Waterkrachtcentrale Dommelstroom ontwikkelt mobiele app
The Next View zet haar expertise kosteloos in om samen met de Energiecoöperatie Dommelstroom een mobiele applicatie te ontwikkelen voor de waterkrachtcentrale. De app combineert Internet of Things en mobile apps technologie en stelt de coöperatie in staat om real-time inzicht te krijgen in de status en opbrengst van zijn waterkrachtcentrale.
Dommelstroom is de eerste coöperatieve waterkracht centrale in Nederland en is ontstaan vanuit een burger initiatief, onder aanvoering van Jan en Bram Taks. De coöperatie heeft als doel de realisatie en exploitatie van de waterkracht centrale in de Dommel, gelegen bij de stuw in Sint-Michielsgestel. Bij deze stuw valt jaarlijks 250 miljard liter water circa 1,80 meter naar beneden. Het neervallende water zorgt ervoor dat de turbine gaat draaien en deze draaiende beweging wordt weer omgezet in elektrische stroom. De energie die hierbij vrijkomt kan volgens de berekeningen van de initiatiefnemers meer dan 170 huishoudens in de regio voorzien van volledig duurzame groene stroom.
De plannen zijn inmiddels vergevorderd: alle noodzakelijke vergunningen zijn binnen, de bouwplannen zijn goedgekeurd en middels crowdfunding is het minimale benodigde budget om realisatie te starten reeds bij elkaar gebracht. De planning is dat de centrale vanaf de zomer 2016 de eerste volledig duurzame stroom zal produceren.
Vooroplopend op de go-live van de waterkrachtcentrale slaan de Energiecoöperatie Dommelstroom en experts van The Next View samen de handen ineen om een mobiele applicatie te gaan ontwikkelen. De applicatie heeft als doel inzicht te geven in de status en opbrengst van de waterkrachtcentrale, op ieder moment van de dag. Bram Taks legt uit: “Dankzij de mobiele app kunnen de deelnemers straks op ieder moment van de dag geïnformeerd worden over hun eigen waterkrachtcentrale.” Hij vervolgt: “Door inzicht te geven in hoeveel stroom er wordt opgewekt en hoeveel men zelf verbruikt, hopen we mensen bewuster met hun energie om te laten gaan. Zelf groene energie opwekken en minder verbruiken geeft een dubbel effect!”
Bij de waterkrachtcentrale worden met behulp van sensoren diverse gegevens verzameld, waaronder het boven- en onderpeil, de actuele stroomproductie en watertemperatuur. De mobiele app van The Next View zal al deze informatie op een “gebruiksvriendelijke manier” toegankelijk maken, aldus Jan Willem Goes, Projectmanager bij het bureau uit Den Bosch. “Wij zetten onze expertise graag in voor een duurzamere wereld. Dit is een mooi, lokaal initiatief waar we met onze kennis van Internet Of Things en het ontwikkelen van mobiele apps een heel waardevolle bijdrage aan kunnen leveren.”
Uit recent onderzoek van Tata Consultancy Services (TCS) blijkt dat Internet of Things een belangrijke groeimarkt vormt voor bedrijven en instellingen wereldwijd.