Deloitte UK verdubbelt in 10 jaar, Advisory groeit hardst

31 augustus 2015 Consultancy.nl

Zakelijke dienstverlener Deloitte UK heeft in het afgelopen boekjaar een omzet geboekt van £2,7 miljard. Vooral de consultancypraktijk groeide hard met een omzetgroei van bijna 11%. Vergeleken met tien jaar geleden heeft het Big Four kantoor zijn omzet verdubbeld, blijkt uit een analyse van Consultancy.uk.

In 2005 boekte Deloitte, destijds nog opererend onder de naam Deloitte & Touche, een omzet van £1,4 miljard in het Verenigd Koninkrijk, waarvan ongeveer een derde afkomstig was uit audit accounting. Tot het uitbreken van de financiële crisis wist de accounting en consultancygigant zijn omzet uit te breiden tot net iets meer dan £2 miljard. Na twee magere jaren zag Deloitte zijn groei terugkeren in 2011, waardoor de omzet terugkwam op hetzelfde niveau als voor de crisis. Een jaar later groeide het inkomen van het Big Four kantoor met zo’n £230 miljoen, voornamelijk door de integratie van de financiële resultaten van Deloitte Zwitserland*. In 2013 brak de omzet van het bureau voor het eerst door de grens van £2,5 miljard en gesterkt door een financiële groei van 6,4% boekte Deloitte UK in boekjaar 2015 (geëindigd op 31 mei) voor het eerst een omzet van meer dan £2,7 miljard.

Revenue of Deloitte UK

Van de vier business units, heeft Audit een groei geboekt van 0,3% naar £708 miljoen, terwijl de adviesomzet met 10,5% is gegroeid naar £687 miljoen. Ook de omzetgroei van de praktijken Tax en Corporate Finance was hoger dan die van Audit, met 5% en 9% respectievelijk. De Zwitserse praktijk zag zijn inkomsten met 13% groeien naar een totaal van £267 miljoen.

Een analyse van de groei voor de afgelopen tien jaar laat zien dat de onderlinge verschillen tussen de praktijken groot zijn. Tussen 2005 en 2015 groeiden Consulting en Corporate Finance – de adviespraktijken – met respectievelijk 120% en 90%, veel harder dan de traditionele Audit en Tax praktijken. Deze trend is wereldwijd zichtbaar, waaronder ook in Nederland, en illustreert het verschuivende zwaartepunt binnen de grote accounting en adviesdienstverleners – zij proberen hun diensten op het gebied van consultancy en advies uit te breiden, aangezien hun van oudsher core business kampt met dalende marges en verzadigde markten. “Het is moeilijker om te groeien in de auditmarkt, voornamelijk vanwege de continue druk op tarieven en minder high-end werk. De audit praktijk zal niet met dezelfde snelheid groeien als onze consulting en advies afdelingen”, legt David Sproul, Chief Executive van Deloitte UK, uit.

Deloitte UK Revenue Growth per Operating Segment

De recente inkomstengroei in consulting volgt op een aanblijvend hoge vraag naar externe begeleiding en advisering, voornamelijk op het gebied van operationele productiviteit, digital, customer excellence en cybersecurity. Volgens een recente marktanalyse van Source Information Services is de Britse adviesmarkt in 2014 6,6% gegroeid naar £6 miljard, en zal de groei zich in de komende periode voortzetten. Een soortgelijke studie naar de omzet van de meer dan vijftig leden van de MCA (Management Consultancies Association) bevestigt het positieve beeld voor de Britse adviesmarkt. 

De financiële adviespraktijk heeft het afgelopen boekjaar kunnen profiteren van een toename in fusies en overnames. En ook hier valt nog meer groei te behalen, met positieve voorspellingen voor de toekomst. Volgens een recente studie van EY is de honger naar M&A activiteit de afgelopen vijf jaar wereldwijd niet zo hoog geweest.

Revenue of Big Four in UK

Tien jaar groei
Met een groeiratio van 105% tussen 2004 en 2014** kan Deloitte zichzelf de op een na snelste groeier van de Big Four noemen. EY realiseerde als enige een nog snellere groei – 126% in dezelfde periode. Het Britse accounting en consultancylandschap wordt geleid door PwC, met een omzet van ongeveer £260 miljoen meer dan #2 Deloitte. Vergeleken met KPMG en EY heeft PwC in boekjaar 2014 bijna £1 miljard meer omzet gegenereerd.

Voor de komende jaren tracht Deloitte om meer vrouwen in senior posities te zetelen, vertelt Sproul. Tegen 2020 moet circa een kwart van het totale partner team bestaan uit vrouwen.

* Deloitte UK nam in 2006 de aandelen van Deloitte Switzerland over, waardoor de partners van Zwitserland toetraden tot de vennootschap van Deloitte UK. In het boekjaar 2012 werd de omzet van Deloitte Zwitserland voor het eerst opgenomen in het jaarverslag van de Britse praktijk. 

** Omdat de financiële gegevens van boekjaar 2015 nog niet voor alle Big Four kantoren zijn vrijgegeven, is voor de analyse gedraaid voor de periode van 2004 tot 2014.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup