Atos IT Challenge 2017 gestart voor universitaire studenten

03 november 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De inschrijving voor de 2017-editie van de Atos IT Challenge, een jaarlijks competitie voor studenten georganiseerd door ICT-dienstverlener Atos, is in volle gang. Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van blockchain, de technologie die volgens velen de potentie heeft om complete markten – en vooral de financiële sector – te verstoren. Universitaire studenten van overal ter wereld kunnen zich tot eind november aanmelden als team van twee tot vier studenten en maken met hun ideeën kans op een geldprijs van 10.000.

Sinds 2010 organiseert Atos, met wereldwijd 100.000+ professionals verspreid over 72 landen een van de grootste ICT dienstverleners ter wereld, elk jaar een competitie waarin het op zoek gaat naar de beste IT-ideeën van universitaire studenten wereldwijd*. De competitie is getiteld de Atos IT Challenge** en stimuleert de ontwikkeling van innovatieve concepten door nieuwe generaties IT-professionals.

Centrale thema van de competitie, die inmiddels zijn zesde editie kent, vormt dit jaar de blockchain, de technologie achter de elektronische munt bitcoin. Een blockchain is een gedecentraliseerd, onveranderlijk en fraudebestendig dataregister. In deze nog relatief nieuwe technologie schuilt volgens analisten een veel groter potentieel. Zo staat het mogelijk – net als ooit het internet – aan de basis van de volgende grote revoluties in de financiële en economische wereld. Eerder dit jaar omschreef Atos de blockchain als een van de belangrijkste digitale en technologische trends voor CxO’s om in de komende jaren rekening mee te houden, tussen overige trends als Internet of Things (IoT), de Gig Economy, Industry 4.0 en Artificial Intelligence (AI).

Atos IT Challenge 2017 gestart voor Nederlandse studenten

De aan de Atos IT Challenge deelnemende studenten staan voor de uitdaging een innovatief concept te ontwikkelen: ‘hoe kunnen de principes van goed beveiligde, openbare accounts worden toegepast om traditionele bedrijfsmodellen te doorbreken?’ Het concept kan worden afgestemd op toepassingen in verschillende omgevingen, zoals gezondheid, onderwijs of overheid, maar dient te worden gebaseerd op bestaande Blockchain-platforms, zoals Bitcoin, Ethereum en Multi Chain.

2017 editie gestart

De werving voor het 2017 programma is inmiddels in volle gang. Studenten kunnen zich tot 30 november dit jaar online aanmelden als team van twee tot vier studenten via IT Challenge 2017. Uit alle inzendingen worden de beste vijftien concepten geselecteerd. Deze worden half december bekendgemaakt. Dan gaat de tweede fase van de competitie van start: de daadwerkelijke ontwikkeling van apps. Studenten die opvallen tijdens de ‘Atos IT Challenge’ krijgen de mogelijkheid om ideeën te testen en uiteindelijk in de markt te zetten. De winnaar van de Atos IT Challenge wordt in juni 2017 in Parijs bekendgemaakt. Naast eeuwige roem en ondersteuning van Atos ontvangt het winnende team een financiële beloning van €10.000.

Vorige edities

De 2016-editie van de Atos IT Challenge richtte zich op het thema van ‘the right to be forgotten’*** en het beheren van online persoonlijke data. Deze editie werd gewonnen door het Britse studententeam Breadcrumb, dat een app ontwikkelde waarmee mensen hun online reputatie kunnen managen. In de editie van 2015 was het centrale onderwerp ‘connected living’. Die editie ging een Frans studententeam er met de eerste prijs vandoor. Zij ontwikkelden een app waarmee OV reizigers het minst drukke treincompartiment kunnen vinden op een perron.

Atos - join the IT challengeIn 2014 won een team dat een app had ontwikkeld waarmee de ervaringen tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) verbeterd zou kunnen worden – deze groep is sindsdien bezig om de app verder te ontwikkelen. Nog een jaar eerder won een team dat een app had ontwikkeld (de stoplicht app), waarmee CO2 uitstoot gereduceerd kon worden. De allereerste Atos IT Challenge, in 2012, werd gewonnen door een inzending van een team van de Hogeschool Eindhoven. Zij ontwikkelden de app Multilens. 

* In de editie van 2016 deden teams uit negentien landen mee aan de competitie. De vijftien teams die uiteindelijk op de shortlist voor de finale belanden waren afkomstig uit: Frankrijk, Duitsland, India, Maleisië, Marokko, Senegal, Spanje, Zuid-Korea, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

** De IT Challenge is onderdeel van het ‘Wellbeing@work’-programma van Atos dat tot doel heeft talent te stimuleren en te ontwikkelen. De competitie beleefde in 2012 haar eerste editie met als doel innovatie aan te moedigen onder de toekomstige generatie van IT-professionals. Teams van ongeveer honderd van de meest toonaangevende universiteiten ter wereld hebben de afgelopen jaren meegedaan aan de IT Challenge.

*** ‘The right to be forgotten’ is het recht van burgers om hun provider te verzoeken om al hun online data compleet te verwijderen.