Willis Towers Watson partner van Pensioen Pro jaarcongres 2016

15 juni 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Op 16 juni vindt in het Koepelkerk in Amsterdam de 2016 editie van het Pensioen Pro jaarcongres plaats, een grootschalig pensioenevenement voor bestuurders en professionals uit het pensioen- en beleggingsdomein. In een uitgebreid programma zullen genodigde sprekers diverse pensioenvraagstukken behandelen en ingaan op huidige trends en ontwikkelingen in de branche. Aan het evenement hebben zich meerdere organisaties als partner verbonden, waaronder zakelijk dienstverlener Willis Towers Watson.

De pensioensector in Nederland is de laatste jaren, en nog altijd, enorm aan het veranderen. Door de veranderende arbeidsmarkt zijn er steeds minder mensen in vaste dienst, met minder pensioenopbouw als gevolg. Samen met de vergrijzende bevolking wordt het een steeds grotere uitdaging om de duurzaamheid van pensioenfondsen te kunnen waarborgen. Tegelijkertijd zitten Nederlandse pensioenfondsen op meer dan een biljoen aan vermogen van Nederlandse burgers. Voor hen blijft de uitdaging om het geld dusdanig te beheren en te beleggen dat niet alleen de huidige, maar ook toekomstige generaties een zo goed mogelijke oudedagvoorziening kunnen krijgen.

 Koepelkerk Amsterdam

Om bestuurders en professionals uit het pensioen- en beleggingsdomein (pensioenfondsen, pensioenuitvoerders, etc.) te ondersteunen bij de complexe pensioenvraagstukken van vandaag, organiseren het FD en de Britse pensioenuitgever IPE op 16 juni, in de Koepelkerk in Amsterdam, het Pensioen Pro jaarcongres 2016. Tijdens het evenement zullen tal van sprekers uit de branche de bezoekers een uitgebreid inhoudelijk programma voorschotelen en stilstaan bij uiteenlopende pensioenonderwerpen. Zo worden bijvoorbeeld thema’s aangesneden als: Wat betekent de vluchtelingencrisis voor het pensioenstelsel? Hoe ga je om met pensioen in een wereld zonder groei? En, hoe werkt individueel pensioen met risicodeling ‘in het echt’?

Dit jaar zullen uiteenlopende sprekers uit het pensioen- en beleggingsdomein hun opwachting maken tijdens het pensioenevenement. Zo zullen onder meer aanwezig zijn: Leo Lucassen, hoogleraar Migratiegeschiedenis aan Universiteit Leiden, Eduard van Gelderen, CIO van APG, Bert Boertje, divisiedirecteur Toezicht Pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank (DNB), Karina Raaijmakers, Hoofd Retaildomein Verzekeren & Pensioen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM); Theo Kocken, CEO van Cardano en hoogleraar risicobeheer aan de VU; Jan Tamerus, master actuaris bij PGGM, en Derya Gunaydin, Manager Pensioen bij Pensioenfonds Achmea. Daarnaast neemt Paul van Liempt, journalist en talkshowpresentator, de rol van dagvoorzitter op zich.

Sprekers op het Pensioen Pro jaarcongres 2016Deze en overige sprekers zullen inhoudelijk bijdragen aan het programma van het pensioenevenement, dat in de ochtend zal bestaan uit verschillende ontbijtsessies, die alleen toegankelijk zijn voor professionals van pensioenfondsen. Deelnemers kunnen zich hierin door experts laten bijpraten rondom diverse pensioen- en beleggingsonderwerpen. In de middag vinden er vervolgens diverse plenaire sessies plaats, waar de diverse experts zullen ingaan op verschillende pensioenonderwerpen.

Het pensioenevenement staat verder in het teken van de Pensioen Pro Awards. Diverse vakprijzen zullen worden uitgereikt aan organisaties/professionals die baanbrekend werk in de pensioensector hebben verricht. Een deskundige jury ziet toe op de procedure van de awards en bestaat dit jaar uit Loek Sibbing (NLII), Karin Roeloffs (Mercer), Martijn Euverman (Sprenkels & Verschuren), Hedwig Peters (extern bestuurder en fiduciair manager) en Stefan Lundbergh (Cardano). 

Een van de belangrijkste prijzen die zal worden vergeven is de gouden publieksprijs voor het ‘Beste Nederlandse pensioenfonds in 2016’. Daarnaast worden er diverse zilveren, bronzen en themaprijzen vergeven. Voor de gouden publieksprijs komen inmiddels nog slechts drie pensioenfondsen in aanmerking, die door de jury (uit dertig inzendingen) voor de laatste shortlist zijn geselecteerd: Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel, Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) en Pensioenfonds ING. Lezers van FD en Pensioen Pro*, en luisteraars van BNR zullen bepalen welk pensioenfonds de gouden Pensioen Pro award uitgereikt zal krijgen.

Programma van het Pensioen Pro jaarcongres 2016

Partners
Diverse financiële organisaties (vooral vermogensbeheerders en investeerders) hebben zich als partner verbonden aan het Pensioen Pro jaarcongres. Dit jaar zijn als partners verbonden: Aegon (Asset Management), AXA Investment managers, Candriam Investors Group, Fidelity International, Pictet Asset Management, Mesirow Financial, Invesco, BMO Global Asset Management en Kas Bank.

Vanuit de adviesbranche heeft ook Willis Towers Watson, met ruim 39.000 werknemers in meer dan 120 landen een van de grootste zakelijke dienstverleners ter wereld, zich als partner aan het pensioencongres verbonden. Willis Towers Watson is al jarenlang actief in de pensioenwereld, vooral als extern adviseur. De pensioenpraktijk van het bureau (‘Retirement’), onderdeel van het Human Capital & Benefits segment, wordt geleid door Hamadi Zaghdoudi.

Daarnaast heeft het bureau sinds 2014 zijn eigen premiepensioeninstelling (PPI). Vorige maand sloot Willis Towers Watson PPI nog een samenwerking met APG Group voor het uitvoeren van de pensioenadministratie van Willis Towers Watson PPI.

* Pensioen Pro is een wekelijks online achtergrondenmagazine van het FD voor professionals uit de Nederlandse pensioen- en beleggingssector.