Transavia huurt Capgemini in voor NetSuite OneWorld implementatie

25 mei 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Transavia, de budget luchtvaartdochter van Air France/KLM, heeft NetSuite OneWorld gekozen als zijn nieuwe ERP systeem. NetSuite zal worden gebruikt om de Europese bedrijfsprocessen van het bedrijf uit te voeren waaronder op het gebied van finance, procure-to-pay, order-to-cash en managementrapportages. Transavia heeft Capgemini in de arm genomen om de systeemintegratie te overzien en te ondersteunen bij de implementatie.

Als onderdeel van zijn strategie voor de komende vijf jaar, intern ook wel bekend als ‘Perform 2020’, heeft Air France/KLM ambitieuze groeidoelenstellingen voor zijn budget luchtvaartmaatschappij Transavia Airlines. Het plan omvat onder meer de aanschaf van 20 nieuwe toestellen in de komende jaren, evenals de opening van operationele basissen buiten Nederland en Frankrijk, met München als eerste nieuwe uitvalsbasis*. De belangrijkste doelstelling is om het huidige passagiersaantal van 10 miljoen per jaar fors uit te breiden en de “leidende budget airline van Europa” te worden, aldus Mattijs ten Brink, CEO van Transavia.

De concurrentie is echter stevig, met andere budgetmaatschappijen als Ryanair, EasyJet, Vueling en WizzAir, die ieder kunnen bogen op een sterke positie in de budget luchtvaartmarkt. Om de concurrentie aan te gaan zal het bedrijf alles op alles moeten zetten, geeft Ten Brink toe. “We zullen de toon moeten zetten op het gebeid van gastvrijheid, digitale diensten, toegankelijkheid en vriendelijkheid, en zullen reizigers talrijke nieuwe reisopties moeten aanbieden, van spontane uitjes tot zakenreizen. En dat alles voor zeer betaalbare ticketprijzen.”

Transavia huurt Capgemini in voor NetSuite OneWorld implementatie

Om dit plan te realiseren heeft Transavia er onder meer voor gekozen om zijn IT-landschap op de schop te nemen. Onlangs kondigde de luchtvaartmaatschappij aan dat het de systemen die gebruikt worden voor het managen van de financiële processen en de omnichannel bedrijfsvoering gaat vernieuwen. Het oude AS 400-systeem in Nederland en het Infor-systeem in Frankrijk worden de komende maanden vervangen door een suite van NetSuite OneWorld oplossingen. De nieuwe software zal verschillende activiteiten ondersteunen, waaronder financiële planning, het consolideren van de financiële gegevens, inkoop, tax compliance, procure-to-pay, order-to-cash, rapportageprocessen, websupport, en meer.

“Met NetSuite OneWorld als onze basis voor financiën en inkoop kunnen wij eenvoudig onze schaal vergroten aan de hand van de geplande groei. De omslachtige handmatige en Excel-gebaseerde processen die we hiervoor hadden, die tijdsintensief en foutengevoelig waren, zullen tot het verleden behoren. Het moderne systeem zal ons helpen om onze bedrijfsprocessen beter op elkaar af te stemmen en verder te simplificeren”, laat Transavia CFO Dirk Neelis weten.

Naast de voordelen van cloud-based diensten en de mogelijkheid tot ‘real-time’ inzicht in gegevens, heeft Transavia het systeem gekozen vanwege de mogelijkheid tot schaalvergroting. “De agility, schaalbaarheid en flexibiliteit van NetSuite OneWorld zal ons helpen om effectief nieuwe markten te betreden, onze activiteiten uit de breiden en onze omzet te vergroten”, vervolgt Neelis.

Om te ondersteunen bij de migratie naar en de implementatie van NetSuite OneWorld heeft de luchtvaartmaatschappij Capgemini ingehuurd, een van ’s werelds grootste IT-dienstverleners en een NetSuite GSI partner. Mark Grimberg, Deputy CEO bij Capgemini Nederland, geeft aan dat hij er naar uitkijkt om Transavia te helpen om de voordelen van werken met cloud-ERP te benutten. “Transavia’s finance transformatie, in combinatie met zijn ambitieuze groeiplannen en zijn focus op het verminderen van inefficiëntie, sluiten goed aan op de gezamenlijke sterke punten van NetSuite en Capgemini.”

Vorig jaar huurde KLM, tevens als onderdeel van zijn ‘Perform 2020’ strategie, de management consultants van The Boston Consulting Group in om te helpen bij de transformatie naar een High Performance Organisation (HPO).

* München is de zevende uitvalsbasis van Transavia. De andere zes vestigingen zijn Schiphol, Rotterdam/The Hague en Eindhoven in Nederland, en Paris-Orly, Nantes en Lyon in Frankrijk.