Novel levert strategisch advies aan kunstfestival NEU NOW

25 maart 2016 Consultancy.nl

Van 14 tot en met 18 september 2016 vindt in Amsterdam het kunstfestival NEU NOW plaats. ELIA, de organisator van het evenement, heeft Novel Creative Consultancy ingehuurd om het projectteam te voorzien van strategisch advies bij de achtste editie van het vijfdaagse evenement.

Met meer dan 300 vertegenwoordigde opleidingen in 47 landen, is de European League of Institutes of the Arts (ELIA) de grootste Europese netwerkorganisatie voor studenten en professionals uit het hoger kunstonderwijs. In totaal gaat het om zo’n 300.000 studenten vanuit alle kunstdisciplines waaronder muziek, dans, fotografie, video en film, beeldende kunst, design en geluid.

Als inspiratiebron voor creativiteit en innovatie onder de opkomende kunstenaars heeft ELIA het ‘NEU NOW’ initiatief gelanceerd*, een vijfdaags kunstfestival waarop de belangrijkste trends in de sector worden getoond. Zo worden op het evenement werken getoond van recent afgestudeerde kunstenaars binnen thema’s als mythologie, taal, ruimte, economie, voeding, en seksualiteit. Ook wil NEU NOW bezoekers een podium bieden voor professionele ontwikkeling en carrièrekansen. Het festival biedt verder een programma vol seminars, workshops en coaching sessies waarbij de kunstenaars in contact komen met ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven. Op deze manier willen de organisatoren de talenten in de gelegenheid stellen om mogelijke opdrachtgevers te vinden voor hun werk.

Voortbouwend op het succes van de vorige editie heeft ELIA besloten om van 14 tot en met 18 september een nieuwe editie van NEU NOW te organiseren in de Westergasfabriek in Amsterdam. De organisator stelt dat deze achtste editie van het festival gedurfder en groter dan ooit zal worden. Zo biedt het evenement dit jaar voor het eerst het podium voor een prijsuitreiking voor (individuele of groepen) kunstenaars in vijf verschillende categorieën, waarbij partner netwerken AEC, CILECT en Cumulus** zijn gevraagd om kanshebbers aan te dragen.

ELIA heeft de expertise van Novel Creative Consultancy ingeschakeld om strategische ondersteuning te beiden bij de realisatie van het evenement. Novel is een consultancybureau dat klanten ondersteunt bij het ontwikkelen en realiseren van concepten, evenals het mobiliseren van stakeholders en opbouwen van communicaties. De belangrijkste taken die het adviesbureau heeft meegekregen zijn het opbouwen van een nieuwe community van ‘vrienden’ rondom het evenement en het sluiten van partnerships om het programma te vullen. Daarnaast zal Novel ondersteunen met het uitbreiden van ELIA’s partnernetwerk van academische instellingen, ondernemers en bedrijven die willen investeren in de Europese creatieve sector. Volgens berekeningen van Strategy& heeft die markt een waarde van bijna €200 miljard.

“We hebben gekozen voor Novel vanwege de sterke strategische visie van het bureau en hun brede netwerk binnen de Nederlandse culturele wereld en creatieve industrie”, aldus Carl Delfos, directeur van ELIA. Net als Novel is ook het hoofdkwartier van ELIA gevestigd in Amsterdam. Volgens Chris Julien, partner van Novel, is zijn bureau “verheugd” over het project. Hij legt uit: “We voelen ons sterk verwant met de missie van NEU NOW, namelijk om pas afgestudeerde kunstenaars te verbinden met de professionele cultuurwereld.” Eerder was Novel is al betrokken bij projecten voor Stadsschouwburg Amsterdam en De Nationale Opera.

Kijkend naar de toekomst is Julien erg blij met het project voor ELIA. “Het aantrekken van een internationaal actieve opdrachtgever als ELIA past in de internationale oriëntatie van ons bureau. We oriënteren ons in onze projecten steeds meer op de rest van Europa, en voor de toekomst verwachten wij meer vraag uit het buitenland als gevolg van onze internationaliseringsstrategie.”

* Voor 2015 werd het festival ieder jaar in een andere grote Europese stad georganiseerd, waaronder de Litouwse hoofdstad Vilnius, Tallinn (hoofdstad van Estland), het Franse Nantes, Porto, Amsterdam en Glasgow.

** De vijf prijscategorieën zijn Design/Architecture, Film/Animation, Music/Sound, Theatre/Dance en Visual Art. AEC staat voor Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen, CILECT staat voor The International Association of Film and Television Schools, en Cumulus is de International Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media.

Nieuws

Meer nieuws over