Interview: Dennis Martens, Consultant bij Synechron Business Consulting
Al tijdens zijn masterstudie Organisatiewetenschappen aan de Tilburg University, toen hij stage liep bij adviesbureau Twynstra Gudde en bij de Ooa, wist Dennis Martens het zeker: hij wilde de consultancy in. “Ik heb een sterke interesse in het oplossen van complexe vraagstukken en in het geven van advies om deze vraagstukken op te lossen”, aldus Martens. Het is dan ook geen verrassing dat hij, nadat hij in 2008 zijn loopbaan startte in consulting, hij het speelveld niet meer heeft verlaten.
De afgelopen zeven jaar is hij als Consultant werkzaam bij Synechron Business Consulting (SBC) – de management consultancy praktijk van Synechron – waar hij zich richt op blockchain en andere innovatieve technologieën. Sinds medio dit jaar vervult hij de rol van Managing Consultant. Consultancy.nl ging met de ervaren adviseur in gesprek, over zijn ervaringen en hoogtepunten van de afgelopen jaren, over werkgever SBC en over de opkomst van blockchain.
Kun je kort wat over jezelf vertellen?
Aan de Universiteit van Tilburg heb ik Organisatiewetenschappen gestudeerd. Na mijn studie ben ik meteen als consultant gestart. Inmiddels werk ik meer dan 7 jaar bij SBC als consultant in de financiële sector. In mijn vrije tijd ben ik een fanatiek wielrenner. Dit zorgt ervoor dat ik fysiek en mentaal in balans blijf. Als m’n planning het toelaat fiets ik graag fietstochten door de bergen, zoals de Oetztaler Radmarathon, La Marmotte, en de Dreiländergiro. De Strade Bianche toertocht in Toscane staat nog op mijn wensenlijst. Die hoop ik komend jaar te kunnen fietsen.
Synechron Business Consulting is een pure Financial Services specialist, maar is wel actief over de hele breedte van de sector en levert een scala aan adviesdiensten, van analyses, design en innovatie tot projectmanagement en implementaties. Op welke (van deze) gebieden hebben jouw consultantrollen en ervaring tot op heden betrekking gehad? En waar ligt volgens jou je ultieme specialisme?
Op het spectrum van de hele consultancy cyclus heb ik projecten opgeleverd: van analyse t/m implementatie. Zoals het opstellen van target operating modellen, business cases, systeem selecties, en het implementeren van procesverbeteringen en nieuwe systemen. Dit heb ik gedaan in verschillende inhoudelijke gebieden, zoals payments, trade finance, financial markets en hypotheken. Mijn focus ligt op het gebied van innovatieve technologieën: hoe kunnen nieuwe technologieën ervoor zorgdragen dat issues in de huidige producten, businessmodellen en waardeketens opgelost worden? Wat betekenen nieuwe technologieën zoals Blockchain en Artificial Intelligence voor de financiële sector? En hoe ga je het beste om met deze ontwikkelingen? Innovatie gaat over het vormen van de toekomst. Een uitermate interessant gebied waarop ik mij graag richt.
Je geeft aan dat een van je expertisegebieden blockchain is, een technologie die zich de afgelopen jaren heeft ontpopt tot een van de belangrijkste toptrends om in de financiële sector in de gaten te houden. Voor de gemiddelde leek vormt blockchain een nogal abstract begrip, en slechts weinig professionals begrijpen echt wat het concept inhoudt. Als expert op dit gebied, kun je in begrijpelijke taal uitleggen wat blockchain precies is, en waarom het door velen wordt aangehaald als zo’n enorme disruptieve trend?
Blockchain is een techniek die voor de participanten van een netwerk het mogelijk maakt om één grootboek met elkaar te kunnen delen, zodat ze items van waarde rechtstreeks met elkaar kunnen uitwisselen, zonder dat ze daar een tussenpartij voor nodig hebben. In het grootboek worden de transacties geadministreerd. Het meest bekende voorbeeld waar de Blockchain technologie wordt toegepast is de virtuele valuta Bitcoin. In dit geval kunnen participanten van het netwerk rechtstreeks Bitcoins naar elkaar overmaken, zonder dat daar een partij tussen zit die de betalingen verwerkt. Stel je zou de aandelenhandel via Blockchain gaan uitvoeren, dan zou je de een clearinghouse als tussenpartij niet meer nodig hebben.
