Lean Six Sigma (LSS) Black Belt krijgt CPION accreditatie

04 december 2015 Consultancy.nl

The Lean Six Sigma Company, een trainingsbureau dat opleidingen verzorgt op het gebied van continu verbeteren, is recent door CPION geaccrediteerd. Hiermee is het de eerste Lean Six Sigma aanbieder in ons land die een post-HBO Lean Six Sigma Black Belt opleiding in zijn curriculum kan opnemen.

Lean Six Sigma is de afgelopen jaren in vrijwel iedere sector populairder geworden, bijvoorbeeld in de zorgsector. De verbetermethodiek richt zich op het verminderen van verspilling binnen de waardeketen van organisaties, om uiteindelijk bedrijfsdoelstellingen efficiënter te kunnen realiseren, looptijden te verkorten of het aantal fouten binnen werkprocessen te verminderen. Door het gebruik van lean wordt de kwaliteit van dienstverlening verbeterd en kunnen kostenbesparingen gerealiseerd worden.

Voor iedereen die aan de slag wil gaan met procesverbetering (proces-engineers, business consultants, procesmanagers, projectmanagers en kwaliteitsmanagers) zijn er diverse verschillende opleiders die scholingstrajecten aanbieden ten aanzien van de verbetermethode. Voor professionals die een bepaald vaardigheidsniveau in lean six sigma willen bereiken zijn er verschillende certificeringen te behalen, waarin er over het algemeen drie verschillende ‘Belts’ kunnen worden behaald. De Lean Six Sigma (LSS) Yellow (Orange) Belt, de LSS Green Belt en de LSS (Master) Black Belt, het hoogste niveau.

Lean six Sigma

Voor de lagere niveaus, zoals de Yellow Belt en Orange Belt (een tussenvorm tussen Yellow en Green) gelden geen strenge toelatingseisen, terwijl de twee meer gevorderde niveaus certificeringen van lagere niveaus vereisen en tevens (voldoende) praktijkervaring met procesoptimalisatie.

Tot voor kort was het in Nederland na het doorlopen van een opleiding bij een erkend trainingsbureau alleen mogelijk om een Lean Six Sigma certificaat te krijgen, daar komt nu echter verandering in. The Lean Six Sigma Company, een Lean Six Sigma trainingsbureau uit Rotterdam, heeft onlangs voor zijn ‘Lean Six Sigma Black Belt’ opleiding een accreditatie van CPION behaald. CPION is de officiële toezichthouder in ons land voor opleidingen die aansluiten op wetenschappelijk/hoger onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en voor opleidingen in het kader van de permanente educatie. CPION kan worden gezien als de tegenhanger van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het instituut dat de kwaliteit van het hoger onderwijs waarborgt – een hogeronderwijsinstelling (hogeschool; universiteit) mag pas een bachelor/master diploma uitreiken als deze geaccrediteerd is door het NVAO.

“De opleiding tot Black Belt is niet nieuw. Maar The Lean Six Sigma Company heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Daarom is er besloten om het diploma officieel te laten accrediteren door CPION. Dit gebeurt door middel van een zware toetsing van de opleiding en de opleidingsorganisatie zelf. Daarnaast is er ook een onafhankelijke adviescommissie bestaande uit een professor van Nyenrode, een Master Black Belt van de Belastingdienst en een docent van de Hogeschool Utrecht”, zegt Rijk Schildmeijer, Managing Partner van The Lean Six Sigma Company.

Rijk Schildmeijer, Sanne van de Berg

Het eerste opleidingstraject is inmiddels met succes afgerond, waarbij cursist Sanne van de Berg de primeur kreeg. Zij ontving vorige maand in de Van Nellefabriek in Rotterdam het eerste diploma uit handen van Schildmeijer. Met dit diploma op zak kan zij bogen op een “sterkere” erkenning ten opzichte van een “gewoon certificaat”, aldus Schildmeijer, dat qua hoogte gelijk staat aan een HBO diploma.

Nieuws