PwC sluit 7 kantoren in Duitsland, tot ongenoegen van personeel

19 mei 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC heeft het afgelopen jaar zeven van zijn kantoren in Duitsland gesloten. De accountants- en adviesorganisatie wil daarmee zijn kosten per jaar met €25 miljoen verminderen. Het personeel werd gevraagd te verhuizen naar andere regionale kantoren, wat voor veel onrust en ongenoegen heeft gezorgd. Sinds de sluiting van de kantoren hebben zelfs een aantal senior leidinggevenden besloten het Big Four kantoor te verlaten.

In oktober 2015 kondigde PwC Duitsland aan zeven van zijn dertig kantoorlocaties in het land te gaan sluiten: Dresden, Freiburg, Karlruhe, Magdeburg, Mainz, Oldenburg en Siegen. Op deze manier vermindert het Big Four kantoor zijn huisvestingskosten met zo’n €25 miljoen per jaar. Op de zeven locaties werkten in totaal zo’n 800 personeelsleden. Hoewel niemand overbodig verklaard werd, werden de professionals gevraagd om te verhuizen naar andere kantoren in de buurt. Hierbij kregen zij, waar toepasselijk, verhuiskostenvergoedingen aangeboden, zoals bijvoorbeeld voor de werknemers die moesten verhuizen van Karlsruhe naar Stuttgart – de twee steden liggen ongeveer een uur bij elkaar vandaan met de auto. 

De beslissing, en de daaropvolgende sluiting van de kantoren, heeft echter ook geleid tot onvoorziene gevolgen. Een aantal senior leidinggevenden heeft besloten PwC te verlaten. Zo heeft bijvoorbeeld Director Andreas Rupp, die zestien jaar voor PwC werkte, de Big Four verlaten en maakte de overstap naar Ebner Stolz, een lokale rivaal van het bureau. Door zijn vertrek verloor PwC niet alleen een aantal vaste klanten van Rupp, maar ook een aantal teamleden die hun leider volgden naar zijn nieuwe werkgever. Een aantal van de personeelsleden van de Legal-praktijk stapten over naar Big Four rivaal Deloitte, evenals naar Bartsch & Partner, en ook in de Tax en Assurance praktijken was verloop zichtbaar.

Andere management adviesbureaus en zakelijke dienstverleners hebben de gaten die ontstonden door de gesloten PwC-kantoren snel opgevuld. Ebner Stolz, een bureau dat is opgericht in 2009 en een omzet heeft van rond de €160 miljoen, heeft recentelijk zijn aanwezigheid in het land versterkt met drie nieuwe kantoren, waarvan een in Karlsruhe. 

Het verlies aan moraal, en in sommige gevallen ook personeel en klanten, heeft mogelijk nadelige gevolgen voor de concurrentiepositie van PwC. Ondertussen neemt de laatste tijd de concurrentie tussen de Big Four in Duitsland toe. PwC draait nu nog het beste, met een omzet van €1,55 miljard in Duitsland. KPMG volgt op de tweede plek met een omzet van €1,38 miljard. EY en Deloitte komen echter dichterbij – hun omzet steeg het afgelopen boekjaar met respectievelijk 8% naar €1,37 miljard en 9,5% naar €729 miljoen.