Derde generatie familie aan het roer bij Handelsonderneming Versluis

01 februari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bas en Boudewijn Versluis hebben Handelsonderneming Versluis, een importeur van doe-het-zelfproducten en schilderbenodigdheden, volledig overgenomen. De broers bezaten samen al een derde van de aandelen van het familiebedrijf en hebben hun twee ooms nu uitgekocht.

Bij Handelsonderneming Versluis werken vijfentwintig medewerkers. Het bedrijf uit Barendrecht importeert doe-het-zelf producten en schilderbenodigdheden en verkoopt dit in heel Nederland aan ruim 1.000 retailers, retailketens en professionele gebruikers (B2B). Enkele bekende merken van het bedrijf zijn: Veba, Mondial, Flensburg, Den Braven, Alabastine, Bison, Griffon, Perfax en Pattex.

De broers Bas en Boudewijn Versluis spraken vijf jaar geleden hun wens uit om het familiebedrijf helemaal over te nemen. Zij hadden toen de dagelijkse leiding al in handen. Via de accountant liepen gesprekken over overname enkele jaren, maar de partijen kwamen er niet uit. De twee broers besloten om de hulp van bedrijfsovernamespecialist Marktlink Fusies en Overnames in te schakelen, met als resultaat dat er schot in de zaak kwam.

Bas Versluis: “Zonder Marktlink was dit nooit geluk. Zij zorgden ervoor dat de emoties uit de onderhandelingen werden gehaald. Onze adviseurs dwongen de verkopers om zich ook te laten adviseren en daarna kon er zaken worden gedaan.”

Derde generatie familie aan het roer bij Handelsonderneming Versluis

Hun vader, die zijn aandelen eerder overdeed aan zijn zoons, kwam met het idee om het bureau erbij te halen. “Nadat we uiteindelijk van onze ooms de vraagprijs te horen kregen wisten we één ding 100% zeker. Hier gaan wij zelf niet uitkomen en moeten met specialisten aan het werk!”, aldus Bas Versluis.

De overnamespecialist kwam zes maanden geleden in beeld bij de handelsonderneming. Zoals vaker voorkomt, is een familieoverdracht complex qua financiën en emoties. Daarom is geadviseerd om ook meteen het onroerend goed over te nemen. “Je kan beter nu alles afhandelen binnen de familie, in plaats van dat je over een aantal jaren weer met elkaar om tafel moet”, aldus Michiel Knubben, die namens het adviesbureau betrokken was bij de transactie.

In het proces is regelmatig samengewerkt met externe partijen waaronder de accountant en de fiscalist. Na diverse gesprekken met banken, bleek huisbankier ING de juiste partner voor de toekomst. ING, die ook de overname naar de 2e generatie had gefinancierd, kende het bedrijf en de ondernemers al langer en handelde volgens de broers vanaf het eerste gesprek professioneel en snel. 

Projectleider Ronald van der Graaf van Marktlink: “Het waren intensieve onderhandelingen en in de vooraf uitgedachte overnamestructuur zat voor alle partijen een grote uitdaging. Het is geweldig als het dan lukt en de handtekeningen bij de notaris worden gezet.” 

Als gevolg van de overname zijn Jan Versluis en zijn broer Bert volledig uit de zaak gestapt. Bas Versluis: “Ome Jan is een bekende in het wereldje. Echt een icoon van het bedrijf. Daar zijn we trots op. Zeker ook op opa, die het bedrijf zeventig jaar geleden begon.”