Interview met Pol van der Pluijm, Fellow bij McKinsey
Via de Alpine Business Course van McKinsey & Company heeft Pol van der Pluijm kennisgemaakt met de consultancybranche en raakte hij geënthousiasmeerd om bij McKinsey te solliciteren. En met succes, in maart is hij gestart als Fellow. Om er achter te komen hoe het is om als consultant bij het strategisch advieskantoor te werken, hoe hij McKinsey & Company’s bedrijfscultuur ervaart en van welke trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden jonge consultants gebruik kunnen maken, stelde Consultancy.nl Van der Pluijm negen vragen.
Kun je kort iets vertellen over jezelf en je achtergrond?
Ik ben opgegroeid in Rotterdam en ik heb een broertje en een zusje. Ik heb m’n bachelor in natuurkunde en economie gedaan op Amsterdam University College. Na een tussenjaar heb ik een master in duurzame energie gedaan aan Imperial College London. Ik houd van reizen - komende jaren wil ik vooral meer van Afrika zien –, ik ben geïnteresseerd in internationale politiek, houd erg van skiën, lekker eten en op pad zijn met m’n vrienden.
Hoe/wanneer kwam je erachter dat je wilde werken binnen de (strategie) consultancybranche?
Als nieuwsgierig persoon ben ik op zoek gegaan naar iets dat hier goed op aansluit. Ik vind het geweldig om met relevante, diverse en nieuwe dingen bezig te zijn, veel te leren, m’n creativiteit te gebruiken en wat van de wereld te mogen zien. Via m’n universiteit ben ik in contact gekomen met McKinsey en daarna meegegaan met een van de business courses van McKinsey (Alpine University). Dit was voor mij erg inzichtelijk om erachter te komen dat consulting bij McKinsey goed bij mijn wensen aansloot.
Je bent op dit moment acht maanden werkzaam binnen het Amsterdamse kantoor. Kun je iets vertellen over de opdrachten waarbij je tot nu toe betrokken bent geweest? Welke rol vervulde jij in deze projecten en wat waren jouw verantwoordelijkheden?
Bij McKinsey ben ik begonnen als Fellow, dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor een onderdeel van een van de projecten die we doen. Hiervoor doe ik bijvoorbeeld analyses, overleg ik met cliënten en interview ik experts. De rol van Fellow is generalistisch, wat inhoudt dat ik tot nu toe aan zeer diverse studies (zo noemen wij onze projecten) heb gewerkt. Een aantal voorbeelden zijn:
- Het ontwikkelen en macro-economisch onderbouwen van een groei- en samenwerkingsstrategie voor een regio in Europa.
- Het coachen van een cliënt team van ongeveer vijftig man die nieuwe digitale producten ontwikkelen voor zakelijke klanten – we hebben met hen een snellere manier van productontwikkeling bedacht en geïmplementeerd.
- Het herzien en verduurzamen van de strategie van een energienetwerkbedrijf, hier kon ik mijn kennis goed kwijt, omdat ik eerder heb meegeholpen aan een rapport over hoe de energietransitie versneld kan worden in Nederland.
Hoe zag je studententijd eruit? Kun je iets over je stages en nevenactiviteiten vertellen? En welke vaardigheden heb je gedurende al jouw extra-curriculaire activiteiten ontwikkeld, waar je vandaag de dag als consultant wat aan hebt? Zou je kunnen uitleggen welke vaardigheden je hebt geleerd tijdens je stage of nevenactiviteiten?
Ik heb erg van mijn studententijd genoten, bijvoorbeeld door het buitenland te verkennen: ik ben op uitwisseling geweest naar Singapore en Hong Kong en heb toen veel door Azië gereisd, goede vrienden gemaakt en voor het FD meegewerkt aan een artikel over zakendoen in Midden-China. Tijd in het buitenland doorbrengen heeft me geleerd om open te staan voor alternatieve manieren om ergens naar kijken, dit is belangrijk als je cliënten helpt waar verschillende belangen spelen. Door een M&A stage te lopen heb ik geleerd nauwkeurig te werken en aandacht te geven aan details. Daarnaast is efficiënt leren werken in een team en het structuren van werk iets dat erg handig is – door een bestuursjaar te doen of in teams te werken op de universiteit heb ik goed aan deze vaardigheid kunnen werken.
