FranklinCovey en Masters in Lean op FMGezondheidszorg symposium

14 oktober 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In november organiseert FM Gezondheidszorg samen met ISS Facility Services het najaarssymposium ‘Bevlogen en Verbonden’. Centrale thema tijdens het symposium is hoe leidinggevenden succesvol leiding kunnen geven aan hun afdelingen en teams.

Sinds 1986 vertegenwoordigt FMGezondheidszorg staf- en leidinggevende functionarissen binnen de facilitaire dienstverlening in de gezondheidszorg (cure, care & comfort). De beroepsvereniging biedt leden verschillende kanalen waarop ze informatie en ervaringen kunnen uitwisselen met facilitaire collega’s die werkzaam zijn in onder meer ziekenhuizen, zorgcentra, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg, thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg.

Een van de belangrijkste kanalen van FMGezondheidszorg is haar jaarlijkse najaarssymposium. De 2016-editie van het evenement vindt plaats op donderdag 10 november bij Kempenhaeghe (een zorgcentrum in Heeze voor epilepsie en slaap- en waakstoornissen) en richt zich op methodes en manieren die managers kunnen toepassen om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden.

Na de opening van dagvoorzitter Carel Wielinga faciliteren Eveline Jansen en Masters in Lean samen de workshop ‘Hoe krijg je gedrag van mensen veranderd? Ontdek de praktische aanpak’. Vanuit de bril van lean, een methode gericht op het optimaliseren van processen en het verminderen van verspilling in de keten, zullen de organisatoren aantonen dat Lean onlosmakelijk verbonden is met persoonlijk leiderschap, waarbij de rol van de leidinggevende cruciaal is. “Persoonlijk leiderschap is een randvoorwaarde om een lerende organisatie te worden en te blijven. Het creëren van de wil om het goed te doen én om te leren staan hierbij centraal. De coachende rol van de leidinggevende is noodzakelijk om deze verbinding tussen personen en processen tot stand te laten komen”, zegt Kristel van der Linden van Masters in Lean.

Facility Management in Zorg

Tijdens de sessie zullen Jansen en Van der Linden de deelnemers tips geven over hoe ze hiermee praktisch aan de slag kunnen. Samen hebben ze een beproefde aanpak ontwikkeld om het gedrag van mensen te veranderen zodanig dat een continue verbetermentaliteit ontstaat. In deze aanpak staan niet alleen werkprocessen (procesmanagement) maar ook de rol van de medewerker (persoonlijk leiderschap) en leidinggevenden centraal. 

Daarna betreedt Kees Stroomer, algemeen directeur van ISS Nederland – het op twee na grootste schoonmaakbedrijf van ons land – de vloer. Hij zal ‘best practices’ delen over hoe ISS haar management in staat stelt hun vaardigheden optimaal te ontplooien en hoe het schoonmaakbedrijf haar medewerkers op duizenden verschillende locaties bevlogen en betrokken houdt.

De derde sessie wordt verzorgd door Jan Kuipers, managing partner van FranklinCovey, een adviesbureau gespecialiseerd in leiderschap en het verbeteren van operationele prestaties. In zijn presentatie gaat hij in op de juiste persoonlijke balans van karakter en competenties die nodig is om een reeks van veranderingen vorm te geven. Na de laatste twee inhoudelijke sessies – een voorbeeld uit de praktijk en een workshop van dirigent Hans Boom – wordt het event afgesloten met een borrel en diner.