Flevoland kiest zeven externe partijen voor Integraal Projectmanagement

26 september 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De provincie Flevoland heeft een grote opdracht voor de inhuur van externe projectmanagers gegund aan zeven partijen. De combinatie APPM Management Consultants en Witteveen+Bos heeft alle vijf percelen toegewezen gekregen. Overige voorkeursleveranciers zijn onder andere Arcadis, P2 en RoyalHaskoningDHV. Flevoland denkt voor maximaal €3 miljoen per jaar aan integraal projectmanagement taken extern in te vullen.

Met zo’n 400.000 inwoners is provincie Flevoland qua inwoneraantal de elfde provincie van ons land. Als onderdeel van haar taak om burgers van infrastructurele diensten te voorzien, lanceert de provincie jaarlijks tal van infrastructurele projecten, van grote programma’s als wegverbredingen (bijvoorbeeld de ontsluiting van Lelystad Airport) en het verbeteren van de spoorverbinding tussen Schiphol en Lelystad, tot kleinere initiatieven als de renovatie van diverse bruggen en sluizen.

Wanneer bepaalde infraprojecten zeer complex zijn, schakelen beleidsmakers van de provincie met regelmaat ook externe partijen in om te ondersteunen bij het ontwerp en opleveren van projecten en processen. Ook bij projecten waarvoor onvoldoende capaciteit en middelen binnen de provincie voorhanden zijn, vormen externe bureaus een welkome aanvulling op projectteams. Om het proces van externe inhuur ten aanzien van integraal projectmanagement te stroomlijnen, lanceerde de provincie in april van dit jaar een aanbestedingstraject, met het doel om een aantal voorkeursleveranciers te kunnen selecteren. De raamovereenkomst (‘EA ROK Integraal projectmanagement Grote Projecten’) heeft een waarde van maximaal €2,9 miljoen per jaar en is opgeknipt in vijf verschillende percelen.

Lelystad Airport

Adviesbureaus en overige dienstverleners kregen tot medio mei de tijd om hun bids in te dienen, en na een uitgebreid evaluatieproces van de 27 partijen die zich hadden ingeschreven werden in totaal zeven partijen geselecteerd. De combinatie APPM Management Consultants en Witteveen+Bos is als grote winnaar uit de bus gekomen – de combinatie kreeg als enige alle vijf percelen toegekend. Het consortium IPM Partners – bestaande uit Bekwaam InterimManagement, Tauw, PHBM, Nedmobiel, Concreet projectmanagement en Cratos Risk – wist drie percelen te verkrijgen, en ook Palladio Groep – een bureau uit Den Haag vernoemd naar de Italiaanse architect Andrea Palladio (1508-1580) – kreeg drie percelen toebedeeld. Ingenieursbureau Arcadis kreeg twee van de vijf percelen gegund, terwijl p2 proces- en projectmanagers, Sweco (het vroegere Grontmij) en Royal HaskoningDHV elk een perceel hebben gekregen.

De partijen zullen binnen de gesloten raamovereenkomst onderling uitmaken wie personeel voor projecten op het gebied van droge en natte infrastructuur mag leveren aan de provincie Flevoland. Het gaat om uiteenlopende rollen, waaronder die van Programmamanager, Projectmanager, Manager projectbeheersing, Technisch manager, Omgevingsmanager en Contractmanager.

Flevoland kiest zeven externe partijen voor Integraal Projectmanagement

Het Ingenieursbureau van Flevoland verwacht gedurende de looptijd van de raamovereenkomst een inhuurvolume van gemiddeld 10 FTE tot 15 FTE (1.600 uur) per jaar. Omdat de tarieven voor de externe projectmanagers zijn vastgezet op maximaal €120 per uur (het maximale dagtarief is €960) komt de totale opdrachtwaarde uit op tussen de €1.900.000 en €2.900.000. Het contract kent een looptijd van vier jaar en kan mogelijk verlengd worden tot zes jaar.