Coen Kromhout en Jef de Vries over het B&C Young Executive programma

06 juli 2016 Consultancy.nl 14 min. leestijd
Meer nieuws over

Een interview met Coen Kromhout en Jef de Vries, Young Executives bij Boer & Croon Management, de managementadviestak van Boer & Croon. 

Kunnen jullie kort iets over jezelf vertellen?
Coen: Mijn naam is Coen Kromhout, 26 jaar, woon in Amsterdam. Ik heb een achtergrond in Economie en Bedrijfskunde en een Master in Finance behaald aan de UvA Amsterdam Business School. Na mijn studie heb ik besloten mij niet te storten in de financiële wereld maar mijzelf breder te ontwikkelen bij een uitdagende werkgever. Met die gedachte ben ik begin 2014 als Young Executive (YE) gestart bij Boer & Croon. Ik heb meerdere opdrachten gedaan in zowel de rol van Consultant als van Projectmanager, of een combinatie van beide. Momenteel werk ik als projectleider bij een grote frites-producent onder de rook van Rotterdam.

Naast mijn werk ben ik veel aan het sporten. Ik ben fervent voetballer, sinds een jaar of twee weliswaar op een wat lager pitje bij een vriendenteam. Daarnaast probeer ik tussendoor nog wat mooie reizen te maken waarbij fotografie altijd een hobby van mij is. 

Jef: Mijn naam is Jef de Vries, 28 jaar en ook sinds een paar jaar woonachtig in Amsterdam. Ik heb Bedrijfskunde en Finance & Investments gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast ben ik op dit moment actief in het CFA programma (een opleiding tot financieel analist). Tijdens mijn studie Bedrijfskunde heb ik stage gelopen bij ING Investment Management en PhiDelphi Corporate Finance. Bij PhiDelphi kreeg ik aan het einde van mijn stage een baan aangeboden (ik studeerde tegelijkertijd af dus ik kon direct aan de slag). Na 2 jaar ben ik veranderd van baan en gestart als Young Executive bij Boer & Croon. Op dit moment zit ik samen bij dezelfde frites-producent als Coen. Coen en ik zijn daar projectleider op twee verschillende projecten.

Buiten werk steek ik veel tijd in sport en muziek, waaronder een mobiele disco caravan waarmee ik samen met een aantal vrienden op verschillende festivals sta. 

Young Professional bij Boer & Croon

Jef, je behaalde een master in Finance & Investments aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University en kwam aan het begin van je loopbaan terecht bij PhiDelphi, een fusie- en overnamespecialist uit Hilversum. Wat was je motivatie om daar je loopbaan te starten?
Ik heb tijdens mijn Master Finance & Investments stage gelopen bij Phidelphi. Corporate Finance lag mij inhoudelijk goed en ik vond het interessant. De stage was goed bevallen en ik kreeg aan het einde een baan aangeboden, waar studiegenoten van mij moeite hadden met een goede baan vinden. 1+1 was 2.

Begin 2014 besloot je PhiDelphi te verlaten en je sloot je begin 2014 aan bij het Amsterdamse managementbureau Boer & Croon Management. Waarom viel jouw keuze juist op Boer & Croon Management?
Ik wilde na 2 jaar Corporate Finance de management kant op met daarbij het werken in veel verschillende opdrachtomgevingen, een sterke focus op persoonlijke ontwikkeling en krijgen van veel verantwoordelijkheid. Een vriend van mij was Student Recruiter bij Boer & Croon en ik kende Boer & Croon al van de Erasmus Recruitment Days in Rotterdam. Hij vertelde me dat Boer & Croon precies kon bieden waar ik naar op zoek was in de vorm van het driejarige Young Executive programma.

