Indiase publieke cloudmarkt 1,9 miljard waard in 2019

05 februari 2016 Consultancy.nl

De snelle ontwikkeling van de technologische industrie in India heeft de afgelopen jaren geleid tot aanzienlijke investeringen in de cloudmarkt van het land. Een nieuw onderzoek van Gartner toont aan dat de Indiase public cloud services markt in 2015 met $176 miljoen is gegroeid naar een totaal van $731 miljoen. Een sterke vraagexplosie naar off-premise IT oplossingen zal volgens het onderzoeksbureau zorgen voor een totale marktwaarde van $1,9 miljard in 2019.

De Indiase economie is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, en zal naar verwachting blijven groeien op de middellange termijn. Als onderdeel van deze snelle economische opmars ondergaat ook de technologische markt in India een sterke groei. Volgens onderzoek van analistenbureau Gartner zal ook de markt voor publieke clouddiensten in India profiteren van de groei in de technologische sector.

Volgens Gartner heeft in 2015 de Indiase markt voor public cloud services een waarde bereikt van $731 miljoen – wat in vergelijking met 2011 een waardestijging van $176 miljoen betekent. Deze groei wordt aangedreven door de sterke groei in verschillende belangrijke marktsegmenten, waaronder het cloud Infrastructure as a Service (Iaas), cloud management en beveiligingsdiensten, en het Software as a Service (SaaS) segment. IaaS was naar schatting eind 2015 $100 miljoen waard zijn, een toename van 33% ten opzichte van 2014. Cloud management en beveiliging zag een stijging van 36,6% naar $82 miljoen, terwijl SaaS – het grootste segment – 33,4% groeide, naar een waarde van $302 miljoen. 

De vraag naar clouddiensten zal volgens Gartner de komende jaren alleen maar blijven toenemen. De analisten concludeerden dat 61% van de respondenten momenteel gebruik maakt van clouddiensten, en dat 31% van plan is dit op korte termijn te gaan doen. De uitgaven aan clouddienstverlening zullen naar verwachting dan ook sterk blijven groeien tot een waarde van $1,9 miljard aan het einde van 2019.

“De voorspellingen voor clouddiensten verschillen aan de hand van lokale factoren, waaronder vraag en aanbod in de lokale markt, land-specifieke economische omstandigheden, valutawisselkoersen, en andere wereldwijde marktfactoren”, vertelt Sid Nag, Research Director bij Gartner. “De explosieve groei van IaaS en SaaS in de Indiase markt is een indicatie dat ondernemingen in India steeds minder eigen on-premise cloud infrastructuur aanleggen, en dat zij overgaan van traditionele software licentiemodellen naar een SaaS model dat wordt aangeboden door cloud-providers.”

Nieuws

Meer nieuws over