PwC koopt Duitse ICT-adviseur Persicon, voegt 60 consultants toe

27 september 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC heeft Persicon overgenomen, een ICT- en cybersecurity consultancybureau uit Berlijn. Het voornaamste doel van de overname is om de IT-capaciteiten van de adviestak van het Big Four-kantoor te versterken. Als onderdeel van de transactie maken alle circa 60 consultants van Persicon de overstap naar PwC Duitsland. 

Opgericht in 2003 is Persicon is een ICT-adviesbureau uit Berlijn, dat zich onder meer richt op data- en cybersecurity. Het bureau heeft door de jaren heen steeds meer naamsbekendheid gekregen en is inmiddels gecertificeerd IT-security leverancier voor verschillende Duitse Bundesländer en overheidsinstellingen. Daarnaast adviseert het bedrijf ruim 200 bedrijven en organisaties uit zowel de commerciële als publieke sectoren, waaronder een aantal van de grootste beursgenoteerde (DAX30) bedrijven van Duitsland.

Persicon is onlangs voor een onbekend bedrag overgenomen door PwC Duitsland. Het Big Four accountants- en advieskantoor bouwt met de overname zijn expertise op het gebied van IT-consultancy en cybersecurity verder uit. Alle zestig medewerkers van Persicon maken de overstap naar de adviespraktijk van PwC, om hun IT-diensten aan te bieden in samenspel met de Corporate Governance, Risicomanagement en Compliance diensten van de adviesgigant. 

PwC koopt Duitse ICT-adviseur Persicon, voegt 60 consultants toe

Norbert Winkeljohann, Senior Partner bij PwC Duitsland, vertelt: “Beveiliging van data blijft de Achilleshiel voor digitalisering. Hiervoor is een holistische aanpak vereist in de bedrijfsvoering van organisaties. Met Persicon hebben wij ons versterkt met een van de meest erkende marktspelers en experts op dit gebied. Samen beschikken wij over uitstekende kennis op het gebied van bedrijfsprocessen en de best mogelijke technologische knowhow.” 

Knud Brandis, oprichter en CEO van Persicon, voegt toe: “Door de krachten met PwC te bundelen opent zich een doorgang voor onze knowhow naar een veel bredere markt.” Het bureau werd tijdens de overname bijgestaan door M&A-specialisten van advocatenkantoor Noerr. 

Overnames

PwC nam eerder dit jaar onder meer IT-consultancybureau Outbox Group over, een specialist op het gebied van Marketing Automation, Customer Experience en Customer Relationship Management. In Nederland voegde de Big Four speler cybersecurity en privacyadviseur Everett aan de gelederen toe. Met deze overnames in het IT-consultancydomein tracht PwC de concurrentie van zijn Big Four-rivalen EY, Deloitte en KPMG de baas te zijn. In België versterkte PwC zich in de zomer met financieel consultancybureau Handson & Partners. 

De uitbreiding naar ICT-adviesmarkten is noodzakelijk omdat de omzet uit de Accountancy en Assurance activiteiten van het bureau aan het stagneren zijn in de Duitse member firm. Zo steeg de omzet van PwC Duitsland op het gebied van jaarrekeningcontrole en assurance-werkzaamheden vorig jaar met slechts 1,3% naar €683,8 miljoen. Hoewel dit nog steeds de grootste inkomstenbron is voor de accountants- en adviesorganisatie, groeiden de andere praktijken, vooral de adviesgerichte takken van de Big Four, veel harder naar een omzet van €493,9 miljoen – een stijging van 12%.