Je maakt sindsdien deel uit van het Young Executive programma van Boer & Croon Management en hebt diverse opdrachten gedaan, waaronder bij Unilever als Projectmanager en recentelijk bij Akzo Nobel. Bij laatstgenoemde leidde je een reorganisatietraject van een Customer Service afdeling. Hoe heb jij kunnen bijdragen en hoe heb jij de medewerkers mee kunnen krijgen met de plannen?
Door actief te luisteren naar de omgeving en daarop te acteren. Voor het reorganisatietraject bij AkzoNobel vervulde ik de rol van Customer Service Manager in Hengelo waar ik 10 FTE aanstuurde. Ik was op dat moment 27 en de gemiddelde leeftijd daar lag boven de 40 jaar met dito ervaring. Actief luisteren en willen leren was in deze context essentieel. Mijn team was later onderdeel van het reorganisatietraject wat voor velen ingrijpende gevolgen had. Door te luisteren en mee te denken hebben we samen de grootste uitdagingen aangepakt en zo goed mogelijk opgelost. De menselijke kant was zeer belangrijk voor het succes van de opdracht. Het was voor mij een belangrijke leerschool qua leidinggeven, omgevingssensitiviteit en projectmanagement. Achteraf een zeer waardevolle opdracht voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Coen, jij behaalde een master in Business Economics aan de University of Amsterdam Business School, tevens in de richting van Finance. Na je afstuderen besloot jij begin 2014 de uitdaging aan te gaan als Young Executive bij Boer & Croon. Waarom koos je voor de richting van Management Consultancy?
De brede ontwikkeling door diversiteit in zowel rollen als sectoren trok mij aan in deze positie. Daarnaast krijg je als YE vanaf dag 1 veel verantwoordelijk door in je eentje aan de slag te gaan bij de opdrachtgever. Gelijk starten ‘in het diepe’ zorgt voor een zeer steile leercurve en is bovendien een mogelijkheid die lang niet elk traineeship biedt. Ik wilde mij na het behalen van mijn MSc verder niet direct committeren aan 1 sector of 1 rol binnen een bedrijf, het YE programma sloot hier perfect op aan. Kortom: diversiteit, hoge mate van persoonlijke ontwikkeling, en er vanaf dag 1 toe doen extern bij de opdrachtgever.

Je hebt intussen onder meer project management functies vervuld bij Unilever en FrieslandCampina. Hoe is het om voor zulke enorme multinationals te werken? Welke ervaring is jou in deze rollen het meeste bijgebleven?
Dit was ontzettend leerzaam. Bij dergelijke organisaties leer je werken op hoog niveau. Of het nou gaat om de manier van rapporteren, het tempo, omgaan met deadlines, of de mensen waar je mee werkt, je kan er vanuit gaan dat dit over het algemeen goed voor elkaar is binnen deze bedrijven. De ervaring die mij het meest is bijgebleven is om de eindresultaten en aanbevelingen van mijn project bij FrieslandCampina te presenteren aan het directieteam: 4 maanden hard werk op een goede manier over de bühne krijgen en afsluiten met een zeer tevreden opdrachtgever geeft een hoop voldoening.

Coen Kromhout - Boer &  Croon Management

Hoe ervaren jullie de cultuur binnen Boer & Croon Management? Welke elementen spreken het meeste aan? En op welk vlak zien jullie nog verbeterpunten?
Coen: De cultuur is zeer open, positief, en ontwikkelgericht. Ons bedrijf bestaat uit een vaste kern van Partners, Talent Managers, commerçanten en backoffice, de YE’s, en een netwerk aan executive-level interimmers. Hoewel elke YE op een andere opdracht zit en wij elkaar door de week niet vaak zien, is er van oudsher een hele hechte cultuur binnen B&C. Verder helpt het mee dat elke YE zelfstandig op opdracht zit, er is dus geen onderlinge concurrentie of belangverstrengeling. Dit draagt bij aan de zeer open sfeer die er heerst, erg belangrijk in bijvoorbeeld coaching en intervisie waar je je ontwikkeldoelstellingen bespreekt samen met coach en mede-YE’s. Tot slot ondernemen wij buiten onze opdrachten een hoop leuke initiatieven met elkaar waaronder borrels, wintersport, weekendjes en sporttoernooien. Verbeterpunt is misschien om naast de jonge garde ook de oudere garde wat meer te betrekken bij de sociale activiteiten, zij haken over het algemeen wat eerder af dan wij. 

