Nieuwe online hypotheekverstrekker van start: bijBouwe

17 december 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Voormalig IG&H Consulting partner Bouwe Kuik heeft via Dynamic Credit Mortgages een nieuwe hypotheekverstrekker gelanceerd. bijBouwe – de bedrijfsnaam is een verwijzing naar zijn voornaam – richt zich puur op de onlinemarkt en belooft snellere afhandeling en lagere tarieven dan traditionele spelers.

Het hypothekenlandschap is de laatste jaren flink aan het veranderen. Hoewel de drie grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING nog altijd de grootste hypotheekverstrekkers zijn, is hun marktaandeel het afgelopen kwartaal (Q3) flink afgenomen, bleek eerder uit de meest recente Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim. Bestaande (kleinere), maar ook nieuwe spelers maken een flinke opmars binnen de hypotheekmarkt, waardoor traditionele hypotheekverstrekkers – onder meer door trends als digitalisering – te maken krijgen met nieuwe vormen van concurrentie.

Een van deze nieuwe spelers is Dynamic Credit, een financiële dienstverlener met kantoren in Amsterdam, New York en Jakarta die actief is binnen de markt voor vermogensbeheer en advies biedt op het gebied van alternatieve vastrentende waardenBegin december heeft Dynamic Credit een nieuw Nederlands hypotheeklabel gelanceerd, genaamd bijBouwe. Deze nieuwe hypotheekspeler valt onder onder Dynamic Credit Mortgages, de hypotheekpraktijk die geleid wordt door medeoprichter en oud-IG&H adviseur Bouwe Kuik – en aan wie het nieuwe hypotheeklabel zijn naam te danken heeft.

Bouwe Kuik - bijBouwe

Online hypotheeklabel bijBouwe presenteert zichzelf als de eerste volledig online hypotheekverstrekker op de Nederlandse markt. Klanten kunnen hun hypotheek online aanvragen, waarna het gehele aanvraagproces, inclusief advisering via chat of videogesprek, zich online voltrekt. Hierdoor is het aanvragen van een hypotheek van bijBouwe – volgens de hypotheekverstrekker zelf – zowel sneller als goedkoper dan bij traditionele financiële dienstverleners. Klanten kunnen zowel direct als via hun eigen hypotheekadviseur bij de hypotheekverstrekker terecht, en kiezen zelf in hoeverre bijBouwe betrokken is bij de hypotheekaanvraag – er zijn drie keuzes: execution only, execution met advies van bijBouwe adviseurs of execution met advies van een eigen onafhankelijk adviseur. De propositie voor onafhankelijk adviseurs wordt nu eerst getest via een pilot en zal later gelanceerd  worden – vermoedelijk half januari.

CEO Bouwe Kuik zei tegenover platform voor de financiële dienstverlening am: “De adviseur kan op verschillende manieren met ons samenwerken. Hij kan een aanvraag bij ons indienen via HDN, hij kan ons ook adviseren en het de klant zelf laten doen en hij kan een aanvraag bij ons doen en vervolgens met de klant door onze omgeving heen lopen. Wij brengen niks in rekening bij de adviseur en hij mag natuurlijk zelf weten wat hij aan de klant vraagt.” Omdat klanten hun hypotheek ook volledig zelf kunnen aanvragen, moet iedere aanvrager een bewustzijntoets maken, zodat de hypotheekverstrekker zeker weet dat de aanvrager op de hoogte is van de voorwaarden en risico’s van de aangevraagde hypotheek. “Wij leggen de klant nadrukkelijk niet op hoe hij zijn hypotheek moet afsluiten: hij mag het zelf doen, met onze adviseurs of met zijn eigen adviseur”, aldus Kuik tegenover am. Met zijn unieke propositie hoopt bijBouwe binnen een jaar een marktaandeel te veroveren van 3% tot 5% van de Nederlandse hypotheekmarkt. 

Dynamic Credit Mortgages

Bouwe Kuik, de CEO en medeoprichter van bijBouwe, is sinds augustus 2014 actief als medeoprichter en CEO van Dynamic Credit Mortages. Daarvoor was Kuik bijna zeven jaar werkzaam bij IG&H Consulting & Interim, waar hij sinds 2007 uitgroeide van Managing Consultant, naar Senior Manager, tot Director – een rol die hij ruim drie jaar bekleedde. Voor zijn tijd bij IG&H was Kuik werkzaam als zelfstandig adviseur en interimmanager met zijn eigen onderneming Lacru Management & Advies, en werkte in die tijd onder meer als Interim project manager voor Rabobank. Kuik begon zijn loopbaan bij INB als consultant, werkte daarna drie jaar voor SoliLIfe als business development-professional en sloot zich in 2001 aan bij DynaVision als Senior Consultant, voor hij in 2004 de stap maakte naar zelfstandigheid. Kuik behaalde een MBA aan de Nyenrode Business Universiteit.