KplusV omarmt CESCo en duurzame principes in eigen kantoor

02 december 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureaus hebben het er maar druk mee: het begeleiden van de energietransitie, de omwenteling naar een duurzame economie, ondersteuning bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en het draaien van pilots binnen circulaire ketens. Maar hoe zit het eigenlijk met hun eigen duurzame prestaties? Voegen ze zelf ook de daad bij het woord? KplusV, een middelgroot adviesbureau uit Arnhem en Amsterdam, geeft aan goed bezig te zijn op dit gebied. Consultancy.nl ging op onderzoek uit.

Vorig jaar verruilde adviesbureau KplusV zijn Arnhems kantoor, dat was gevestigd in een monumentaal pand aan het Velperplein, voor een nieuwe locatie op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Dit besluit verbaasde mogelijk menigeen – consultancybureaus staan er deels om bekend zich te huisvesten in de meer prestigieuze locaties van een stad of in chique villa’s. Toch schuilde achter de keuze van KplusV een heldere strategie, geeft Erick Wuestman aan, een adviseur die nauw betrokken was bij de invulling van de locatiestrategie.

De afgelopen tien jaar heeft KplusV een sterk trackrecord opgebouwd in het ondersteunen van klanttransities naar duurzamere manieren van werken. Van het ontwikkelen van strategieën of beleidsplannen, het bevorderen van duurzame samenwerkingen en het werken binnen een ecosysteem tot de daadwerkelijke invoering van programma’s. Om zelf het goede voorbeeld te geven én in lijn met de eigen focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen, stond de verhuizing naar een nieuwe en duurzamere omgeving al langer op het verlanglijstje van het bureau.

KplusV omarmt CESCo en duurzame principes in eigen kantoor

En zo verhuisde KplusV naar het Arnhemse Industriepark Kleefse Waard, een gebied dat geldt als een broedplaats voor cleantech, onderzoek, ontwikkeling en advies. In het nieuwe kantoor kreeg KplusV alle ruimte om het pand in te richten naar de eigen wensen, waarbij verduurzaming en circulair denken de belangrijkste motieven vormden. Wie binnenloopt in het kantoor, merkt de duurzame componenten wellicht niet direct op. Maar wie beter kijkt, ziet dat de tapijten, tafelpoten en tafelbladen een vorig leven hebben gehad. Wuestman licht toe: “Al onze stoelen, onze tafels en ons tapijt hebben we uitgekozen om hun circulaire kwaliteit. De tapijttegels zijn bijvoorbeeld gemaakt van visnetten die vissers uit de oceanen hebben opgevist. De bladen van de vergadertafels bestaan uit massief hout dat is hergebruikt én opnieuw kan worden toegepast. En voor de tafelpoten is gerecycled beton gebruikt zonder extra bindmiddelen.” 

Ook bij de overige aanwezige meubels en producten in het kantoor, zijn links met verduurzaming ingebouwd. “Zo heeft de leverancier van onze bureaustoelen zo veel mogelijk oude materialen verwerkt in zijn meubels. Na een eerste gebruiksronde kunnen deze stoelen ook een volgende klant weer eersteklas zitcomfort bieden”, legt Wuestman uit. “En alle werkplekonderdelen zijn demontabel en heel flexibel om te bouwen naar nieuwe configuraties en andere kleurstellingen.”

Circular Economy Service Company

Nog belangrijker, aldus Wuestman, is de circulaire strategie die als een rode draad door de hele inrichting van het kantoor loopt. “Onze werkplekken, vergaderruimtes en huiskamer hebben we ingericht vanuit een zogenoemde interieur-CESCo.” Daarmee verwijst Wuestman naar ‘Circular Economy Service Company ’. In deze aanpak werken verschillende leveranciers samen om de levenscyclus van kantoorproducten en -diensten te verlengen, nadat ze zijn teruggegeven of buiten gebruik zijn genomen. “De producten worden dan niet verkocht, maar aangeboden als dienst. Na een contractperiode neemt de leverancier het product weer terug en geeft hij er een nieuwe bestemming aan. Zo blijven grondstoffen in de kringloop en ontstaat er dus geen afval”, legt Wuestman uit.

KplusV omarmt CESCo en duurzame principes in eigen kantoor

KplusV is daarmee in feite geen eigenaar van de spullen, maar krijgt de inrichting als service geleverd. Outsourcing en managed services in de kantoorwereld komen op die manier samen en dat allemaal om een groenere wereld te stimuleren en een optimale klantbeleving te creëren. Wuestman: “Beheer, onderhoud en nazorg hiervan liggen in de handen van de producenten. Zij zijn en blijven dus verantwoordelijk voor hun spullen en het hergebruik ervan. En dit betekent dat zij de beste producten en materialen verstrekken, met zorgvuldig onderhoud, een lange levensduur en een hoge restwaarde. Oftewel: de optimale prestatie voor ons én het milieu.” 

Trots op het kantoor

Wuestman voegt bovendien toe dat de filosofie onder de medewerkers een gevoel van trots en ‘buzz’ teweeg heeft gebracht: “Elke keer als er mensen over de vloer komen, vertellen we over de unieke karakteristieken van ons kantoor. Mensen zien en waarderen onze passie voor duurzaamheid en, belangrijker nog, we passen onze eigen adviezen ook zelf in de praktijk toe!”

KplusV is zeer actief bezig met het ondersteunen van haar klanten middels het CESCo-concept. Wuestman geeft aan dat het concept “binnen iedere sector en industrie waardevol” is. Hij besluit: “Denk aan het inkopen of aanbesteden van prestatiecontracten, de aanschaf en het onderhoud van installaties en facilitaire voorzieningen, gebouwgebonden investeringen zoals gevels en daken, de inrichting van het terrein rondom het gebouw of zelfs de aanschaf en het onderhoud van ICT-apparatuur. Kortom, de mogelijkheden zijn legio.”