BookSpecials wil reiswereld voor rolstoelers veranderen
Eerder dit jaar werd Bookspecials opgezet, een online reisplatform dat zich richt op de niche van rolstoelgebruikers. Op Bookspecials.nl staan alleen rolstoelvriendelijke reisaanbiedingen – zoals weekendjes weg – die ‘rolstoelers’ gemakkelijk kunnen boeken. Bookspecials won eerder dit jaar een Social Impact prijs, als veelbelovende startende social enterprise. Reden voor Consultancy.nl om in gesprek te gaan met Bookspecials oprichter Matthieu Kleppe, om meer te weten te komen over het leven na consultancy en zijn verdere ambities voor het sociale initiatief.
Matthieu Kleppe behaalde in 2006 een Master in Supply Chain Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na drieënhalf jaar bij investeerder NPM Capital te hebben gewerkt als Investment Associate, maakte Kleppe in 2010 de overstap naar de wereld van strategy consulting. Hij ging voor drie jaar aan het werk bij The Boston Consulting Group, waar hij ruime ervaring op deed als Projectleider. Na ruim zeven jaar in de top van het bedrijfsleven gewerkt te hebben, besloten Kleppe en zijn vrouw hun baan op te zeggen en een wereldreis te maken. Tijdens deze reis ontdekte hij dat het voor mensen in een rolstoel (haast) onmogelijk zijn om ook zoiets te doen.
De consultant ging op onderzoek uit en kwam erachter dat het reisaanbod voor ‘rolstoelers’ – zoals hij ze zelf noemt – zeer beperkt is. Er blijken wel veel groepsreizen te worden aangeboden, maar als rolstoelers zelf op stap willen dan vereist dit veel extra voorbereiding ‘en gedoe’. Hierdoor lijkt het erop dat rolstoelers veel minder vaak op reis gaan. Maar niet iedereen laat zich door de belemmeringen en obstakels tegenhouden, concludeerde hij. Kleppe kwam in contact met een aantal rolstoelers die wel veel ondernamen. Zij brachten hem op het idee van BookSpecials, een platform waarop alle reiservaring van rolstoelers wordt verzameld. Mensen in een rolstoel kunnen zonder problemen een weekendje weg boeken op de site, waar alleen rolstoelvriendelijke uitjes op komen te staan. De nieuwe site bleek een succes. Eerder dit jaar leverde het Kleppe een van de drie Social Impact prijzen op, die accountants- en advieskantoor PwC ieder jaar uitreikt aan de meest veelbelovende startende social enterprises.
Om meer te weten te komen over het leven na zijn consultancyloopbaan en over Bookspecials.nl, stelde Consultancy.nl vijf vragen aan de sociale ondernemer.
Hoe bevalt het leven na jouw vertrek uit de wereld van strategy consultancy?
Goed, ik heb het gevoel dat ik begin te leven. Het gespreide bedje en alle gepamper is verleden tijd. Elke dag vecht ik tegen nieuwe uitdagingen, een long-list van problemen waarvan ik geen idee heb hoe ik die ooit kan gaan oplossen. Draai euro's vijf keer om voor ik ze uitgeef, rijd ik rond in een Renault Twingo van €1.600 en laat de motten zich zorgen maken over m'n pakken en stropdassen. Wordt elke keer even heel gelukkig als ik het verhaal hoor van een klant die een vakantie heeft geboekt ("Het is twee jaar geleden meneer"). Maar elke keer bekruipt me direct ook weer die onrust: wanneer komt die volgende klant?!
Wat betekent sociaal ondernemerschap voor jou, en waarom is het zo belangrijk?
Hoe ik sociaal ondernemerschap zie? Het is een prangend maatschappelijk probleem de wereld uit helpen door marktwerking te gebruiken. Je ontwikkelt een product of dienst wat het probleem oplost. En waar klanten meer voor willen betalen dan dat het jou kost. Je gebruikt je winst om te groeien zodat je meer impact hebt. Maar het allerbeste wat je kunt bereiken is dat je daarmee dan ook andere spelers verleidt en inspireert. Het moet je gaan om het probleem de wereld uit te krijgen, daar moet je je voldoening uit halen. En natuurlijk is het dan mooi meegenomen als je daar zelf ook geld aan verdient.
Het mooie van sociaal ondernemerschap is dat het helemaal terug gaat naar de basis: waarom zijn we het bedrijf dat we zijn? Voor elk bedrijf moet gelden dat het maatschappelijke waarde levert. Anders belazer je de boel, gaat de voldoening uit je werk weg en overleeft je bedrijf het waarschijnlijk op den duur niet.
Merk je dat jouw ervaring als consultant en daarvoor als investeerder je belangrijke voordelen opleveren in jouw huidige ondernemerschap?
Ja. Als investeerder heb ik geleerd om te denken in toegevoegde waarde en het verdienmodel. Als consultant om opties te genereren, die af te wegen en een actie plan te maken. Maar als ik naar mijn dagelijkse werk kijk, is 95% gewoon acties uitvoeren. En dat is heel breed: van website bouwen, marketing campagnes opzetten, klanten contact, Facebook bijhouden, rekeningen betalen, inkopen doen, foto's maken, stagiairs aannemen en aansturen, en weet ik al niet wat.
Waar liggen de ambities voor BookSpecials en voor jezelf in de komende jaren?
De ambitie met BookSpecials is om de reiswereld te veranderen. De wereld moet toegankelijk worden voor rolstoelgebruikers. Met BookSpecials richten we ons nu nog op de Nederlandse markt, maar willen natuurlijk doorgroeien naar het buitenland. Zelf wil ik de groeistappen mee maken van niks, naar investering, naar het buitenland. Ik vind het geweldig om te kunnen bepalen welke kant het op gaat en daarvoor te vechten. Gewoon m'n eigen koers uit kunnen zetten.
Veel consultants lopen rond met idee om te ondernemen maar durven vaak de stap niet te zetten. Het inruilen van een topbaan voor de financiële onzekerheid van zelfstandigheid is toch vaak een moeilijke stap. Welke adviezen heb je voor adviseurs die zich in zo’n situatie bevinden?
Alles zelf vanaf nul opbouwen is veel moeilijker dan je zou denken. In het begin ken je veel meer teleurstellingen dan successen. Als je er niet alles voor over hebt, zou ik zeggen: lekker niet doen. Waarom zou je jezelf pijnigen terwijl je het nu goed hebt? Of overweeg op een al rijdende kar springen. Je hebt dan meer zekerheid en veel startups zitten om goede mensen te springen.