KWINK groep voert opdrachten uit voor Muziekweb en Den Haag

03 mei 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

KWINK groep heeft in de afgelopen maanden verschillende nieuwe projecten binnengehaald. Zo neemt het adviesbureau onder meer in opdracht van Muziekweb de tevredenheid over zijn eigen muziekdienst onder de loep, terwijl het voor gemeente Den Haag de behoefte aan vrijwilligerswerk onder Haagse studenten in kaart brengt.

In 1961 is Muziekweb, destijds als de Centrale Discotheek, begonnen met het uitlenen van lp’s. In de afgelopen vijf decennia is de dienst met zijn tijd geëvolueerd, en anno 2016 omvat de catalogus van Muziekweb ruim 6 miljoen nummers. Bezoekers kunnen op de site informatie over artiesten, componisten en muziekstijlen vinden. Daarnaast biedt de website de mogelijkheid om fragmenten van muziek te beluisteren en om de eigen muzieksmaak verder te ontwikkelen. Leden van de circa 1.000 bibliotheken in ons land kunnen bovendien via de site cd’s, lp’s en muziek-dvd’s lenen.

Om inzicht te krijgen in hoe gebruikers de dienstverlening van Muziekweb ervaren heeft de muziekbibliotheek KWINK groep – een adviesbureau uit Den Haag dat zich richt op maatschappelijke vraagstukken rondom onder meer gezondheid, duurzaamheid, ICT en cultuur – de opdracht gegeven om een evaluatie uit te voeren. “Muziekweb is geïnteresseerd in de ervaringen van haar gebruikers over de producten en diensten. Deze ervaringen kunnen helpen bij het verbeteren van bestaande dienstverlening en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten”, aldus de opdrachtgever. Kernvraag van het onderzoek: Hoe ervaren gebruikers, bibliotheekleden en bibliotheken de producten en diensten van Muziekweb? Voor het onderzoek zullen de adviseurs interviews houden, muziekafdelingen van bibliotheken bezoeken en enquêtes uitvoeren onder bibliotheken en onder gebruikers.

De gemeente Den Haag, met zo’n 518.000 inwoners de derde stad van Nederland, heeft KWINK groep ingeschakeld om de behoefte aan vrijwilligerswerk onder studenten in de stad in kaart te brengen. Aanleiding hiervan is de groeiende populariteit van vrijwilligerswerk onder studenten, met name als het gepaard gaat met een vorm van een beloning. Zo is er in Leiden bijvoorbeeld een project waarbij studenten minder huur hoeven te betalen in ruil voor het doen van vrijwilligerswerk in de buurt. In Deventer wonen studenten zelfs kosteloos in kamers van een verzorgingstehuis in ruil voor hun werkzaamheden voor de oudere medebewoners.

Onderzoekers van KWINK groep gingen eind februari en begin maart bij verschillende HBO- en WO-instellingen in Den Haag langs om de behoefte aan vrijwilligerswerk te peilen. Willen studenten bijvoorbeeld graag gecompenseerd worden met een korting op hun huur of liever met extra studiepunten? Of hebben studenten het door hun studie, stage of bijbaan simpelweg te druk voor vrijwilligerswerk? Momenteel wordt aan de resultaten gewerkt en binnenkort wordt het eindrapport, inclusief adviezen, aan de gemeente Den Haag overhandigd.