e-Book uitgelicht: IT Regie en Digitale Transformatie

04 maart 2016 Consultancy.nl

Nyenrode Business Universiteit en InterExcellent hebben gezamenlijk het e-book ‘IT Regie en Digitale Transformatie’ uitgebracht. Het e-book biedt IT managers inzichten in één van de meest gehypte begrippen uit de zakelijke dienstverlening anno nu – ‘digitale transformatie’ – en zoomt in op de brede rol die de IT-regisseur daarin speelt.

De invloed van digitale transformaties op de Nederlandse economische groei is enorm. Twee traditionele banenmotoren van de Nederlandse economie, Schiphol en de Rotterdamse haven, groeiden tussen 2007 en 2013 minder dan 2% per jaar. De interneteconomie groeide daarentegen met maar liefst 7% - 9% per jaar. Hoewel de digitale wereld weliswaar nog beperkt in omvang is in vergelijking met de traditionele banenmotoren, zal het volgens kenners niet lang duren voordat de interneteconomie de andere twee inhaalt en zelfs voorbijstreeft.

De opkomst van de digitale economie heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt in ons land. Professionals dienen vandaag de dag over meer digitale vaardigheden te beschikken en er wordt van hen verwacht dat ze goed met digitale tools en data kunnen omgaan. Als gevolg van digitalisering zijn er de afgelopen jaren tal van nieuwe type banen ontstaan, zoals data scientist, big data expert of – op management niveau – Chief Data Officers. Het ‘nieuwe normaal’ brengt ook voor managers allerlei veranderingen met zich mee, die hun eigen capaciteiten, vaardigheden of de manier waarop ze hun teams managen binnen de ketens waarin ze actief zijn, opnieuw onder de loep moeten nemen.

Om ICT managers te helpen met de digitale uitdagingen van vandaag, hebben Nyenrode Business Universiteit en InterExcellent, een managementbureau uit Baarn, vorig jaar de leergang ‘IT Regie Management’ gelanceerd. De leergang is ontwikkeld voor ervaren ICT-managers die zich verder willen ontwikkelen in regievoering over de hele keten van informatievoorziening, en richt zich op drie facetten van managementvaardigheden: kennis, kunde en karakter.

Inmiddels is de eerste lichting van de leergang afgestudeerd en op basis van hun ervaringen en bijdragen aan het programma hebben de initiatiefnemers besloten om een speciaal e-book te ontwikkelen dat de belangrijkste lessen samenvat. Het e-book, getiteld ‘IT Regie en Digitale Transformatie’, bundelt de diverse samenvattingen van de publicaties van deelnemers, gerangschikt rondom drie thema’s die als rode draad door de opleiding liepen. Het eerste thema betreft de gevolgen van de digitale transformatie voor vier verschillende sectoren in de economie. Het tweede thema behandelt de invloed op organisatievormen en relaties tussen de schakels in de keten van de informatievoorziening. Het laatste thema gaat in op de impact van de digitale transformatie op individuen, waarbij met name de veranderende rollen van de chief information officer en IT-regisseur worden beschreven.

“IT brengt grote veranderingen teweeg in onze maatschappij, wat wij in dit verband digitale transformatie noemen. Het zijn revolutionaire of evolutionaire veranderingen van business modellen als gevolg van internet en mobiele technologie, grootschalige data en kunstmatige intelligentie. De invloed van digitale transformatie op onze economie is enorm. De papers van de deelnemers aan de leergang geven een goed beeld van de actuele problematiek waar IT managers dagelijks mee omgaan”, zegt Lineke Sneller, hoogleraar Toegevoegde Waarde van IT bij Nyenrode Business Universiteit.

InterExcellent en Nyenrode Business Universiteit hebben laten weten dat de leergang ook in 2016 van start gaat.

Nieuws

Meer nieuws over