Je geeft aan dat je in 2014 drie maanden lang het Fellow Intern programma van McKinsey hebt doorlopen. Welke ervaringen en vaardigheden heeft het Fellow Intern programma van McKinsey jou opgeleverd? En hoe heeft het programma jou geholpen om de adviesbranche beter te leren kennen?
Door stage bij McKinsey te lopen wilde ik valideren of consulting bij mij past; het is een erg handige manier om een kijkje in de keuken te nemen. Ik verwachtte uitgedaagd te worden en veel te leren, hard te werken, en leuke en diverse collega’s te leren kennen. Deze ervaring heeft al mijn verwachtingen op alle vlakken overtroffen!
Consultants bij McKinsey worden intensief begeleid bij hun persoonlijke ontwikkeling en krijgen een uitgebreid learning programma voorgeschoteld. Kun je ons iets meer vertellen over hoe het ontwikkelingsprogramma er uit ziet voor een Fellow?
Zeker, het ontwikkelingsprogramma bestaat ruwweg uit drie onderdelen. Allereerst is er een algemeen trainingscurriculum. Voor Fellows is er een trainingsprogramma van ongeveer vier weken tijdens de eerste twee jaar. Het grootste stuk van het trainingsprogramma is als je net begint, waarin je de ‘basics’ van consulting onder de knie krijgt: hoe interview je mensen effectief, hoe steek je analyses in, hoe communiceer je de bevindingen, hoe en waar vind je expertise en experts.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om extra, specifieke trainingen te volgen; zo ga ik bijvoorbeeld binnenkort een tijdsmanagement training doen, heb ik een ‘valuation training’ op de planning en volg ik af en toe een online training over een onderwerp dat me interesseert. Tot slot wordt je continue gecoached door je manager en andere mensen met wie je samenwerkt, hier kun je zelf ook goed initiatief in nemen door bijvoorbeeld aan te geven dat je een bepaalde vaardigheid tijdens het project verder wilt ontwikkelen.
Als een relatief nieuw gezicht binnen McKinsey, hoe ervaar jij de bedrijfscultuur en hoe manage jij jouw work-life in verhouding tot de hoge eisen die de projecten met zich meebrengen?
De sfeer is goed, hier draag je natuurlijk altijd ook zelf aan bij – ik probeer altijd enthousiast te zijn en organiseer af en toe een ‘team event’. Verder vind ik het gaaf om te zien hoe veel er voor en door collega’s georganiseerd wordt: de casual vrijdagmiddagborrels, de skitrip voor consultants, de Sinterklaas avond en het prachtige kerstdiner, de kroeg in met m’n peers (collega consultants waarmee je op hetzelfde moment begint). Buiten m’n werk probeer ik dingen die ik wil doen te prioriteren en dit dan duidelijk te communiceren aan mijn collega’s, dan is er veel mogelijk.
McKinsey is met 109 kantoren in 60+ landen een van de meest internationaal gerichte consultancybureaus van de markt. In hoeverre komt het internationale aspect terug in jouw opdrachten?
Naast dat je vrijwel altijd experts betrekt die in het buitenland zitten kun je de mate van internationaal gericht werk zelf grotendeels opzoeken. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met verhuizen en heb ik aangestuurd op een studie in Nederland. Terwijl ik eerder juist graag naar het buitenland wilde, hiervoor heb ik studies in onder andere Londen, Singapore en Duitsland gedaan.
Tot slot, als je je eigen routekaart bij McKinsey zou uittekenen, waar staat Pol van der Pluijm dan over vijf jaar?
Oeh… Dit vind ik een moeilijke vraag. McKinsey biedt me de mogelijkheid om een MBA te gaan doen, dit idee trekt me zeker. Over vijf jaar hoop ik veel bezig te zijn met duurzame energie, mobiliteit en investeringsvraagstukken. Binnen McKinsey betekent dit waarschijnlijk dat ik over vijf jaar in de rol van Engagement Manager of Junior Partner zit, als ik buiten McKinsey denk, lijkt het me gaaf om te gaan ondernemen.