M&A concurrentie in verzekeringsbranche intensiveert

23 februari 2016 Consultancy.nl

In 2016 zal de fusie- en overname activiteit in de verzekeringsbranche naar verwachting toenemen, blijkt uit recent onderzoek van Willis Towers Watson in samenwerking met Mergermarket. Aangezien de vraag naar deals het aanbod overstijgt – 82% van verzekeraars is van plan overnames te doen, terwijl slechts een derde van plan is onderdelen te verkopen – wordt op de verhitte overnamemarkt een biedingsstrijd verwacht waarbij de prijzen zullen stijgen.

Wereldwijd schudt de wereldwijde fusie- en overnamemarkt nog altijd op zijn grondvesten door het record jaar in 2015. Volgens onderzoek van McKinsey & Company bereikte de M&A markt vorig jaar nagenoeg de grens van $5 biljoen, gestuwd door gunstige dealvoorwaarden en een grote stijging in het aantal megadeals – transacties met een waarde van boven de $5 miljard. Ook voor 2016 blijven de verwachtingen voor de wereldwijde fusie- en overnamemarkt positief, zo laten diverse onderzoeken zien. Uit een onderzoek dat vorige week door KPMG werd uitgebracht, bleek bijvoorbeeld dat bestuurders binnen uiteenlopende sectoren meer deals, tegen hogere prijzen verwachten.

In een recent onderzoek van Willis Towers Watson, uitgevoerd in samenwerking met Mergermarket, doken de onderzoekers specifiek in de M&A ontwikkelingen binnen de verzekeringsbranche. Terugkijkend bestempelen ze 2015 als een roerig jaar, waarin in totaal 230 deals werden afgesloten met een gezamenlijke waarde van €129 miljard. De belangrijkste drijfveren voor de overnames waren omzetgroei, het verbeteren van de marktpositie en het vergroten van het klantenbestand. Daarnaast was consolidatie, vooral in de Verenigde Staten, goed voor een stijging in het aantal megadeals naar vier, in vergelijking met slechts één het jaar ervoor. In 2014 kwam de totale dealwaarde uit op €41 miljard en het jaar ervoor op €27 miljard. Met het oog op het totale aantal deals ligt 2015 achter op diverse eerdere jaren, waaronder 2007, het jaar waarin een recordaantal van 275 transacties plaatsvond.

Vooruitkijkend concluderen de onderzoekers dat wereldwijd 82% van de verzekeraars van plan is om in de komende drie jaar overnames te doen. “Wij verwachten een aanzienlijke consolidatie in de verzekeringsbranche. Daarnaast verwachten we dat nog meer toekomstige overnames in de markt worden gedreven door Solvency II”, zegt Harm Blaak, Leader Risk Consulting & Software voor Noord-, Centraal- en Oost-Europa bij Willis Towers Watson.

Aan de groeiende honger naar deals zit overigens wel een prijskaartje. De kloof tussen het aantal organisaties dat aan ene kant wil kopen en aan de andere kant bereid is te verkopen is groot, constateert het onderzoek, met als gevolg dat er een stevige concurrentie voor transacties ontstaat. De data tonen verder aan dat in 2015 slechts 4% van de verkopen plaatsvond zonder concurrentie van andere potentiële kopers. “Gevestigde lokale verzekeraars voeren een harde strijd, de internationale concurrentie probeert de krenten uit de pap te halen, en er is een toenemende dreiging door opkomende spelers zoals private equity en non-insurance investeerders vanuit Azië”, aldus Blaak.

Nieuws