Elise Broekhuisen, Advisor Supply Chain & Operations bij EY

29 januari 2016 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profiel

Een interview met Elise Broekhuisen, Supply Chain & Operations adviseur bij accountants- en advieskantoor EY.

Kun je kort iets vertellen over jezelf?
Na mijn jeugd in het buitenland doorgebracht te hebben had ik op mijn 18e een beetje een identiteitscrisis, ik twijfelde of ik wel Nederlands genoeg was om in Nederland te studeren. Eenmaal in Rotterdam studerende voelde ik mij Nederlandser en meer thuis dan ooit. Ook al was er bij mij tijdelijk enige onzekerheid over mijn achtergrond, in mijn omgeving is er echter nooit twijfel geweest over mijn Supply Chain affiniteit. Ik betrap mijzelf erop dat ik continue bezig ben met het optimaliseren van processen – vaak ook tot frustratie van mijzelf waarbij ik mij erger aan dagelijkse inefficiënties.

Ik stond laatst bijvoorbeeld in de rij bij een tankstation waarbij er ongeveer 10 mensen voor mij stonden te wachten en er maar een kassa open was. Wat stond de andere medewerker van het tankstation op dat moment te doen? De voorraad bij te vullen… Daarnaast roepen mijn zussen al jarenlang dat zij mij als ceremoniemeester willen voor hun bruiloft, omdat ze er dan zeker van kunnen zijn dat procesmatig alles vlekkeloos verloopt. Het is dus eigenlijke een logische keuze voor mij geweest om mijn Supply Chain carrière als Advisor bij EY te starten.

Na het behalen van je master (MSc.) in Supply Chain Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, begon je jouw loopbaan binnen de Supply Chain praktijk (onderdeel van EY Advisory) van EY. Wat was jouw motivatie om te kiezen voor consultancy, en waarom koos je specifiek voor EY?
Ik heb voor consultancy gekozen omdat ik tijdens mijn stage bij CE Repair Services (CE Repair Services voert in opdracht van verschillende merken en/of winkels wit- en bruingoedreparaties uit) merkte dat ik het erg leuk vond om een meetbaar verschil te kunnen maken voor een bedrijf, om een klantrelatie te onderhouden en om probleem oplossend bezig te zijn. Daarnaast zou consultancy mij de kennis en ervaring bieden binnen verschillende sectoren en verschillende (Supply Chain) competenties. Ik heb voor EY gekozen door de gesprekken die ik gehad heb tijdens de EY Supply Chain Inhouse Day en mijn sollicitatie procedure, waarbij ik keer op keer een klik voelde met de persoon tegenover mij. Ik kreeg hierdoor een erg positief beeld van de cultuur binnen EY en inmiddels is dit beeld meer dan bevestigd. 

Al vrij vroeg in je carrière ontwikkelde je een passie voor supply chain management. Tijdens je studies werkte je als student adviseur voor Solve Consulting (een adviesbureau gerund door studenten), en volgde je twee stages binnen een supply chain omgeving – bij L’Oréal en CE Repair Services Group. Waar komt jouw interesse voor supply chain vraagstukken vandaan?
Mijn belangstelling voor Supply Chain optimalisatie vraagstukken is tijdens mijn studie gegroeid door mijn MSc afstudeerstage bij CE Repair Services waarbij ik de opdracht had om het voorraadbeheer en de structuur van de reparatiehal te optimaliseren. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat een proces tastbaar is – bij Supply Chain vraagstukken gaat het door de inherente aard van Supply Chain vaak om een tastbaar product en het leveren van een tastbaar resultaat.

Je bent inmiddels bijna anderhalf jaar actief bij EY in de Supply Chain & Operations (SC&O) praktijk. Kun je omschrijven bij wat voor soort opdrachten je de afgelopen jaren zoal betrokken bent geweest?
De projecten variëren behoorlijk en dat is nou juist zo leerzaam aan consulting. Ik heb bijvoorbeeld een inkoop gerelateerde opdracht gedaan voor een afvalverwerker waarbij ik heb geholpen om inzicht te creëren in de inkoop van diensten. Ook heb ik een Lean project gedaan voor een bedrijf gespecialiseerd in services en facility management. Daarnaast heb ik een operating model opdracht gedaan als onderdeel van een Mobile Virtual Network Operator (MVNO) Feasibility study voor een internationaal telecom bedrijf. Momenteel ben ik betrokken bij een mega Supply Chain transformatie van een internationaal telecom bedrijf, waarbij mijn rol specifiek betrekking heeft op het gebied van Integrated Planning en Inventory Visibility.

