Ervaren adviseur Rob Schuyt interim directeur van Bruna

12 januari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Robert Schuyt, een interim bestuurder actief op het vlak van herstructurering en financiële vraagstukken, is door Bruna aangesteld als interim-directeur. Schuyt vervangt Fred Zeegers, die door grootaandeelhouder PostNL op non-actief is gesteld.

Met circa 300 vestigingen in ons land is retailonderneming Bruna marktleider op het gebied van boeken, tijdschriften, papier- en schrijfwaren, dagbladen, wenskaarten en multimediaproducten. Het bedrijf is voor 50% eigendom van PostNL, de andere helft van het bedrijf is in handen van ING.

Eind december kondigde Bruna aan haar rol in het post- en logistieke segment te gaan uitbreiden. Zo zou het bedrijf gaan samenwerken met postverwerkingsbedrijven Sandd en DHL, de belangrijkste concurrenten van PostNL binnen de post- en pakketmarkt. PostNL heeft ongeveer 75% van deze markt in handen en met een marktaandeel van 17% is DHL de belangrijkste uitdager in de pakkettenmarkt, die snel groeit door onder meer de toenemende populariteit van e-commerce. Sandd richt zich meer op de markt voor het midden- en kleinbedrijf. De nieuwe diensten worden momenteel uitgerold en begin deze maand in de eerste winkels van Bruna aangeboden. 

Rob Schuyt - Bruna

De koerswijziging van de boekwinkelketen zorgde voor enige ophef binnen PostNL en Bruna. PostNL heeft in zo'n 240 van de 300 Bruna-winkels een afhaalpunt (de marktleider heeft in totaal circa 2600 afhaalpunten), en doordat Bruna haar netwerk open stelt voor concurrenten van het moederbedrijf, vreest PostNL dat het de eigen positie kannibaliseert.

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Bruna topman Zeegers op non-actief heeft gesteld. In een persverklaring stelde PostNL dat er al langer verschillen in inzichten waren tussen de topman en de RvC van Bruna. Een woordvoerder van PostNL sprak tegen dat de overeenkomst met DHL en Sandd de directe reden zou zijn voor de schorsing, maar erkende wel dat dat het proces op z’n hoogst zou hebben versneld. Zeegers begon in 2013 als interim-directeur bij Bruna, in 2014 werd hij directeur. Daarvoor werkte hij in verschillende functies voor Postkantoren.

Rob Schuyt

Om de taken van Zeegers waar te nemen is sinds 23 december 2016 Robert Schuyt als interim-directeur aangesteld, een voormalig Managing Director bij adviesbureau Alvarez & Marsal en momenteel actief als zelfstandige interim manager. Gedurende zijn loopbaan vervulde Schuyt meerdere bestuurs- en partnerrollen bij verschillende bedrijven. Zo maakte hij als interim CFO deel uit van de Management Board van Swedish Automobile (voorheen Spyker Cars) en is hij tot 2005 ruim achttien jaar werkzaam geweest voor Booz & Company (vandaag de dag Strategy&, onderdeel van PwC), in zijn laatste rol als Vice President. Ook was hij enkele jaren werkzaam voor Corporate Recovery Partners, een boetiek restructuring expert uit Wijchen.

Nu topman Zeegers op non-actief is gesteld, blijft vooralsnog onduidelijk of de aangekondigde samenwerking met DHL en Sandd zal worden voortgezet. PostNL toont zich in elk geval positief over de toekomstige samenwerking met Bruna.