Deloitte België CEO Rik Vanpeteghem leidt EMEA regio

12 januari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft Rik Vanpeteghem, de CEO van Deloitte België, benoemd tot de Regional Managing Director voor de EMEA-regio: Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Vanpeteghem werkt sinds 1985 bij Deloitte en in het kader van zijn promotie zal hij zitting nemen in Deloitte’s Global Executive Committee. Naast zijn nieuwe rol zal hij tevens actief blijven als de topman van de Belgische member firm.

Ruim dertig jaar geleden sloot Rik Vanpeteghem zich aan bij Deloitte, in 1985. Binnen de Tax-afdeling klom hij in rang, en rond de millenniumwisseling werd hij benoemd tot partner, met een specialisatie in internationale belastingplanning. Tussen 2004 en 2008 deed Vanpeteghem dienst als de Managing Partner van de Tax & Legal praktijk in België en maakte hij deel uit van het Belgische Executive Team. In 2008 werd hij benoemd tot Chief Executive Officer (CEO) van Deloitte België, een functie die hij sindsdien heeft bekleed.

Na een succesvolle periode als topman van Deloitte België – dat ondanks de crisisjaren zijn omzet zag toenemen en momenteel 2.900 professionals in dienst heeft verspreid over 11 kantoren (met een omzet van €390 miljoen) – is Vanpeteghem onlangs gepromoveerd naar de hoogste rol in de EMEA-regio: Regional Managing Director.

In deze nieuwe functie is de Deloitte-veteraan verantwoordelijk voor het uitvoeren van Deloitte’s wereldwijde strategie in de regio en voor de verdere groei van de individuele EMEA member firms. Verder krijgt Vanpeteghem de belangrijkste onderdelen van de operationele strategie van de zakelijke dienstverlener onder zijn hoede, zoals de onderlinge samenwerking van member firms, de standaardisering, de kwaliteitsbeveiliging en het investeringsbeleid binnen het netwerk. Om de behoeften en prioriteiten van de EMEA-regio op wereldwijd niveau te vertegenwoordigen krijgt Vanpeteghem, die zijn nieuwe rol zal combineren met zijn CEO-schap voor Deloitte België, tevens een plaats in de Global Executive Committee van Deloitte.

Wereldwijd heeft Deloitte zo’n 225.000 werknemers in dienst die samen goed zijn voor een omzet van $35,2 miljard. Daarmee is Deloitte de op een na grootste zakelijke dienstverlener ter wereld. Het Big Four kantoor wordt geleid door Indiase CEO Punit Renjen (voormalig bestuursvoorzitter van Deloitte US) en David Cruickshank (voormalig bestuursvoorzitter van Deloitte UK), die de rol van voorzitter van de Global Board of Directors bekleedt. Het mandaat dat Vanpeteghem krijgt toegewezen, de EMEA-regio, is goed voor ongeveer 35% ($11,90 miljard/80.000 werknemers) van de wereldwijde omzet en het personeelsbestand. Met totale inkomsten van £2,7 miljard is Deloitte UK de grootste member firm in de regio, gevolgd door onder meer de landenorganisaties in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

In een reactie op zijn promotie zegt Vanpeteghem dat zijn benoeming een erkenning is van de “prominente” rol die de Belgische firma speelt in het internationale netwerk van Deloitte. Vanpeteghem voegt toe: “In mijn nieuwe functie als RMD EMEA zal ik de standpunten van zowel de grote als de kleine member firms in de EMEA regio vertegenwoordigen. Zowel Deloitte België als ikzelf hebben in het verleden altijd op een positieve manier bijgedragen aan het internationale netwerk.” Volgens hem staat Deloitte België dan ook bekend “als betrouwbare partner die zijn ‘state of the art’ expertise deelt met zowel collega’s als cliënten.”

Vanpeteghem spreekt vloeiend Nederlands, Frans en Engels en is afgestudeerd in rechten en bedrijfskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven, evenals in fiscaal recht aan de Fiscale Hogeschool Brussel. Hij woont in Kortrijk, West-Vlaanderen, met zijn vrouw en hun drie kinderen.