Een belangrijke trend in de wereld van operations management die de afgelopen jaren zichtbaar was, is de groeiende complexiteit van vraagstukken. Het Operations domein krijgt steeds meer een strategisch karakter, transformaties omvatten grootschalige veranderingen in menselijk kapitaal, en technologie lijkt vandaag de dag de belangrijkste aanjager van efficiency te zijn. In welke mate werkt EY Supply Chain & Operations tijdens projecten samen met andere praktijken, en kun je een aantal concrete voorbeelden noemen hoe dit in z’n werk gaat?
Het antwoord hierop is tweeledig. Allereerst is het zo dat we bij veel (internationale) projecten samenwerken met andere competentie groepen (zoals Finance, Strategy, Data Analytics, etc.) en service lines (Tax, Human Capital), juist omdat de klant opzoek is naar een totaal oplossing. Deze variatie en dynamiek spreken mij enorm aan. Bij mijn huidige Supply Chain transformatie project hebben we bijvoorbeeld een nauwe samenwerking met Finance en Tax om er onder andere voor te zorgen dat er een Tax efficiënt Global operating model geïmplementeerd wordt en er in de design rekening gehouden wordt met de corporate en lokale financiële transacties en processen. Voor dit grote project komen projectleden uit Nederland, Engeland en India. Naast interne samenwerking hebben we als EY ook een alliantie met P&G op het gebied van Manufacturing Excellence.

De concurrentie voor blijven op kennisgebied vormt voor consultants een fundamenteel aspect van het beroep. Welke persoonlijke trainingen of professionaliseringsprogramma’s heb jij tot dusver gevolgd om jouw kennispeil up to date te houden?
Ik heb inmiddels meerdere trainingen gevolgd, variërend van algemene consulting trainingen tot Supply Chain relevante trainingen. Een aantal voorbeelden van gevolgde trainingen: Core Consulting Skills, Excel, Structured Problem Solving, Data Analytics and Interpretation en Introduction to Business Process Improvement. Momenteel ben ik ook bezig met de Certified Supply Chain Professional (CSCP) opleiding van APICS en ik hoop hiervoor vóór de zomer het examen te halen. Naast de trainingen en opleidingen heb ik gemerkt dat de coaching on the job door collega’s minstens zo belangrijk is.

Vorig jaar kreeg EY veel lof in de media voor het ‘EY Personal Career Design’ programma, een aanpak die EY’ers in staat stelt om maatwerk van hun carrière te maken. Hoe heeft dit zich naar jou vertaald?
Voor mij betekent het ‘EY Personal Career Design’ programma dat ik de mogelijkheid heb om mij te oriënteren en brede ervaring op te doen binnen alle werkterreinen die EY te bieden heeft. Ik kan ervaring opdoen bij verschillende klanten, in verschillende industrieën maar ook bij verschillende teams. EY gelooft in cross-competence teams en hierdoor kan ik ervaring en kennis opdoen in vakgebieden buiten Supply Chain, zoals IT of Finance. Ik vind het persoonlijk erg belangrijk dat ik mij breed kan ontwikkelen voordat ik mij ga specialiseren en definitief mijn carrièrepad kies.

Hoe zou je de cultuur binnen EY Advisory beschrijven en, specifieker nog, binnen jouw eigen praktijk?
De cultuur binnen EY Advisory en binnen mijn eigen SC&O team zou ik beschrijven als erg open en divers. Er zijn heel veel verschillende soorten mensen werkzaam met diverse achtergronden, nationaliteiten en persoonlijkheden. Ik ben van de mening dat dit ervoor zorgt dat iedereen zich thuis kan voelen binnen EY en zijn of haar plekje binnen de kortste tijd weet te vinden. EY heeft niet één bepaald “type” werknemer en dit spreekt mij heel erg aan. Deze open en diverse cultuur zorgt ook voor de nodige gezelligheid, zo hebben we elke vrijdag vanaf 17:00 uur een vrijdagmiddagborrel op kantoor en gaan wij met ons SC&O team regelmatig de kroeg in.

EY Advisory vormt al jaren de snelstgroeiende business unit binnen EY, en is sinds 2008 bijna in grootte verdubbeld. Ook in Nederland maakt de consultancytak momenteel een sterke groei door. Hierdoor heeft EY Advisory een grote recruitmentbehoefte – welke tips heb jij voor starters die dit lezen en zich willen aansluiten bij EY Advisory?
Mijn advies zou zijn: zorg voor een concrete motivatie voor EY en consulting (ga eens langs op een recruitment event of vraag om een koffie afspraak met een van onze consultants), een goede cijferlijst, relevante stages en voldoende nevenactiviteiten. 

Tot slot, je wilde altijd al consultant worden en opereren binnen het supply chain domein. Die doelen heb je inmiddels bereikt – wat zijn je ambities voor de komende jaren?
Mijn ambitie voor de komende jaren is om expert genoemd te kunnen worden binnen het Supply Chain vakgebied. Tegelijkertijd wil ik mijn kennis van verschillende sectoren en andere competenties (zoals Finance, Strategy, Data Analytics etc.) vergroten. Uiteindelijk wil ik graag op internationaal niveau grote projecten gaan leiden en hiermee mijn Supply Chain netwerk internationaal uitbreiden.