie, op #12 Rijkswaterstaat en op #19 het ministerie van Veiligheid en Justitie* – dat tien plekken steeg. Andere non-profits in de top 25 zijn GGZ (#21), UWV (#23) en Gemeente Amsterdam (#24).

De 25 meest favoriete werkgevers van Nederland 11-25

Top 25

Supermarktketen Albert Heijn staat dit jaar op de 13e plek, drie plekken hoger dan in 2015, terwijl de Nederlandse Spoorwegen juist zes plekken is gedaald naar de 15e plaats. Op de 16e plek volgt de hoogste nieuwkomer in de top 25, Nike, die vorig jaar nog de 57e plek bekleedde. Ook de 17e plek is voor een nieuwkomer – e-retailer Coolblue stijgt in 2016 een indrukwekkende 86 plekken vanaf de 103e plek in 2015. De grootste stijger in de lijst is echter FrieslandCampina, die zijn positie verbeterde met 144 plaatsen en eindigde op de 25e plek. Volgens de onderzoekers zijn deze grote sprongen een teken van de opkomst van een nieuwe generatie werkgeversmerken die de arbeidscommunicatie goed op orde heeft. “De mate waarin zij de arbeidsmarkt bewerken, staat in directe relatie tot hun positie in de lijst”, aldus Waasdorp. Traditioneel sterkere werkgeversmerken als Microsoft, Schiphol en KPN zijn uit de top-25 gevallen.

Na Coolblue volgt op de 18e plek Heineken. De bierbrouwer is vier plaatsen gestegen. Van der Valk Hotels heeft ook een plekje in de top 25 weten te bemachtigen, na vorig jaar op de 43e plek te hebben gestaan. De hotelketen sluit in 2016 de top 20. ASML zakt uit de top twintig, van de 17e plek in 2015 naar de 22e in 2016.

Beste werkgevers

Intelligence Group is niet de enige onderzoeker die professionals ondervraagt over wie zij de beste of populairste werkgevers vinden. NRC Carrière brengt al jaren in samenwerking met onderzoeksbureau SatisAction ieder jaar een beste werkgeverslijst uit. In het NRC-onderzoek wordt meer gekeken naar hoe professionals hun eigen werkgevers beoordelen, in plaats van hoe zij andere werkgevers beoordelen.

Nog een andere werkgeversonderzoeker is het Great Place to Work Institute. Jaarlijks doet dit instituut onderzoek naar het HR- en werkgeversbeleid en de perceptie van werknemers daarvan, om zo een lijst van de beste werkgevers, of ‘Great Places to Work’, op te stellen.

* Hoewel de ministeries officieel onder de Rijksoverheid vallen, worden in de arbeidscommunicatie Rijk en onder meer de ministeries apart gepositioneerd. Om die reden staat onder meer het ministerie van VenJ los vermeld in de lijst.