De 3 meest veelbelovende startende social enterprises

08 juni 2015 Consultancy.nl

GEEF Café, BookSpecials en &Thijs zijn volgens de jury van ‘Social Impact Lab’ de drie meest veelbelovende startende social enterprises van ons land.

Na het succes van de eerste editie in 2014 besloot accountants- en advieskantoor PwC ook dit jaar het Social Impact Lab te organiseren, een challenge voor startende social enterprises in Nederland. Het initiatief heeft als doel het versterken van sociaal ondernemerschap in ons land en helpt start-ups met een maatschappelijk doel met het maken van de volgende stap en het vergroten van hun maatschappelijke impact.

Social Enterprise - PwC

Dit jaar hadden ruim 100 startende social enterprises zich ingeschreven voor de competitie, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, aldus Ad van Gils, lid Raad van Bestuur van PwC en juryvoorzitter. De deelnemende start-ups werden beoordeeld op vier dimensies: innovatiekracht, haalbaarheid, maatschappelijke impact, en duurzaamheid. Tijdens de finale, die afgelopen vrijdag (5 juni) plaats vond, zijn de drie winnaars van de competitie bekendgemaakt:

&Thijs maakt de toegang tot jeugdhulp laagdrempeliger voor gezinnen. &Thijs speelt in op de stelselwijziging voor de jeugdzorg waardoor ouders steeds minder financiële steun krijgen en gemeenten een steeds groter beroep doen op de zelfredzaamheid van ouders.

BookSpecials is een platform voor reislustige rolstoelers die zich niet laten weerhouden door obstakels en belemmeringen. Op het platform BookSpecials delen inspirerende rolstoelers hun ervaringen, zodat iedereen mee kan profiteren van alles wat al is uitgezocht en gewoon simpel een reis kan boeken.

GEEF Café is een restaurantconcept waarbij de gast zelf bepaalt wat hij of zij betaalt of waar men vrijwilligerswerk kan doen in ruil voor een maaltijd.

De drie winnende startups komen in een intensief begeleidingstraject, mogen gebruikmaken van kantoorfaciliteiten van PwC en komen in aanmerking voor financiering tot €50.000. Vorig jaar werden uit de meer dan 50 aanmeldingen drie winnaars gekozen: Amplino, OOPOEH en CTalents. Zij worden nog steeds door een team van PwC begeleid.

Geef cafe

Social Enterprise Award
Afgelopen maand vond onder aanvoering van Kirkman Company, Gemeente Utrecht en ReedBusiness Elsevier een vergelijkbare competitie plaats, de zogeheten ‘Social Enterprise Awards’. Autofabrikant Tesla werd benoemd tot de meest social enterprise van Nederland, in de categorie start-ups (<5 jaar) werd de prijs in de wacht gesleept door FairPhone.

Nieuws

Meer nieuws over