Butterfly Housing, FOODLOGICA en 100weeks winnen Social Impact Lab

29 juni 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Butterfly Housing, FOODLOGICA en 100weeks zijn de winnaars van Social Impact Lab 2016, een challenge voor start-ups met een maatschappelijk doel. De drie start-ups krijgen van initiatiefnemer PwC een intensief begeleidingstraject aangeboden, komen in aanmerking voor financiering tot €50.000 en mogen gebruikmaken van het kantoor van het bureau.

Voor het derde jaar op rij organiseerde accountants- en advieskantoor PwC dit jaar het ‘Social Impact Lab’. Met de competitie wil PwC sociaal ondernemerschap in ons land versterken, aldus Ad van Gils, lid Raad van Bestuur van het advieskantoor. “Wij zetten ons in voor sociale ondernemingen omdat wij ervan overtuigd zijn dat die de toekomst zijn, en omdat zij bij hun ontwikkeling nog wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

75 startende social enterprises hadden zich ingeschreven voor de 2016-editie van de competitie – zij werden beoordeeld op maatschappelijke impact, haalbaarheid en innovatiekracht. Zes start-ups werden verkozen tot finalisten, zij mochten afgelopen maandagavond hun idee pitchen voor een vakjury.

Winnaars van Social Impact Lab 2016

Na het onder de loep nemen van de businesscases en concepten werden drie concepten tot winnaar bekroond:

  • Butterfly Housing bouwt in Afrika samen met lokale ondernemers woningen voor de groep lage tot middeninkomens. Het bedrijf ontwikkelde een duurzame woning die vanwege het slimme concept sneller dan de traditioneel gebouwde woningen kunnen worden gebouwd.
  • FOODLOGICA brengt met haar logistieke dienst ‘Last mile logistics’ lokaal voedsel bij de klant in de binnenstad op een schone manier, zonder vervuiling en zonder file.
  • 100weeks ontwikkelt een nieuw model voor fondsenwerving en internationale armoedebestrijding. Deze ‘AirBnB van de hulp’ biedt donateurs de mogelijkheid direct geld te geven aan vrouwen (en vluchtelingen) die in extreme armoede leven.

“De winnaars van deze challenge hebben met elkaar gemeen dat ze een slim concept hebben ontwikkeld dat wezenlijk bijdraagt aan het oplossen van belangrijke problemen. Ze appelleren daarmee rechtstreeks aan onze eigen purpose. We kunnen veel van hen leren en kijken uit naar de samenwerking”, zegt Van Gils.

Afgelopen jaar werd de Social Impact Lab competitie gewonnen door &Thijs, een organisatie die toegang tot jeugdhulp laagdrempeliger maakt voor gezinnen; Travelspy (deed aanvankelijk mee onder de naam ‘Bookspecials’), een platform waar reislustige rolstoelers hun ervaringen delen; en tenslotte Geef Café, een restaurantconcept waarbij de gast zelf bepaalt wat hij of zij betaalt of waar men vrijwilligerswerk kan doen in ruil voor een maaltijd.