De 10 belangrijkste kenmerken van goed werkgeverschap

26 april 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Een aangename werksfeer en goede arbeidsvoorwaarden, dat zijn volgens een enquête gehouden onder zo’n 15.000 professionals de belangrijkste kenmerken van goed werkgeverschap.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau ICMA, in opdracht van uitzendorganisatie Randstad, blijkt dat talent in ons land vooral op zoek is naar een prettige werkomgeving en een goed salaris met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Opvallend is dat uitdagend en interessant werk pas op de zevende plaats komt van de top 10 belangrijkste aspecten van goed werkgeverschap. Voor het onderzoek ondervroeg ICMA meer dan 15.300 respondenten (mannen en vrouwen, werkend en niet-werkend in de leeftijd van 18 tot 65 jaar) naar hun voorkeuren op het vlak van arbeid en werkgeverschap.

Op plek drie staat baanzekerheid, gevolgd door een goede balans tussen werk en privé. De financiële gezondheid en flexibele werktijden winnen aan populariteit. Het belang van carrièremogelijkheden nam af onder respondenten, terwijl meer werknemers de ‘kwaliteit van het product’ belangrijk vinden als ze een nieuwe werkgever zoeken. Opleidingsmogelijkheden blijven belangrijk voor 16% van alle ondervraagde personen.

Verschil ouderen en jongeren
Voor oudere Nederlandse werknemers, met veel ervaring en over het algemeen een stabiel opgebouwd (gezins)leven, zijn factoren als werksfeer, salaris, baanzekerheid en een financieel gezonde organisatie de belangrijkste drijfveren in de zoektocht naar een werkgever. Zij ervaren dat het, naarmate men ouder wordt, moeilijker is om een nieuwe baan te vinden. Zij geven prioriteit aan factoren als baanzekerheid en stabiliteit. Ook de werklocatie is belangrijk; de afstand tussen werk en wonen moet niet te groot zijn. De groep tussen 25 en 44 jaar zit in een levensfase waarin het ouderschap vaak een hoge prioriteit heeft. Flexibel kunnen werken wordt dan als zeer aantrekkelijk ervaren.

Jongere werkzoekenden (18-24 jaar) zijn relatief minder gefocust op sfeer, salaris, werkzekerheid en de balans tussen werk en privé dan oudere werknemers. Jongeren zoeken vooral werkgevers die een inhoudelijk interessante baan bieden, met goede opleidingsmogelijkheden en (internationale) carrièrekansen. Daarnaast vinden jongeren sterk management en imago belangrijker dan de oudere werkenden.

Verwachtingskloof
Uit de resultaten blijkt verder dat er een discrepantie bestaat tussen wat talent belangrijk vindt en hoe zij werkgevers hierop beoordelen. Zo komen de twee belangrijkste factoren – een fijne werkomgeving en goede arbeidsvoorwaarden – niet voor in de top 10 van bedrijfseigenschappen. Werkgevers geven daarentegen veel meer aandacht aan zaken als salaris en baanzekerheid. “Dit betekent dat er geen goede match is tussen de wensen van professionals en wat organisaties daadwerkelijk aanbieden”, aldus de onderzoekers.