Blockchain is potentieel disruptief omdat het huidige businessmodellen op z’n kop kan zetten. Blockchain maakt namelijk tussenpartijen overbodig, en zorgt ervoor dat partijen rechtstreeks met elkaar zaken kunnen doen. Alle partijen die nu een intermediaire/tussenpersoon functie vervullen worden geraakt, evenals de partijen die gebruik maken van hun diensten.
Blockchain krijgt vooral aandacht binnen het betalingen (‘payments’) landschap. Jij richt je daarentegen op de toepassingen van de technologie binnen het hypothekensegment. Welke voordelen kan het hypotheekproces uit blockchain halen? En kun je hiervan concrete voorbeelden geven?
Blockchain kan op veel meer terreinen toegepast worden dan alleen op het gebied van betalingen. Overal waar partijen waarde met elkaar uitwisselen, kan Blockchain technologie ingezet worden. Voorbeelden hiervan zijn de handel in diamanten, olie en graan, het stemmen tijdens verkiezingen, het wisselen van landeigenaarsrechten, het uitgeven van diploma’s, en het delen van gezondheidsgegevens.
Ook op het gebied van hypotheken kan Blockchain toegepast worden. Stel er zou in Nederland één hypotheken Blockchain zijn, en alle hypotheekverstrekkers zijn participanten van dat netwerk, dan kan er voor de consument een veel sneller, transparanter en goedkoper hypotheekproces ontstaan. De optimalisaties in het proces zitten zowel in het offerte- als het overdrachtsproces.
Smart contracts zijn een belangrijke feature van Blockchain, en kunnen zorgen voor optimalisaties in het offerteproces. Smart contracts zijn regels die zelf-uitvoerend zijn en geprogrammeerd staan in de Blockchain. De consument kan toestemming geven om zijn data te delen uit verschillende bronnen (zoals de werkgeversverklaring, BKR- en bankgegevens) en daarmee bij meerdere hypotheekverstrekkers een aanvraag voor een hypotheekofferte uitzetten. De consument hoeft dan geen papieren documenten meer aan te leveren en ontvangt per ommegaande een of meerdere hypotheekoffertes vanuit verschillende hypotheekverstrekkers. De smart contracts checken volledig automatisch of een klant in aanmerking komt voor een hypotheekaanvraag en wat de inhoud van de offerte voor deze klant dient te zijn.
De consument kan hierdoor offertes vergelijken van meerdere hypotheekverstrekkers en echt kiezen wat voor hypotheek hij afsluit (al dan niet met behulp van een hypotheekadviseur). Voorwaarde om de smart contracts automatisch te kunnen laten werken is dat de huidige bronnen, nu nog vaak fysiek, digitaal beschikbaar worden gemaakt. Voor de consument wordt het aanvraagproces daarmee aanzienlijk versneld en vergemakkelijkt.
Verderop in het hypotheekproces valt er ook veel winst te behalen voor de consument: namelijk bij de overdracht van het huis, de hypotheek en de koopsom. De wisseling van het geld en de eigenaars- en hypotheekrechten kunnen ook via de Blockchain uitgewisseld en geadministreerd worden. Voorwaarde is dat het Kadaster aangesloten is op de Blockchain (sommige landen zijn hiermee al aan het experimenteren). In dit geval zou de notaris als tussenpartij niet meer nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat het proces kostenefficiënter wordt en een veel snellere doorlooptijd kent. De consument bespaart hiermee notariskosten en heeft sneller de sleutel van zijn of haar nieuwe huis.
Synechron Business Consulting werd eerder dit jaar opgericht door de integratie van diverse lokale consultancybureaus, waaronder het Nederlandse Double Effect, in een wereldwijd merk. In een recent interview met Consultancy.uk gaf SBC topman Bas Heijnen aan, dat de bundeling van krachten SBC voorziet van de benodigde schaal en capaciteit om zich in de top van het consulting segment te kunnen positioneren. Geen verrassende woorden uit de mond van een Managing Director, maar welke mogelijke veranderingen merk jij zelf concreet, nu jullie deel uitmaken van een grotere en wereldwijde speler?
