Franka Reuvers, Consultant bij Simon-Kucher & Partners

26 juni 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Kun je ons een korte samenvatting geven van je achtergrond?
Ik heb de Bachelor Bedrijfskunde en Master Human Resource Management in Groningen gedaan. Hierna ben ik een jaar lang fulltime voorzitter geweest van de ACLO, de overkoepelende studentensportorganisatie van Groningen. Daarnaast heb ik veel studentassistentschappen gedaan, verschillende stages gelopen en op hoog niveau gekorfbald. 

Je bent je carrière begonnen bij Simon-Kucher & Partners? Waarom koos je voor de consultancybranche? En wat gaf de doorslag om te kiezen voor Simon-Kucher?
Ik heb bewust voor consultancy gekozen vanwege de afwisselende werkzaamheden, de verscheidenheid aan bedrijven en industrieën die je leert kennen en de ontwikkelingsmogelijkheden die je hebt als consultant. Kortom, heel veel leren en geen saaie baan! Waarom Simon-Kucher… Simon-Kucher voelde bij mij direct goed: ik had een klik met de mensen, er heerste een enthousiaste en gemotiveerde sfeer onder de collega’s, projecten zijn altijd aan de positieve (commerciële) kant van organisaties en er zijn veel internationale mogelijkheden. Dit in combinatie met een ‘klein’ kantoor waardoor je ook aan de ontwikkeling van het kantoor kan bijdragen, waren voor mij doorslaggevende factoren.

Inmiddels ben je zo’n half jaar werkzaam bij Simon-Kucher? Kun je wat meer vertellen over hoe de eerste maanden zijn verlopen?
Door alle collega’s word je direct heel enthousiast ontvangen en is er alle ruimte om veel te leren en jezelf te ontwikkelen. Zo krijg je bijvoorbeeld een mentor die je op weg helpt in het bedrijf met allerlei vragen die je zult hebben. Daarnaast kom je eigenlijk direct op een project, waardoor je jezelf snel het consultancy vak eigen zult maken (echt learning-on-the-job). Met name van de senior consultant waar ik direct intensief mee samen werk(te), heb ik ontzettend veel geleerd. Daarnaast waren er de eerste maanden ook heel veel gezellige activiteiten, waaronder een wintersport, waardoor je heel snel het team leert kennen. Dit heeft mijn eerste maanden gemaakt tot een fantastische ervaring.  

Bij wat voor soort opdrachten ben je tot de heden betrokken bij geweest?
Ik ben begonnen met een project over customer journeys. Hierbij hebben we grondig gekeken naar hoe klanten het liefst interacteren en welke online mogelijkheden er voor onze klant zijn om beter op haar klantbehoeften aan te sluiten. Vervolgens heb ik een kort ‘new product pricing’ project gedaan in Duitsland en inmiddels werk ik al aan de afrondende fase van een pricing project in Zweden. Kortom, al drie totaal verschillende projecten in zo’n korte tijd.

Je hebt een achtergrond in Bedrijfskunde en Human Resources, terwijl Simon-Kucher voornamelijk adviseert op het vlak van commerciële strategie. Hoe heeft Simon-Kucher je klaargestoomd voor het consultancyvak?
Door direct op een project te komen, veel mee te lopen, kijken, intensief samen te werken en te leren van collega’s maak je snel het vak eigen. Daarnaast krijg je ook een goede introductie en verschillende trainingen, maar met name learning-on-the-job stoomt je klaar tijdens het werk voor het consultancy vak.

Naast je studie heb je ook een bestuursjaar vervuld bij de ACLO, de overkoepelende studentensportstichting van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Wat heb je tijdens die periode geleerd dat nu van pas komt tijdens je carrière als consultant?
Ik denk dat ik met name door mijn bestuursjaar geleerd heb hoe je in een professionele omgeving moet acteren en hoe je omgaat met collega’s en klanten. Een bestuursjaar bij de ACLO bevatte voor mij als voorzitter veel contact met externe partijen en een zeer intensieve samenwerking met bestuursgenoten. Deze twee basis skills, communicatie naar externen en samenwerken, zijn naar mijn mening ontzettend belangrijk in consultancy. Als je hier al (veel) ervaring in hebt door bijvoorbeeld een bestuursjaar, dan heb je heel veel voordeel.

Als consultant heb je een vrij hectische levensstijl. Welk advies had je graag gehad willen hebben voordat jij destijds begon?
Een goed advies dat ik eigenlijk ook daadwerkelijk in het begin heb gekregen: “Je hoeft niet meteen alles te weten of kunnen, je zult heel veel moeten leren!” Het belangrijkste is dat je een goede basis hebt en snel leert.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Ik zie mezelf over vijf jaar als ervaren (senior) consultant met veel kennis over verschillende industrieën en type projecten. Daarnaast hoop ik dan ook op allerlei andere vlakken aan ons kantoor te kunnen bijdragen, waaronder het begeleiden en ontwikkelen van andere collega’s.