Jef: Ik ben het met Coen eens. Daarnaast vind ik de cultuur ook zeer proactief en betrokken: men wil graag wat betekenen voor Boer & Croon naast zijn opdracht of normale werkzaamheden. Dit betekent concreet dat YE’s zich bezig houden met acquisitie van opdrachten of nieuwe YE’s. De recruitment van Boer & Croon wordt bijvoorbeeld onder leiding van de Talent Manager grotendeels bedacht en uitgevoerd door YE’s waardoor je aan veel wervingsevents deelneemt en de verantwoordelijk draagt om je eigen nieuwe collega’s te werven.

Wat maakt volgens jullie het Young Executive programma zo bijzonder, en dan vooral in verhouding tot jonge talentenprogramma’s bij andere bureaus?
Jef: Ik denk dat het programma onderscheidend is door de mate van verantwoordelijkheid die je al op jonge leeftijd krijgt. Vanaf dag 1 ga je in je eentje naar de opdrachtgever om een bepaald probleem op te lossen of resultaat op te leveren. Dit zorgt zoor een extreem steile leercurve. Boer & Croon staat hier overigens als een blok achter je en geeft alle support en zelfvertrouwen om de klus te klaren. Dit blijkt goed te werken want onze opdrachtgevers beoordelen ons met een 8,3 gemiddeld (op schaal van 10). Verder is het niveau van persoonlijke ontwikkeling door middel van coaching hoog, we hebben verschillende coaches met ieder een eigen stijl en achtergrond. Tot slot is de diversiteit in opdrachten uniek: van Publiek Domein en Zorg tot Multinationals, familiebedrijven of grote productiebedrijven, je kan overal terechtkomen.

Young Executives worden binnen Boer & Croon Management getraind door middel van een intensief Management Development-programma. Hoe houden jullie beiden je eigen vaardigheden en managementtechnieken up to date?
Coen: Ik ben hier eigenlijk non-stop mee bezig. Vanaf het moment dat je YE bent word je je zeer bewust van hoe je in elkaar zit en waarom je op een bepaalde manier acteert in je werk. Door middel van 1:1 sessies met je coach en het bespreken van casuïstiek in intervisie scherp je jezelf hier steeds meer in aan. Het mooie is dat je alles wat je op deze manier leert en van bewust wordt (plus de maandelijkse trainingen) elke dag kan toepassen op je opdracht.

Jef: Idem dito. Binnen het Young Executives programma maak je ieder jaar een persoonlijk ontwikkelplan waarin je je ontwikkeldoelstellingen voor het komende jaar formuleert en afstemt met je coach. Aan het einde van het jaar en tussendoor evalueer je samen met je coach de stappen die je gemaakt hebt en word je daar ook op beoordeeld. Je bent eigenlijk continu bezig met je persoonlijke ontwikkeling.

Jef de Vries - Boer & Croon Management

Boer & Croon Management is een middelgroot kantoor met zo’n 50+ adviseurs, waarvan zo’n 30+ Young Executives. Waar ligt de kracht van zo’n klein en vooral jong team?
Coen: Ik denk dat dit een hele flexibele en proactieve cultuur met zich meebrengt. Intern heb je hierdoor met een relatief platte organisatie te maken. Als je een goed idee hebt kan je hier een voorstel voor voorbereiden en zit je een week later met een van de Partners aan tafel om te beoordelen of het doorgang kan vinden. Op deze manier zijn het afgelopen jaar meerdere initiatieven gestart (denk aan een MVO beleid, uitbreidingen aan het trainingsprogramma, sportevenementen, etc.).

Momenteel worden jullie gezamenlijk ingezet als Project Managers op een opdracht bij een groot familiebedrijf dat aardappelproducten produceert en verpakt. Kunnen jullie je eigen rol omschrijven en aangeven met welke uitdagingen jullie de organisatie helpen? Hoe vullen jullie elkaar aan?
Jef: Wij zijn projectmanagers op twee high-priority projecten binnen de organisatie. Beide gaan om een aanbeveling en investeringsvoorstel die moeten bijdragen aan de groeidoelstellingen van het bedrijf. Uitdagingen zijn vooral om alle informatie die in de komende maanden door het team wordt verzameld op een juiste manier te bundelen.

