Zeven partijen begeleiden Vervaeke | Van der Lee transactie

02 februari 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Belgische tanktransporteur Vervaeke heeft Nederlandse branchegenoot Van der Lee Transportgroep overgenomen. Dankzij de overname breidt Vervaeke zijn werkterrein en dienstenaanbod uit en groeit het uit tot een van de belangrijkste tankvervoerders van West-Europa. De transactie werd begeleid door zeven partijen, waaronder M&A professionals van Deloitte, IRIS Corporate Finance, Grant Thornton en YES Corporate Finance.

Vervaeke, een Belgisch familiebedrijf met een historie van meer dan tachtig jaar, heeft zich sinds de oprichting ontwikkeld van een traditionele transportfirma tot een aanbieder van geïntegreerde logistieke oplossingen voor de chemie en de petroleumindustrie. Het bedrijf biedt tanktransport aan vanuit vijf sites – Zellik, Spiere, Seneffe, Luxemburg en Frankrijk –, telt zo’n 500 werknemers en draait een jaaromzet van meer dan €60 miljoen. Vervaeke beschikt over een eigen vloot van meer dan 400 trekkers en 600 tankopleggers van de meest uiteenlopende types, waardoor Vervaeke nagenoeg alle soorten gevaarlijke stoffen kan vervoeren.

Onlangs werd bekendgemaakt dat de Belgische tanktransporteur Nederlandse branchegenoot Van der Lee voor een onbekend bedrag heeft ingelijfd. Met een omzet van boven de €50 miljoen en ongeveer 400 medewerkers verspreid over zes vestigingen – waaronder ook in België en Duitsland – is Van der Lee een belangrijke logistieke dienstverlener in gevaarlijke goederen. Het bedrijf richt zich hoofdzakelijk op het vervoer van chemicaliën voor de (petro) chemische industrie.Zeven partijen begeleiden Vervaeke | Van der Lee transactieFrédéric Derumeaux, CEO van Vervaeke, laat weten dat de overname een “unieke kans” vertegenwoordigt om het bedrijf verder uit te breiden. Niet alleen in geografische termen, zoals in Nederland en Duitsland, waar ook Van der Lee een vestiging heeft, maar ook met de “uitbreiding van zijn werkterrein en dienstenaanbod”. Naar eigen zeggen maakt de overname Vervaeke in een klap één van de belangrijkste tankvervoerders van West-Europa. 

De topman stelt: “Van der Lee is een succesvolle organisatie die excelleert in Veiligheid en Service. De acquisitie van Van der Lee is een unieke kans om onze activiteiten in Nederland en Duitsland verder te ontplooien en meer diensten aan onze klanten te kunnen bieden. Ik kijk ernaar uit het professionele team van Van der Lee te kunnen verwelkomen binnen onze groep.”

Complementair

Als gevolg van de transactie worden Vervaeke en Van der Lee samen goed voor een omzet van meer dan €110 miljoen, een vloot van 700 trekkers, meer dan 1.000 tankopleggers en een team van 900 medewerkers. In een persverklaring geven beide bedrijven aan “dezelfde missie en waarden” te delen en stellen daarnaast dat “de uitstekende reputatie en uitzonderlijke klanttevredenheid de belangrijkste factoren zijn geweest voor de strategische acquisitie”. Verder zijn de twee logistieke vervoerders, die ondanks de deal “hun eigenheid en naam zullen houden”, ook geografisch erg complementair, zo luidt de verklaring. Zo telt Vervaeke dankzij de samenwerking nu een netwerk van twaalf sites, strategisch verspreid over de belangrijkste chemische cluster van Europa (i.e. het Ruhrgebied – Antwerpen – Rotterdam).

Frans van der Lee, Managing Director bij de gelijknamige tankvervoerder, toont zich tevreden over de transactie: “De samenvoeging van beide familiebedrijven stelt mij gerust. Op deze manier kunnen we onze internationale logistieke dienstverlening in de toekomst optimaal voortzetten.”

Zeven partijen begeleiden Vervaeke | Van der Lee transactie

Dealmakers

Verkoper Van der Lee Transportgroep werd gedurende de transactie van M&A-advies voorzien door YES Corporate Finance (Dealteam: Arjan Boonekamp, Joris van Rijn, Marco Joosten). Een team van accountants- en advieskantoor Grant Thornton (Wilfred van der Lee, Kim Leistra, Jurgen van Hattum en Inge Wouters) verzorgde transactie ondersteuning, terwijl legal advisory werd geleverd door teams van advocatenkantoren Buren (Coen van der Mark, Tjeerd Aghina en Pieter van den Berg) en Envir Advocaten (Fleur Onrust).

De kopende partij Vervaeke werd bijgestaan door M&A adviseurs van IRIS Corporate Finance (Dealteam: Duncan Eduard, Tobias Taminiau, Dominique Baltussen en Joost Bonte) en van Big Four kantoor Deloitte (Anthony Vinckier, Arthur Goedkoop, Lieve Creten en Sebastiaan Preckler). Juridisch advies kwam van Ploum Lodder Princen (Dealteam: Joost Kooren, Albert Wiggers, Deborah Nizamoeddin).