Noorse adviesmarkt groeit met 5% naar 579 miljoen

05 oktober 2015 Consultancy.nl

De Noorse markt voor advies en consultancydiensten is afgelopen jaar met 5% gegroeid naar een waarde van €579 miljoen. Door de daling van de olieprijs zal de vraag naar Noorse consultants uit de olie & gas-, energie- en grondstoffensector naar verwachting onder druk komen te staan. Als gevolg daarvan zal de marktgroei de komende tijd waarschijnlijk afzwakken.

De afgelopen jaren hebben adviesbureaus in Noorwegen kunnen profiteren van een groeiende markt. In 2011 had de Noorse management consulting markt een waarde van €508 miljoen. Dat blijkt uit data van analistenbureau Source Information Services (Source). Tussen 2011 en 2012 groeide de Noorse adviesmarkt met 5%*, een indrukwekkend percentage gezien de terughoudende groei op het Europese vasteland.

De olie- en gassector – een van de belangrijkste markten voor Noorse consultants – vormde de belangrijkste aanjager van de groei. Dat ondanks het feit dat de consultingtarieven sterk afhankelijk waren van een klein aantal zeer grote organisaties. In 2013 groeide de markt verder met 3,3% en vorig jaar kwam de groei neer op 5%, waardoor de waarde van de markt uitkwam op €579 miljoen.

Norwegian Management Consulting Market

De groei van het afgelopen jaar werd, net als in andere Scandinavische markten, voornamelijk gedreven door digitalisering (digital strategy / operations/ technologie) en operational improvement. In totaal was technologie consulting in de Scandinavische regio goed voor €825 miljoen en operational improvement diensten namen 27% (€653 miljoen) voor hun rekening – de totale marktwaarde lag op €2,4 miljard.

Met een totale waarde van €579 miljoen is de Noorse adviesmarkt na Finland de kleinste markt in Scandinavië voor consultancy- en adviesdiensten. De Zweedse markt groeide vorig jaar naar een waarde van €800 miljoen, en is daarmee de grootste Scandinavische markt, gevolgd door Denemarken – met een 22% lagere waarde dan die van Zweden. Koplopers Zweden en Denemarken presteerden qua groeicijfers beter dan hun buurlanden, maar de 5% van Noorwegen lag wel aanzienlijk hoger dan de groei van 1,4% die in 2014 in Finland werd gerealiseerd. 

Nordic Management Consulting Market

De Big Four heeft een sterke voet aan de grond in Noorwegen. Tussen individuele consultancybureaus kan het volgens de analisten van Source nogal verschillen hoe ze het afgelopen jaar door zijn gekomen, aangezien niet ieder bureau heeft kunnen profiteren van de algemene groei in de markt. Volgens Edward Haigh, Director of Source Information Services, is een grote meerderheid echter positief gestemd.

Haigh voorspelt dat het optimisme in de loop van 2015 in gelijke mate zal aanhouden, maar voegt toe dat het onwaarschijnlijk is dat de groei verder zal toenemen. Door politieke en economische onzekerheid in Europa en Rusland, gecombineerd met de gevolgen van de lage olieprijzen, staat de vraag naar consultants in Noorwegen onder druk.

* Source richt zich in zijn marktanalyse op middelgrote en grote consultancybureaus (>50 consultants) en het werk dat zij verrichten voor middelgrote en grote klanten. De waardebepaling houdt geen rekening met de omzet van kleinere adviesbureaus en/of freelance consultants. Source heeft het afgelopen jaar zijn baseline aangepast, waardoor Consultancy.nl de marktschattingen voor 2011 - 2013 heeft herzien op basis van de groeipercentages.

Nieuws

Meer nieuws over