Facility Institute opgericht: bureau voor facilitaire vraagstukken

13 mei 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Facility Institute is gelanceerd, een adviesbureau dat zich richt op facilitaire vraagstukken. Het bureau uit Eindhoven, een initiatief van AAFM Facility Management, is gestart met een team van tien professionals en zal advies gaan leveren op het gebied van regie, inrichting en besturing.

AAFM Facility Management is een landelijke speler op het gebied van IFM (Integrated Facility Management). AAFM neemt klanten facilitaire zaken uit handen met een breed dienstenaanbod variërend van schoonmaak, onderhoud en beveiliging, tot afval- en energiemanagement en financieel management. Hierdoor kunnen opdrachtgevers zich volgens de IFM speler beter op hun core business richten.

Facility Institute
In lijn met zijn herijkte strategische focus op een complete managementoplossing, heeft AAFM Facility Management in 2014 besloten om consultancy binnen zijn portfolio een prominentere plek te geven. Pancras Evers, Commercieel Directeur bij AAFM: “De markt vraagt steeds vaker om regie en besturing als het gaat om Facility Management, met name in de zorg en in het onderwijs. Voor veel organisaties blijkt integrale uitbesteding echter een stap te ver, maar er is wel een grote behoefte aan advies over facilitaire vraagstukken. Consultancy is daarom een logische verbreding van het dienstenaanbod van AAFM.”

Facility Institute

Als gevolg van deze verbreding heeft de facilitair dienstverlener onlangs een nieuwe op consultancygerichte afdeling in het leven geroepen, genaamd Facility Institute. De nieuwe tak is een kennis- en adviesbureau voor facilitaire vraagstukken en vormt het antwoord van AAFM op de grote behoefte naar advies op dit gebied. “De oprichting van Facility Institute biedt ons bovendien de kans om AAFM nog sterker te profileren als kennisorganisatie”, voegt Evers toe.

Roland van Herk, een ervaren projectmanager en adviseur die sinds 2013 werkzaam is voor AAFM, heeft de taak gekregen om het nieuwe bureau te leiden. Voor hij zich bij AAFM aansloot was Van Herk zo’n tien jaar werkzaam als interim- en projectmanager op het gebied van facility management bij managementbureau Humanagement. Met het oog op de oprichting van Facility Institute zegt Van Herk: “Er is bij veel organisaties, zeker ook in de publieke sector, nog veel kwaliteitsverbetering in Facility Management te behalen. Daarom is het onze ambitie om facilitaire organisaties slagvaardiger te maken, met altijd de eindgebruiker als vertrekpunt.”

Facility Institute is van start gegaan met een team van negen consultants en facilitair specialisten*. Zij zullen landelijk organisaties gaan ondersteunen met advies bij vraagstukken op het gebied van inrichting, regie en besturing. Hierbij richt het bureau zich volgens Van Herk niet op het schrijven van ‘dikke adviesrapporten’, maar maakt het als het ware een ‘foto’ van de organisatie. Dat resulteert volgens AAFM vervolgens in “kernachtige adviezen en concrete voorstellen waar de organisatie na de implementatie direct beter mee voor de dag komt.”

Facility Institute - TeamBij de advisering van klanten zal Facility Institute de opgebouwde kennis en ervaring binnen initiatiefnemer AAFM zo goed mogelijk benutten. Daarnaast zet het bureau ook zelf in op kennisvergaring. Van Herk licht toe: “Facility Institute zal op termijn onafhankelijk onderzoek gaan uitvoeren, zodat er kan worden bijgedragen aan de ontwikkeling van het gehele vakgebied.”

* Naast Van Herk bestaat het team van Facility Institute uit Alida Dienaar-Boers (Senior Consultant), Peter Hamers (Consultant/Specialist Schoonmaak & Afval), Pieter van de Graaf (Consultant/Specialist Eten & Drinken), Roland Jan Edens (Consultant/Specialist Ontvangst, Beveiliging en Mail & Logistics), Peter Kwekkeboom (Consultant/Specialist Asset Management en Techniek & Onderhoud), Jacqueline Creuwels (Consultant Management Solutions), Marloes Huisman (Consultant/Specialist Energiemanagement) en Jan Willem Sniekers (Business Analist).