Coen: De rol van projectleider heeft verder als uitdagende factor dat je de tussenpartij bent tussen je projectteam, de opdrachtgever, en andere externe stakeholders. Om al deze partijen de zelfde kant op te krijgen is een full-time bezigheid an-sich.

Buiten jullie projecten bij klanten om, welke activiteiten ontplooien jullie verder nog binnen Boer & Croon Management? Aan welke interne doelstellingen dragen jullie bij?
Jef: Coen en ik zitten samen in de Taskforce acquisitie (opdrachtacquisitie) en daarnaast waren wij tot een paar weken geleden verantwoordelijk voor de werving van nieuwe YE’s in Rotterdam en Amsterdam. Die taak hebben we allebei 1,5 jaar vervuld en nu overgedragen aan nieuwe YE’s. De taskforces zijn over het algemeen tijdelijk (1-1,5 jaar) zodat iedereen de kans krijgt een taskforce te doen binnen het Young Executive Programma.

Coen: Verder heb ik me de afgelopen jaren bezig gehouden om het voetbalteam van B&C voor de Zomercompetitie van Amsterdam naar een hoger plan te brengen. Met enig succes, samen met mede YE en aanvoerder Maarten Albers heeft dit de afgelopen twee jaar tot een podiumplaats geleid.

Tot slot? Hoe zien jullie vervolgstappen eruit nadat het Young Executive traject erop zit, al enig idee? Waar liggen jullie ambities?
Jef: Op dit moment trekt het dynamische en tijdelijke karakter van project / interim-management mij sterk. Het opereren in verschillende omgevingen met nieuwe mensen, nieuwe producten en nieuwe ‘problemen’ vind ik zeer interessant. De reden is dat je daardoor continu een steile leercurve ervaart. Mijn ervaring is dat de leercurve na 6-9 maanden op een opdracht vlakker begint te worden. Je leert in het begin het meeste. Het doen van opdrachten van 6-9 maanden spreekt mij daardoor zeer aan: je wisselt zodra de leercurve vlakker wordt en start kort daarop op een compleet nieuwe opdracht waar je vaak nog weinig van begrijpt. Qua omgeving heb ik de voorkeur voor de maakindustrie, een bedrijf dat een tastbaar product produceert. Hoe / wat / waar / wanneer is nog onduidelijk maar de kans is groot dat het project- / interim-management blijft. Mijn plan is om dat dit jaar voor mezelf duidelijk te krijgen, voordat ik uitstroom eind 2016.

Coen: Dit begint voor mij steeds concreter te worden. Over de afgelopen jaren weet ik in ieder geval dat een bedrijf dat een tastbaar product levert mij het meest trekt. Hierbinnen lijkt mij een rol die direct verbinding heeft met de operatie/verkopen van dit ‘tastbare bedrijf’ het meest interessant. Zoals elke YE heb ik gemerkt hoe zeer resultaatgericht ik ben, deze verbinding met ‘de business’ is daarom belangrijk voor mij. Werkinhoudelijk zoek ik naar een combinatie van een analytisch component, en management. In mijn vorige opdrachten heb ik dit ook altijd moeten toepassen en ik denk dat ik me hierin kan onderscheiden. Deze elementen combineren in de perfecte functie is niet makkelijk, en of het een grote corporate moet worden of misschien een snel groeiende startup weet ik ook nog niet. Gelukkig heb ik nog een aantal maanden. Boer & Croon zal mij hier ook in begeleiden door middel van bijvoorbeeld het “Next move weekend” dat dit najaar zal plaatsvinden en verder de maandelijkse Coaching en Intervisie waar we de volgende stap bespreken met andere uitstromers. Ik heb er dus alle vertrouwen in!