PwC krijgt claim van $5,5 miljard na faillissement Colonial Bank

19 augustus 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Big Four zakelijke dienstverlener PwC moet zich in de Verenigde Staten verdedigen tegen een claim van $5,5 miljard. De claim is ingediend door een groep investeerders en crediteuren van Colonial Bank. De bank ging in 2009 failliet als gevolg van een groot fraudeschandaal. PwC was in de zeven jaar dat er fraude gepleegd verantwoordelijk voor de accountantscontrole van de bank.

In 2009 deed de FBI een inval bij Taylor, Bean & Whitaker, een hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten. Niet lang daarna volgde het faillissement van Taylor Bean, evenals het faillissement van Colonial Bank, een bank met circa $25 miljard aan vermogen. De reden voor de inval was een grootschalige fraude die werd gepleegd tijdens de aankoop van een meerderheidsbelang in Colonial Bank. De bestuurders van Taylor Bean en twee bankiers van Colonial Bank hebben inmiddels schuld bekend, en Taylor Bean bestuursvoorzitter Lee Farkas werd veroordeeld tot dertig jaar celstraf.

Door het faillissement van beide financiële instellingen liepen investeerders en crediteuren van Colonial Bank en Taylor Bean aanzienlijke schade op. Drie jaar geleden werd om die reden al accountancy- en advieskantoor Deloitte door een groep schuldeisers van de hypotheekverstrekker aangeklaagd, die ten tijde van de fraude fungeerde als accountant van Taylor Bean. Het Big Four kantoor had de fraude niet kunnen ontdekken in zijn accountantscontroles, en schikte met de groep investeerders voor een onbekend bedrag.

PwC krijgt claim van 5,5 miljard na faillissement Colonial Bank

Anno 2016 is het geleden verlies nog steeds niet vergeten en volgt opnieuw een claim, maar ditmaal voor Big Four accountants- en adviesorganisatie PwC. Investeerders en crediteuren van Colonial Bank hebben een claim ingediend van maar liefst $5,5 miljard voor geleden verliezen. De schuldeisers beschuldigen accountant PwC van nalatigheid en wangedrag, omdat het kantoor in zeven jaar controle geen notie heeft gekregen van de grootschalige fraude die plaats heeft gevonden, meldt Economia, de nieuwswebsite van Britse beroepsorganisatie ICAEW.

De rechtszaak ging vorig week van start voor de rechtbank van Miami en zal naar verwachting zes weken duren. Beth Tanis, de advocaat van PwC voor deze zaak, heeft in een reactie laten weten dat PwC zich altijd heeft gehouden aan haar opdracht als accountant. PwC verklaarde eerder al zich bij het controleren van de jaarrekeningen van Colonial Bank aan de professionele standaarden te hebben gehouden. Tanis: “Zoals blijkt uit de professionele standaarden voor audits, bestaat zelfs bij een goed-vormgegeven en juist uitgevoerde audit de mogelijkheid dat fraude onopgemerkt blijft.” Zeker wanneer de criminelen zo goed hun sporen weten te verbergen.

De jury zal aan het einde van de rechtszaak moeten bepalen of PwC schuldig is aan nalatigheid of niet. PwC heeft laten weten dat zij hoopt dat de jury snapt hoe de regels en standaarden voor audits werken, en vanuit deze kennis een beslissing zal maken over de claim.