UK trekt 800.000 voetbaltoeristen, levert 1 miljard op

27 november 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2014 heeft het Verenigd Koninkrijk ongeveer €940 miljoen overgehouden aan toeristen die een voetbalwedstrijd kwamen bijwonen. Gemiddeld gaven de circa 800.000 voetbaltoeristen tijdens hun bezoek per persoon €1.176 uit.

Voetbalwedstrijden zijn in weinig landen zo’n grote trekpleister voor bezoekers uit het buitenland als in het Verenigd Koninkrijk. Met verschillende legendarische voetbalclubs, grote spelers en bekende stadions die tot de verbeelding van voetbalfans spreken, trekken ieder jaar honderdduizenden toeristen naar Groot-Brittannië om een live voetbalwedstrijd te aanschouwen.

Aantal voetbaltoeristen in het Verenigd Koninkrijk

Bijna een miljard
Uit data van de Office for National Statistics (de Britse tegenhanger van het CBS in ons land) en Visit Britain blijkt dat in 2014 zo’n 800.000 buitenlanders tijdens hun bezoek aan de UK een voetbalwedstrijd hebben bijgewoond. Dat zijn er circa 50.000 meer dan in 2010. Deze groep toeristen levert het land een flinke hoeveelheid geld op – voetbaltoeristen gaven per persoon gemiddeld €1.176 (£885) uit tijdens hun bezoek aan Groot-Brittannië. Omgerekend komt dat neer op een totaal van €940 miljoen – 15% hoger dan in 2010. Ter vergelijking: toeristen die naar de UK reizen zonder een voetbalwedstrijd bij te wonen geven veel minder uit tijdens hun bezoek – gemiddeld €834 (£628).

Aantal voetbaltoeristen in het Verenigd Koninkrijk (per land)

Herkomst toeristen
Ierland is het land waar de meeste voetbaltoeristen vandaan komen – zo’n 121.000. Noorwegen komt op de tweede plek met 93.000 bezoekers die voetbal komen kijken, en op de derde plek staat Zweden met 58.000. De top 5 van grootste buitenlandse markten voor Brits voetbal wordt afgesloten door de VS met 53.000 bezoekers en Nederland op de vijfde plek. In 2014 maakten vanuit ons land 43.000 mensen de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk om een voetbalwedstrijd bij te wonen. Samen zijn de top 10 landen goed voor 68% van het totaal aantal voetbaltoeristen.

Top 8 stadions voor voetbaltoeristen

Het populairst onder het Britse voetbaltoerisme zijn de voetbalstadions in Londen – bijna de helft van de bezochte wedstrijden vond plaats in de Engelse hoofdstad. Belangrijkste attracties zijn The Emirates Stadium van Arsenal, Stamford Bridge van Chelsea, Wembley (nationale ploeg, sommige bekerwedstrijden), White Hart Lane van Tottenham Hotspur, en Craven Cottage, de thuishaven van Fulham FC. Ook de stadions in Manchester doen het goed onder buitenlandse toeristen, waarbij Old Trafford – het stadion van Manchester United – beduidend meer bezoekers trekt dan Etihad Stadium, het stadion van Manchester City. Anfield, de thuishaven van Liverpool, staat op de derde plek met 99.000 bezoekers.