De schaal en capaciteit is veel groter, waardoor we meer slagkracht hebben. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in onze Blockchain propositie. Vanuit USA, Amsterdam, Londen, en Singapore heeft Consulting een aantal Blockchain Use Cases gedefinieerd, welke vervolgens door Technology zijn gebouwd in de vorm van een zestal Proof of Concepts (PoC, Blockchain Accelerators). Vanuit de Consulting praktijk zijn wij met verschillende binnenlandse en buitenlandse spelers in de financiële sector in gesprek over wat Blockchain is, hoe het hun businessmodel gaat veranderen, wat hun Blockchain strategie is en hoe ze een PoC zouden kunnen aanmaken. De PoC’s zijn hierbij een heel waardevol communicatiemiddel in klantgesprekken, omdat je kunt laten zien wat Blockchain concreet voor hun kan betekenen. Als consultant bij SBC kun je dus putten uit een veel grotere bron van verschillende capabilities en deze inzetten bij klanten. Dit soort grote innovatieve projecten hadden we voorheen als klein consultancybureau nooit kunnen doen.
SBC opereert exclusief binnen de Financial Services sector – door velen aangehaald als een complexe omgeving om binnen te opereren. Hoe helpt SBC jou om jouw kennis en vaardigheden op peil te houden, met het oog op de actuele ontwikkelingen in de markt?
SBC vindt de ontwikkeling van zijn medewerkers heel belangrijk. Er is een uitgebreid trainingsprogramma dat zich richt op zowel inhoudelijke kennis, consultancy skills en persoonlijke ontwikkeling. Iedere consultant krijgt een trainingsbudget ter beschikking. Er wordt verwacht dat je tijd investeert in je eigen ontwikkeling, en dat je als consultant het trainingsbudget ieder jaar volledig gebruikt. Aan het begin van het jaar stel je samen met je leidinggevende een trainingsprogramma samen. Dit kunnen inhoudelijke cursussen zijn of trainingen gericht op vaardigheden, maar het kan ook deelname aan congressen in binnen of buitenland zijn om op de hoogte te blijven van de meest actuele ontwikkelingen in de markt.
In de ogen van medewerkers behoort Synechron Business Consulting tot een van de top 10 beste werkgevers van Nederland. Aangezien je al ruim zeven jaar werkzaam bent voor het bedrijf, kun jij bij uitstek meepraten over dit onderwerp – wat maakt SBC volgens jou zo’n goede werkgever?
Er is binnen SBC veel ruimte voor persoonlijke groei en ondernemerschap. Dit komt onder andere tot uiting in het uitgebreide trainingsbudget wat ter beschikking wordt gesteld aan iedere consultant. Daarnaast kun je je als consultant aansluiten bij verschillende proposities, en als je zelf een unieke propositie wilt ontwikkelen dan krijg je hier alle gelegenheid voor. Als consultant kun je interessante en uitdagende opdrachten doen in binnen- en buitenland. Daarnaast ben je als consultant omringd met slimme en ambitieuze collega’s, waardoor je in een omgeving opereert die ervoor zorgt dat je beste uit jezelf kunt halen. Tot slot, is het ook gewoon gezellig om bij SBC te werken: er worden veel sociale activiteiten georganiseerd, zoals het jaarlijkse SBC uitje waarbij we een weekend samen doorbrengen ergens in Europa, SBC off-site dagen, sportactiviteiten zoals het voetbal en hockey team en de dam- tot damloop, borrels, kerstdiner etc. Ons motto is dan ook niet voor niks: ‘work hard, play hard, together’.
Tot slot, gekeken vanuit een klantperspectief, wat vormde in de afgelopen zeven jaar voor jou het absolute hoogtepunt? Welke activiteit, of welk evenement/initiatief had je voor geen goud willen missen?
Mijns inziens staan we nu op een uitzonderlijk moment in de financiële sector en andere sectoren. De toepassing van Blockchain technologie kan de manier waarop we zakendoen in de huidige wereld wezenlijk veranderen. Sommige experts stellen dat Blockchain net zo disruptief gaat zijn, als toen het internet werd gelanceerd. Het is dan ook uniek om daaraan bij te mogen dragen.