McKinsey en Google helpen mijnsector Kazachstan met data mining

27 juni 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De mijnindustrie in Kazachstan heeft de afgelopen tientallen jaren een sterke groei doorgemaakt, mede door de hoge grondstofprijzen. Nu recentelijk de prijzen een daling hebben ingezet, heeft het land besloten meer te investeren in het verbeteren van de efficiëntie. Om dit te realiseren hebben Kazachse beleidsmakers de hulp ingeschakeld van McKinsey & Company en Google, die Industrial Internet of Things (IIoT) en Big Data technologie zullen introduceren in de mijnsector van het land.

Qua landoppervlakte is de Republiek Kazachstan het op zes na grootste land ter wereld. Het land ligt in het noordelijke deel van Centraal Azië en kent een grote rijkdom aan grondstoffen. Door de hoge olie- en grondstofprijzen voor mineralen van de afgelopen decennia wist het land in deze periode een sterke economische groei te realiseren. Vooral de winning van uranium draagt veel bij aan de inkomsten van het land – Kazachstan is de grootste leverancier van uranium ter wereld. Daarnaast is het Aziatische land een grote speler op de internationale leveranciersmarkt voor koper, zink en ferrochroom – een belangrijk bestandsdeel van roestvrij staal.

Recentelijk hebben de grondstofprijzen echter een daling ingezet. Net als in andere landen waar de inkomsten sterk afhankelijk zijn van de export van natuurlijke grondstoffen, heeft dit ook in Kazachstan gezorgd voor een sterke daling van de economische groei en voor 2016 wordt voorspeld dat de groei verder stagneert. Om de impact van de periode van lage grondstofprijzen tegen te gaan heeft de Kazachse regering plannen opgesteld om kosten te besparen en de efficiëntie van zijn mijnindustrie te verbeteren. De focus ligt hierbij, volgens de regering, voornamelijk op het verhogen van de efficiëntie, omdat bezuinigingen de inwoners van het land niet ten goede zouden komen.

McKinsey en Google helpen mijnsector Kazachstan met data mining

Om te ondersteunen bij de transformatie hebben de Kazachse beleidsmakers de hulp in geroepen van strategisch advieskantoor McKinsey & Company en techgigant Google. Beiden hebben de taak gekregen om een strategie op te stellen voor het verbeteren van de efficiëntie van de mijnindustrie in Kazachstan, en te onderzoeken hoe het benutten van big data analytics en toepassingen van het Industrial Internet of Things* hier aan kunnen bijdragen. Via de samenwerking tussen McKinsey, Google en de Kazachse overheid worden alle dataverzameling en analyse-activiteiten rondom de mijnindustrie ondergebracht in een nieuw centrum in Almaty, de commerciële hoofdstad van het land. Een aantal grote mijn-exploitanten, waaronder ENRC en Polymetal, hebben zich reeds aangemeld om deel te nemen aan het datacentrum.

Google zal ‘industrial internet of things’ technologie installeren, die bestaat uit een grote hoeveelheid sensoren die worden geplaatst op mijnbouw- en verwerkingsinstallaties over het hele land die data zullen versturen naar het nieuwe ‘Mining industry competence centre. Deze data zal na analyse inzicht bieden in de plekken waar opstoppingen of obstakels ontstaan in het mijn- en verwerkingsproces. Dit stelt de exploitanten in staat om real time efficiëntiemaatregelen te nemen. McKinsey, die naar verluidt een 50% belang heeft in het project, zal analytische en consultancyvaardigheden leveren om verbetergebieden bloot te leggen en de implementatie te overzien. Volgens een woordvoerder van het strategiekantoor zal de beschikbaarheid van alomvattende data het Kazachse initiatief “uniek maken in de wereldwijde mijnindustrie”.

“Het is geen geheim dat de mijnsector in Kazachstan enigszins is verwaarloosd in termen van technologische ontwikkeling”, vertelde Asset Issekeshev, Kazachse Minister of Investment & Development, onlangs tegenover de Financial Times. “We proberen nu het erfgoed van het Sovjet systeem achter ons te laten. We zijn onze mijnsector aan het transformeren zodat deze meer op het Australische model gaat lijken, dat betere toegang biedt tot informatie en de transparantie verbetert.”

* Volgens onderzoek van McKinsey zal het omarmen van Internet of Things in 2025 tussen de $3,9 biljoen en $11,1 biljoen aan waarde toevoegen aan de wereldeconomie. Tussen de $1,2 biljoen en $3,7 biljoen daarvan is afkomstig uit efficiëntiewinsten en optimalisaties van Industrial Internet of Things – de benaming voor toepassingen van Internet of Things technologie binnen industriële sectoren als de maak- en mijnindustrie.