Studenten VU voor consultancyprojecten naar Zuidoost-Azië

03 februari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

In het kader van het jaarlijkse Amsterdam Research Project (ARP) zullen 20 studenten van de Vrije Universiteit (VU) eind maart naar Myanmar en Indonesië vertrekken. In de Zuidoost-Aziatische landen zullen de economische en bedrijfskundige (master)studenten zelf bedrijven benaderen voor het uitvoeren van marktonderzoeken en andere onderzoeksprojecten. 

Ieder jaar faciliteert de Vrije Universiteit van Amsterdam samen met haar economische faculteit een non-profit initiatief waarin studenten de kans krijgen om onderzoek te verrichten voor Nederlandse bedrijven in opkomende economieën. Dit initiatief, het Amsterdam Research Project (ARP), vertrekt eind maart 2017 naar Indonesië en Myanmar.

Amsterdam Research Project

Het ARP is een onderzoeksproject vanuit de Vrije Universiteit waarbij door 20 economische en bedrijfskundige (master)studenten de markt in opkomende economieën worden onderzocht. De studenten benaderen zelf geschikte bedrijven voor een mogelijke samenwerking. Potentie tot marktuitbreiding of juist interesse in nieuwe afzetmarkten kunnen factoren zijn waardoor bedrijven een samenwerking aangaan. Tijdens het onderzoek worden de studenten begeleid door professoren vanuit de Vrije Universiteit voor waarborging van de kwaliteit. Daarnaast volgen alle projectleden jaarlijks trainingen bij onder andere PwC, Accenture en Roland Berger.

Studenten VU voor consultancyprojecten naar Zuidoost-Azië

Indonesië en Myanmar

De landen zijn gekozen vanwege hun economische groei en ambities. Indonesië is een land dat momenteel met ongeveer 5% per jaar groeit en als doel heeft om tot de top 6 landen met de grootste economie te behoren. In dit land zijn al veel bedrijven gevestigd, maar vaak hebben de bedrijven toch het gevoel dat zij niet alles uit de markt halen. Door de jonge onderzoekers marktonderzoek te laten doen, hopen de bedrijven via andere ingangen zich te kunnen positioneren in de markt. “We horen vaak dat er van ons wordt verwacht om out of the box te denken”, aldus Fabian Jilderda, voorzitter van het ARP. 

Waar Indonesië een land is waarin bedrijven vaak al gevestigd zijn, vindt er in Myanmar een andere ontwikkeling plaats. Onlangs heeft minister Koenders de Nederlandse ambassade geopend in Yangon. Dit vanwege groeiende interesse in het land. Jilderda: “We merken dat bedrijven het land interessant vinden, maar ze tegelijkertijd terughoudend zijn om de markt te betreden. Wij zorgen er voor dat het bedrijf een goed beeld van de markt krijgt”.

Doel van het onderzoeksproject is daarnaast om de studenten te leren hoe zij zich, op een praktische manier, moeten profileren binnen het bedrijfsleven. Niet alleen in Nederland maar ook binnen de Aziatische cultuur. 

Vrije plek

Momenteel heeft het project nog 1 plaats over voor een onderzoek van 4 personen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Fabian Jilderda, voorzitter van het Amsterdam Research Project (06 125 299 50 of chairman@arp-vu.com).