Atos IT Challenge: Stoplicht app vermindert CO2

17 juni 2013 Consultancy.nl

Een team van Oostenrijkers heeft de ‘2013 IT Challenge’ van Atos gewonnen met de zogenaamde ‘Evergreen app’. De app reduceert de CO2 uitstoot van auto’s door op basis van de route de beste snelheid te suggereren voor fase-verkeerslichten. De winnaars zien hun idee werkelijkheid worden: hun app wordt geïntegreerd in het ontwikkelingsproces van de Renault R-Link, het onboard multimedia systeem van Renault.
 
Atos IT Challenge
Het ICT adviesbureau lanceerde vorig jaar de eerste Atos IT Challenge. Na het succes werd de innovatiewedstrijd ook dit jaar georganiseerd, met autofabrikant Renault als partner. De Atos IT Challenge 2013 stond in het teken van het thema 'Connected Cars'. Er kwamen in totaal 55 inzendingen binnen van teams uit alle delen van de wereld.
 
Drie concepten haalden de finale: Evergreen (Universiteit van Hagenberg), Drivebuddy* (Universiteit van Hagenberg) en Rides** (INP ENSEEIHT Frankrijk). De drie Nederlandse concepten Eat&Drive, EcoDrive+ en Meike and Mart werden voor de finale uitgeschakeld.
 
Winnaar
De app Evergreen beperkt de CO2-uitstoot van auto’s door op basis van de route de beste snelheid te suggereren voor fase-verkeerslichten. Deze CO2-reductie maakt samenwerking met stedelijke en landelijke overheden mogelijk. Met de verzamelde gegevens kunnen zij hun wegenplanning verbeteren en kosten voor wegenbouw verlagen. “De interface van de app is overzichtelijk voor een eenvoudig gebruik tijdens het besturen van een auto. De code is goed gedocumenteerd en de architectuur is gebaseerd op een sterk ontwerp” aldyus de jury. Inmiddels hebben twee steden in Oostenrijk al interesse getoond in de app.
 

 
“Ik ben zeer onder de indruk van het enthousiasme, de creativiteit en kwaliteit van de inzendingen. Alle teams hebben goed doordachte Connected Cars-oplossingen gepresenteerd die aantonen dat IT in combinatie met een innovatieve visie een waardevolle oplossing kan bieden voor specifieke vraagstukken” zegt Thierry Breton, CEO van Atos.
 
* ‘Drivebuddy’ - Universiteit van Hagenberg, Oostenrijk
De gedachte achter ‘Drivebuddy’ is het ondersteunen van de bestuurder door de functionaliteiten van een smartphone te gebruiken om de omgeving van de auto in kaart te brengen. Het systeem biedt verschillende functies, zoals detectie van rijstroken, verkeersdrempels, verkeersborden en GPS-tagging. Verkeersborden en rijstroken worden gedetecteerd met behulp van computergraphics-algoritmes. Alleen de belangrijkste topics worden getoond.
 
** ‘Rides’ - INP ENSEEIHT, Frankrijk
Het doel van Rides is het ontwikkelen van sociale carpooling voor ritten tussen verschillende steden. De gebruikers kunnen real time ritten vinden of aanbieden, aanzienlijk besparen op vervoerskosten en hun milieu-impact beperken.

Nieuws