EY en PwC kopen financiële consultancybureaus in België

08 augustus 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Big Four kantoren EY en PwC hebben twee overnames gedaan in België: EY heeft A-THREE overgenomen, een consultancybureau dat gespecialiseerd is in het voorkomen zogeheten ’revenue leakage’, branchegenootl PwC heeft Handson & Partners gekocht, een tax compliance en accountancy dienstverlener.

PwC en Handson & Partners
Handson & Partners werd opgericht in 2002 (het bedrijf vindt zijn oorsprong in een van de grote audit- en consultancykantoren) en is sindsdien uitgegroeid naar een team van zo’n tachtig professionals en genereert een omzet van ongeveer €9 miljoen. Het bedrijf biedt een breed spectrum aan diensten binnen twee gebieden: een breed scala van personeelsdiensten met mensen met een boekhoudkundige en financiële achtergrond; en een lokaal boekhoudkantoor – vaak een ‘fiduciaire’ genoemd. Handson & Partners werkt vooral voor familiebedrijven en start-ups.

Met de overname van Handson & Partners, breidt PwC zijn footprint uit in het MKB segment, een gebied waar het kantoor van nature minder zichtbaar is. “PwC wordt door sommige bedrijven al te lang gezien als dienstverlener die zich uitsluitend richt op grote multinationals”, zegt Philippe Vyncke, National Market Leader bij PwC Belgium. “Wij zijn van mening dat een belangrijk deel van de groei in België zal komen van de dynamiek van familiebedrijven en startende ondernemingen, en wij engageren ons om deze bedrijven te helpen hun ambities te realiseren. Wat we misten, is een financieel interessant ‘hands on’ aanbod voor onze lokale klanten. Met Handson & Partners hebben we nu een zeer concurrerend dienstenaanbod voor dat segment.”
PwC koopt financieel adviesbureau Handson & Partners

De overname volgt op diverse overige initiatieven die PwC al eerder heeft genomen om zijn banden met het MKB segment te versterken, waaronder het openen vorig jaar van een nieuw kantoor in Hasselt en in de komende weken een geplande opening in Charleroi. Daarnaast  ondersteunt PwC diverse start-up en scale-up initiatieven in het land.

Peter Van Rooy, Managing Partner bij Handson & Partners, is verheugd de krachten met PwC te kunnen bundelen. “We zijn erg blij dat we de krachten kunnen bundelen met PwC, vooral omdat we dezelfde waarden delen. Bij Handson & Partners hebben we altijd geloofd dat een zeer korte afstand tot onze klanten en werknemers een belangrijke voorwaarde voor succes is.” Hij stelt verder: “Lidmaatschap van het PwC-netwerk creëert een scala aan opportuniteiten en geeft onze klanten en medewerkers toegang tot kennis en diensten die we niet zouden hebben gehad als we een onafhankelijke organisatie waren gebleven.”

Handson & Partners zal opereren als een 100% dochteronderneming van PwC, maar zal niet volledig geïntegreerd worden in de PwC-organisatie. “ We zullen verder opereren als een zelfstandige onderneming binnen het PwC-netwerk. En gebruik blijven maken van onze bestaande kantoren”, aldus Van Rooy.

EY en A-THREE
A-THREE werd in 2010 opgericht door Ludwig Bollaerts en Steve Van der Steen en is de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de toonaangevende start-ups op het gebied van ‘Revenue Leakage’ – dat wil zeggen; het bedrijf is gespecialiseerd in het opsporen, recupereren en het voorkomen ervan. Volgens een recent onderzoek in België, kampen organisaties – ondanks regelmatige controles door in-house financiële afdelingen, geautomatiseerde ERP systemen, en stricte interne en externe audits – met ‘lekkage’, waardoor omzet simpelweg wegvloeit*.
EY koopt revenue leakage specialist A-THREE

Volgens Rudi Braes, CEO en Chairman van EY België, onderstreept de overname van A-THREE de strategie van het bedrijf om selectief te investeren in bepaalde nichegebieden die een onmiddelijke toegevoegde waarde hebben voor de klant: “Dankzij deze acquisitie kunnen we verder voldoen aan de stijgende vraag van onze cliënten in dit specifieke niche-domein. Veel verschillende competenties in huis hebben, verhoogt de kwaliteit van onze dienstverlening.”

Als onderdeel van de gesloten overeenkomst, zal A-THREE worden geïntegreerd binnen het Big Four kantoor en onder het EY merk opereren. Oprichters Bollaerts en Van der Steen zullen dan binnen EY fungeren als Director. Onder de vleugel van EY zal het A-THREE team zijn dienstenaanbod verder uitbreiden. Tot op heden heeft de startup een sterke focus op het consumentengoederensegment, en door gebruik te maken van het netwerk van EY verwacht Van der Steen te kunnen uitbreiden binnen andere sectoren. "We merken een stijgende vraag van het bedrijfsleven. Naast de traditionele vraag vanuit telco, distributie en retail, zien we vandaag ook alle andere grote sectoren, om een Revenue Leakage doorlichting vragen. Ook de overheid en bijvoorbeeld centrumsteden zijn nu vragende partij. Het resultaat ervan is een significante positieve impact op de bedrijfswinst of op het jaarbudget”, geeft hij aan.

Bollaerts voegt toe: "Deze acquisitie is een geweldige opportuniteit voor ons en onze klanten, het biedt onze organisatie niet alleen prachtige groeiperspectieven, maar ook voor onze medewerkers liggen een verbreding van hun expertise en meer doorgroeimogelijkheden in het verschiet.”

* De onderzoekers concluderen dat tussen de 1% en 5% van de brutowinst van Belgische corporate organisaties onopgemerkt door hun vingers glipt, een dure aangelegenheid: voor ’s lands top-500 organisaties betekent dit naar schatting een verloren brutowinst van tot wel €2 miljard.