Italiaanse maffiabendes hebben inkomen van €11 miljard per jaar

09 december 2016 Consultancy.nl
Meer nieuws over

De maffiawereld staat bekend om zijn duistere kant en ‘big business’ die daaruit voortvloeit, voortkomend uit illegale activiteiten op het gebied van onder meer afpersing, wapens, prostitutie en smokkelwaar. Dat het om miljarden gaat blijkt maar weer eens uit een nieuw onderzoek van een Italiaans consultancybureau in samenwerking met de Cattolica del Sacro Cuore-universiteit in Milaan. Volgens hun berekeningen kan de Italiaanse maffia jaarlijks beschikken over een budget van rond de €11 miljard. 

Het in kaart brengen van de waarde van de legale economie is al lastig, laat staan het schatten van de inkomsten van zwarte, illegale economieën. Schattingen van het inkomen van de Italiaanse maffia lopen daarom sterk uiteen. Volgens sommigen zouden de vier grootste maffiagroepen (Cosa Nostra, Camorra, 'Ndrangheta, Sacra Corona Unita) van Italië jaarlijks een gezamenlijk inkomen van €150 miljard verdienen aan hun illegale activiteiten.

Onderzoeker Fransesco Calderoni van de Cattolica del Sacro Cuore-universiteit in Milaan en Transcrime, een advies- en onderzoeksbureau uit Milaan, hebben recentelijk samen onderzoek gedaan naar het onderwerp. In het onderzoek wordt het inkomen van de Italiaanse maffia geschat op bijna €11 miljard. Voor het schatten van de inkomsten hebben de onderzoekers verschillende illegale activiteiten en de geschatte inkomsten daarvan gekoppeld aan de groepen die actief zijn in die regio. Op deze wijze is per streek het marktaandeel van de grote vier maffiagroepen onder de loep genomen.

Inkomen van de Italiaanse maffia

De analyse toont aan dat de Italiaanse maffia het meeste geld verdient aan het afpersen van mensen en het vragen van protectiegeld. Van het totale inkomen is bijna de helft afkomstig uit deze activiteiten. Woekerpraktijken leveren met 20% een grote bijdrage aan het inkomen, en het onderzoek schat de inkomsten van drugshandel op 11%. Daarmee zou de maffia goed zijn voor zo’n €1,2 miljard aan drugsinkomen. Ter illustratie, de totale Europese drugsmarkt wordt geschat op €24 miljard. 

Op de vierde plek van grootste inkomstenbronnen staan namaakproducten met 8% van de inkomsten. Volgens eerdere onderzoeken behoort Italië tot de top 5 Europese landen waar door de douane de meeste namaakgoederen worden onderschept. Op het gebied van schade aan de economie door nepkleding spant Italië de kroon. Hier loopt de kledingindustrie jaarlijks ruim €4,5 miljard mis door het aanbod van namaakmerkkleding. Andere kleinere inkomstenbronnen zijn mensenhandel en prostitutie, verkoop van sigaretten, runnen van (illegale) gokhuizen en afvaldumping. 

Een opvallende vondst in het onderzoek is dat de vier grote maffiagroepen hun territorium aan het uitbreiden zijn. Volgens Calderoni zijn de groepen steeds vaker actief buiten hun vaste thuisregio. Zo verdient 'Ndrangheta volgens het cijfers nog slechts 28% van zijn totale inkomen in Calibrië, waar de groep in de jaren ’60 van de negentiende eeuw ontstond.