Alvarez & Marsal licht Stage Entertainment organisatie door

25 januari 2016 Consultancy.nl

Musicalbedrijf Stage Entertainment gaat stevig reorganiseren. Het afgelopen boekjaar heeft het bedrijf, dat onder leiding van Joop van den Ende groot werd, een verlies van €19 miljoen gedraaid als gevolg van efficiëntieproblemen en een aantal teleurstellende producties. Consultants van Alvarez & Marsal zijn ingeschakeld om de landenorganisaties van Stage entertainment door te lichten en de herstructurering, waarbij tussen de 350 en 400 banen verloren zullen gaan, te overzien.

Stage Entertainment is in 1998 ontstaan vanuit Nederlands entertainmentbedrijf Endemol. Onder leiding van Joop van den Ende is het musicalbedrijf uitgegroeid tot de grootste musicalproducent van Europa. Stage Entertainment is wereldwijd in acht landen actief, waaronder ook Rusland en de Verenigde Staten. Het bedrijf produceert niet alleen musicals, maar heeft ook een netwerk van eigen theaters tot zijn beschikking en was tot voor kort actief in de kaartverkoop. Bekende musicals van Stage Entertainment die momenteel in ons land draaien zijn Grease, The Bodyguard, De Tweeling en Robert Long.

Medio september 2015 verkocht Van den Ende 60% van zijn aandelen aan CVC Capital Partners, een Brits private-equityhuis – de overige 40% hield hij zelf in zijn bezit. Een van de redenen om over te gaan op verkoop was dat het musicalbedrijf een professionaliseringsslag moest maken. Tegenover het Radio 1 Journaal vertelde Van den Ende destijds dat bij familiebedrijven als Stage Entertainment nog wel eens vergeten wordt “om organisatorisch de lijnen strak te trekken.” Na closing van de transactie is Van den Ende teruggetreden als topman van het bedrijf en fungeert nu nog als deeltijd producent en commissaris. Zijn plaats is onlangs ingenomen door Just Spee, die hiervoor werkzaam was als CFO en later CEO van Endemol Group.

Reorganisatieplan
Zo’n vier maanden later blijkt de professionalisering inderdaad hard nodig. Van de circa 2.650 banen bij het bedrijf zullen er de komende tijd 350 en 400 banen worden gesaneerd. Deze drastische reorganisatie is nodig om de winstgevendheid van het musicalbedrijf terug op peil te brengen. In het afgelopen boekjaar, dat liep van augustus 2014 tot en met juli 2015, heeft Stage Entertainment een verlies geboekt van €19,1 miljoen en is de omzet met €32 miljoen gedaald naar €482 miljoen. Het jaar daarvoor draaide het bedrijf nog een nettowinst van ruim €11,5 miljoen. Omwille van de winstgevendheid besloot Van den Ende eerder al om afscheid te nemen van de ‘ticketing’-activiteiten, zoals de kaartverkoopdivisie van Stage Entertainment genoemd werd. 

Alvarez & Marsal
Het reorganisatieplan vloeit voort uit een analyse uitgevoerd door Alvarez & Marsal, een consultancybureau dat wereldwijde bekendheid verwierf voor zijn rol als de belangrijkste ‘administrator’ van het Lehman Brothers faillissement. Het bestuur van Stage Entertainment en CVC Capital Partners huurde de management consultants in om de verschillende landendivisies te onderzoeken op prestaties, efficiency, en mogelijke kostenbesparingen en risicoverminderingen. Over het RFP-proces is weinig bekend – opmerkelijk detail is dat Stage Entertainment topman Spee zelf van 2005 tot 2013 voor Alvarez & Marsal werkte als Managing Director voor Europa. Gedurende zijn periode bij het adviesbureau fungeerde hij onder meer zo’n 2 jaar als Interim CFO van Endemol, waarna hij verleid werd om de overstap te maken.

Inmiddels is de grote saneringsoperatie in volle gang. Al en tijdje worden tijdelijke contracten niet langer verlengd. Afgelopen donderdag kregen 20 medewerkers, waaronder de commercieel directeur Nederland, te horen dat hun baan per 1 februari verdwijnt. In Duitsland is de musical Hinterm Horizont over popartiest Udo Lindenberg geschrapt (per augustus) en is besloten om het theater aan de Potsdammerplatz per 1 september te sluiten. “We zijn in de zeer pijnlijke fase aangekomen dat de reorganisatie tastbaar wordt. Het gaat nu om mensen, om gezichten die je gaat missen. We weten dat dit moet gebeuren. Maar het voelt vreselijk,” aldus Maarten van Nispen, woordvoerder van Stage Entertainment.

Over de hele linie zullen volgens de huidige plannen wereldwijd tussen de 350 en 400 banen verdwijnen bij het musicalproductiebedrijf. Op basis van het Alvarez & Marsal onderzoek zou mogelijk nog verdere besluiten kunnen volgen. Zo zou er afscheid kunnen worden genomen van een of meerdere landen waarin het bedrijf actief is. Ook wordt gekeken naar de noodzaak om altijd zelf alle musicals en shows te produceren – andere theaterproducties toestaan in de theaters zou een verkleining voor het financieel risico kunnen betekenen.

Nieuws

Meer nieuws over