Marieke Ebbing, Engagement Manager bij McKinsey & Company

13 september 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Een interview met Marieke Ebbing, Engagement Manager bij McKinsey & Company, over haar achtergrond, waarom ze voor strategy consultancy heeft gekozen, wat voor soort projecten ze uitvoert en hoe het is om te werken voor McKinsey in Amsterdam.

Kun je wat meer vertellen over jezelf?
Ik heb Finance gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), wielren, doe aan yoga, en zet me naast mijn werk regelmatig in om sociale initiatieven te helpen (bijv. via de Global Shapers, De Kleine Consultant* of door direct advies aan NGO’s/social businesses).

Waarom heb je gekozen voor strategy consultancy?
Voor mij waren de belangrijkste dingen in een baan de afwisseling van het werk (zowel industrie, locatie en type project), het werken met inspirerende en leuke collega’s en de uitgebreide mogelijkheden voor training en zelfontwikkeling. Consultancy combineert dat allemaal.

Strategy consulting staat bekend als een van de meest exclusieve segmenten om binnen te komen. Hoe is het jou gelukt om strategy consultant te worden en jezelf van andere kandidaten te onderscheiden?
Tijdens mijn studie tijd heb ik De Kleine Consultant opgericht daar leerde ik veel over het consultingvak en kon ik het al in de praktijk oefenen. Zo leerde ik bijvoorbeeld hoe je andere bedrijven met hun strategie kan helpen en hoe daar gestructureerd over na te denken, waardoor ik ontdekte dat ik dat leuk vond om te doen! Deze ervaringen hielpen me heel erg bij mijn sollicitaties (en tijdens werk ook trouwens).

Marieke Ebbing, Engagement Manager bij McKinsey & Company

Kun je ons iets meer vertellen over het type projecten waaraan je hebt gewerkt?
Voorbeelden van projecten waar ik aan heb gewerkt zijn het formuleren van een strategie voor een scholengemeenschap, definiëren van een business unit strategie voor een off-shore wind business unit en het veranderen van de manier van werken bij een consumer goods bedrijf.

Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden bij klantopdrachten? En met het oog op interne taken?
Als project manager ben ik verantwoordelijk voor de inhoud van het project, voor de interne afstemming met teamleden, het aansturen van minder ervaren teamleden en het contact met de cliënt.

Wat zijn jouw belangrijkste hoogtepunten bij McKinsey & Company tot dusver geweest?
Voor mij waren hoogtepunten: de weken training, coaching en ontwikkeling in Kitzbühel met consultants uit de hele wereld, het volgen van een MBA aan INSEAD, waarbij ik in Singapore en Frankrijk studeerde, en een project in Londen en Kopenhagen! En dan heb je natuurlijk de sociale evenementen zoals het fietsen van de Alpe D'huez met 25 collega's, een weekend skiën en de wekelijkse borrels!

Strategy consulting staat erom bekend professionals een steile leercurve te bieden. Welke vaardigheden heb jij bij McKinsey & Company vooral ontwikkeld?
Oei... waar moet ik beginnen? Met name analytisch en gestructureerd nadenken om problemen te doorgronden, maar ook helder communiceren, bedrijven en mensen mee krijgen in verandering, mensen aansturen, etc..

Welke formele training en ondersteuning heb je tot dusver ontvangen? En in de komende jaren? In welke mate kun je je eigen zelfontplooiing sturen?
Op allerlei verschillende manieren voel ik mij ondersteund in mijn ontwikkeling. Ik heb een mentor (een partner) die elk half jaar over mijn ontwikkeling meedenkt, er zijn 2-wekelijkse feedback sessies met teamleden en formele trainingen voor specifieke vaardigheden (1 á 2x per jaar een week, en dagen op kantoor). Als ik iets wil ontwikkelen kan ik mijn teamleden vragen me daar bij te helpen, of via onze 'Professional Development' afdeling kijken welke training daar het beste bij past. Ik ben in ieder geval nog lang niet uitgeleerd!

Werken bij McKinsey & Company

Hoe zou je jouw collega’s bij McKinsey & Company omschrijven? En de bedrijfscultuur?
Bij McKinsey & Company werken slimme, energieke, leergierige mensen die graag tot het uiterste willen gaan om iets goed te doen. De bedrijfscultuur is er een van work hard, play hard, waarbij mensen hun werk graag goed willen doen, maar ook hun passies daarnaast najagen!

Tot slot, er wordt vaak gezegd dat er binnen (strategy) consulting hard gewerkt moet worden. Hoe ziet jouw eigen ‘work-life balance’ eruit?
Het is inderdaad geen 9-5 baan, maar ik sport doordeweeks minimaal twee keer, heb regelmatig ’s avonds andere sociale dingen, organiseer regelmatig team diners en de vrijdagmiddag borrel begint om zes uur (en het weekend ben ik natuurlijk vrij!).

* Marieke Ebbing is een van de medeoprichters van De Kleine Consultant, een non-profit consultancybureau dat volledig gerund wordt door studenten. Zij zette het bureau in 2008 op samen met Jacqueline van den Ende en Christiaan Henny, inmiddels is De Kleine Consultant een bekende naam in de studenten- en advieswereld en telt het tien vestigingen in drie landen.