Omzet van Nederlandse onderzoekmarkt door grens van €400 miljoen

26 september 2016 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De markt voor onderzoeksdiensten is het afgelopen jaar met bijna 7% gegroeid tot een waarde van €405 miljoen. Hiermee komt de totaalomzet van de sector voor het eerst in de geschiedenis boven de grens van €400 miljoen uit.

Tussen 2008 en 2013 kampte de marktonderzoeksbranche met een uitdagende periode. Door de financiële problemen bij opdrachtgevers en vraaguitval zag de branche zijn omzet volgens de MOA, de branchevereniging voor bedrijven en instellingen die zich bezighouden met market research en marketing intelligence, met tussen de 10% en 15% afnemen in de crisisjaren. Zo’n drie jaar geleden werd het herstel ingezet en groeide de markt met ruim 5%, en afgelopen jaar boekte de sector een fee income stijging van 6,9% (na correctie dubbeltellingen voor subcontracting). “Daarmee hebben we de negatieve spiraal van marktdaling, ingezet in 2009, in 2016 definitief achter ons gelaten en is het verlies van de crisisjaren meer dan goed gemaakt”, aldus Wim van Slooten van de MOA. 

De groei wordt gestuwd door een steeds groter wordende vraag van met name binnenlandse partijen. Het aandeel buitenlandse opdrachtgevers laat een lichte daling zien. In de afgelopen drie jaar is dat aandeel gezakt van 14% in 2013 naar 11% in 2015. Het aandeel kwalitatief onderzoek is al vele jaren stabiel op 11% van de totale researchmarkt.

Omzet van de Nederlandse onderzoekmarkt

De vooruitzichten voor dit jaar zijn rooskleurig, stelt van Slooten. De helft (50%) van de onderzoekbureaus verwacht een stijgende omzet voor 2016. Daar staat tegenover dat 2 op de 5 bureaus een stabilisering van de eigen omzet verwacht en dat 8% een daling voorziet. Op basis van deze cijfers verwacht de MOA dat de onderzoekmarkt dit jaar op een groei kan rekenen van tussen de 5% en 6%.

Volgens het CBS telt ons land in totaal zo’n 5.500 marktonderzoeksbureaus, waarvan 82% actief is als eenpitter. Het overgrote merendeel van de omzet in de branche wordt binnengesleept door de 50 grootste marketing marktonderzoeksbureaus.