3 vragen in aanloop naar Cash & Collateral Management congres

10 november 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Medio december vind het congres ‘Cash & Collateral Management’ plaats in het Artemis Hotel, Amsterdam. Het 1-daagse congres geeft deelnemers inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van central clearing, tips over hoe ze zich kunnen wapenen tegen de impact van nieuwe regelgeving als EMIR en Basel IV, en de mogelijkheid om te netwerken met collega’s en experts.

Martin Defauwes, directeur bij Varrlyn, een adviesbureau gespecialiseerd in financiële processen, verzorgt tijdens het congres een workshop over praktische oplossingen voor central clearing. In de aanloop van het event stelde Consultancy.nl de consultant drie vragen over het onderwerp.

Welk advies geef jij traders bij pensioenuitvoerders standaard mee?

Het belangrijkste is om de ontwikkelingen in de markt nauw te volgen. Zorg dus dat je voorbereid bent om om te gaan met nieuwe regelgeving en producten! Bepaal goed wat je kernactiviteiten zijn en investeer in de juiste technologie hiervoor. De markt wordt steeds meer gedreven door elektronische handel en nieuwe technologieën. Beslis daarom snel welke activiteiten je zelf wilt blijven doen en welke je buiten de deur onderbrengt.

Wat is momenteel het beste initiatief dat toegang geeft tot nieuwe bronnen voor Collateral?

Een TriParty omgeving opent relatief eenvoudig de deuren naar een brede groep aan tegenpartijen, inclusief corporates, asset managers en financiële instellingen. Zo kun je aan de collateral management behoeften voldoen terwijl je concentratie risico vermijdt. Door gebruik te maken van eligibility sets opgezet per tegenpartij kun je securities en equities maximaal gebruiken.

Technologie in Financial Services

De TriParty partij kan een deel van je collateral management processen overnemen in lijn met de eligibility sets die je hebt afgesproken. Dit is met name erg effectief tijdens een snelle verandering van markt condities. Je hebt hiervoor wel een sterke IT infrastructuur nodig: intraday settlements en substitutions moeten ondersteund worden van én naar je TriParty omgeving. Pas dan kun je de juiste connectie maken met de verschillende collateral stromen.

Welke systemen zijn er allemaal nodig voor central clearing?

Een heleboel! Allereerst heb je systemen nodig voor het boeken van de transactie en het doorlopen van de verschillende stapjes voor het clearen van de transactie. Daarvoor heb je wel connecties nodig naar een matching platform, een CCP en/of een clearing member.

Voor het uitwisselen van variation margin, initial margin, fees en PAI heb je systemen nodig waarin deze (collateral) transacties geadministreerd kunnen worden. Afhankelijk van welke producten je wilt gebruiken heb je ook hiervoor connecties naar de buitenwereld nodig.

Verder heb je een accounting systeem nodig en systemen waarin je limieten voor de CCP’s en clearing members kunt monitoren, samen met het marktrisico van de transacties. Daarnaast vraagt de regelgeving ook om het maken van bepaalde rapportages, ook hiervoor heb je systemen nodig.