Plastic Whale sluit samenwerking met het Design Thinking Center

29 november 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Design Thinking Center heeft een samenwerking gesloten met Plastic Whale, een Amsterdams bedrijf dat plastic uit zeeën vist. Gezamenlijk zullen de partners hun klanten gaan helpen bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Plastic (afval) vormt wereldwijd een steeds groter probleem. Schattingen laten zien dat de totale hoeveelheid plastic afval die in de oceanen terechtkomt, of wordt gedumpt, inmiddels zo’n 150 miljoen ton bedraagt. Tegen 2025, zal het totaal naar verwachting uitkomen op zo’n 250 miljoen ton, wat betekent dat voor iedere drie ton vis in de oceanen, er een ton aan plastic aanwezig zal zijn.

De afgelopen jaren zijn er tal van initiatieven opgezet om de bergen plastic in de zeeën te verminderen, zoals The Ocean Cleanup (van de Nederlandse uitvinder en milieuactivist Boyan Slat) en Plastic Whale, een Amsterdamse startup die zich sinds 2011 inzet voor plasticvrije wateren. Plastic Whale heeft als doelstelling om economische waarde te creëren uit plastic afval, met de betrokkenheid van zoveel mogelijk burgers, bedrijven en overheidsinstanties. Tot op heden heeft de onderneming ruim 20.000 PET-flessen en 4 ton andere soorten plastic uit het water gevist, in samenwerking met meer dan 125 bedrijven en dertig schoolklassen.

Plastic Whale en het Design Thinking Center

Om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen heeft Plastic Whale onlangs de handen ineen geslagen met Het Design Thinking Center, een dienstverlener die zich specialiseert in de toepassing van design thinking om complexe problemen op te lossen. Samen gaan zij hun klanten helpen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Marius Smit van Plastic Whale licht toe: “Door het partnership kan Plastic Whale bedrijven betrekken en inspireren en kan het Design Thinking Center samen met die ondernemingen de juiste strategie op het gebied van duurzaamheid ontwikkelen. Met de kracht van Design Thinking kunnen we veel bedrijven helpen een positieve impact te hebben op milieu en maatschappij.”

Huub Waterval, oprichter van het Design Thinking Center en van SAP-consultancybureau The Next View, voegt toe: “We gebruiken de combinatie van technologie, business en design thinking om sociale, zakelijke en ecologische uitdagingen op te lossen. Toen Plastic Whale met deze vraag kwam, was het voor ons vanzelfsprekend om bedrijven te faciliteren in hun zoektocht naar creatieve en innovatieve oplossingen.”

Om hun partnership goed uit de startblokken te laten komen, zijn het Design Thinking Center en Plastic Whale gestart met het bouwen van een boot uit gerecycled plastic. “In die sloep worden zo’n 5.000 PET-flessen verwerkt die door onder andere onze gasten uit de Amsterdamse grachten zijn gevist. De boot is voor Plastic Whale alweer de zevende in zijn soort – allemaal zijn ze gemaakt van plastic dat uit de Amsterdamse grachten werd gevist.